Μπορεί το γούνινο παιδί μας να μας λατρεύει, όμως υπάρχουν και κάποιες φορές που μπορεί να κάνουμε κάτι, άθελά μας ή όχι, και να το εκνευρίσουμε.
Καλό είναι να είμαστε σε θέση να αναγνωρίζουμε τα σημάδια εκνευρισμού του έτσι ώστε την επόμενη φορά να είμαστε περισσότερο προσεκτικοί. Δυστυχώς, δεν μπορεί να μιλήσει για να μας πει τι θέλει από εμάς και ποια πράξη είναι αυτή που το ενοχλεί και θέλει να μην την επαναλάβουμε, όμως όλη η στάση του σώματός τους μπορεί να μας δείξει πολλά.
Πώς θα καταλάβουμε, λοιπόν, ότι ο σκύλος μας μάς έχει θυμώσει; Ας δούμε τις πιο τρανταχτές ενδείξεις.
Τα αυτιά του λένε πολλά
Όταν τα αυτιά του σκύλου μας είναι τραβηγμένα προς τα πίσω, έχει χαμηλώσει το κεφάλι του και το στόμα του είναι κλειστό, τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να είναι νευριασμένος μαζί μας. Ας σκεφτούμε τι είναι αυτό το κακό που κάναμε και ας αρχίσουμε να του ξύνουμε τα αυτάκια του και την κοιλίτσα του. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην μας συγχωρήσει.
Χασμουριέται ενώ δεν νυστάζει
Φυσικά και μπορεί να χασμουριέται επειδή νυστάζει ή επειδή βαριέται, όμως υπάρχει περίπτωση να έχει αγχωθεί ή να έχει ταραχτεί με κάτι που κάναμε. Είναι σημαντικό να δώσουμε προσοχή στα σημάδια και να δώσουμε στον σκύλο μας τον χρόνο και τον χώρο που θέλει. Όταν νιώσει ξανά έτοιμος μπορούμε να αρχίσουμε τα χάδια και τα φιλιά.
Γλείφει τα χείλη του ενώ δεν υπάρχει φαγητό κοντά
Κάποιοι σκύλοι μπορεί να δείξουν τον θυμό και την αγωνία τους με το να γλείφουν επανειλημμένα τη μύτη και τα χείλη τους. Ειδικά αν δεν υπάρχει τροφή στον χώρο που να λιγουρεύεται και να θέλει να φάει, τότε μάλλον τον έχουμε τσατίσει. Αυτό μπορεί να συμβαίνει όταν αγκαλιάζουμε το κουτάβι μας ή το φιλάμε ενώ εκείνο δεν θέλει. Το ίδιο μπορεί να συμβεί όταν αναγκάζεται να υπομείνει τα χάδια κάποιου άλλου. Οπότε, με αυτές τις πράξεις γίνεται έξαλλο και προσπαθεί να το εκφράσει με κάποιον τρόπο.
Αποφεύγει την οπτική επαφή
Όταν ο πιο πιστός μας φίλος μας κοιτάζει κατάματα, θέλει κάτι να μας πει, από το ότι θέλει να πάει τουαλέτα ή ότι πεινάει μέχρι και για να μας εκφράσει την αγάπη του. Όταν, λοιπόν, αποφεύγει να μας κοιτάξει και στρέφει το βλέμμα του αλλού, είναι ένα ξεκάθαρο σημάδι ότι έχει εκνευριστεί μαζί μας γιατί κάναμε κάτι που τον ενόχλησε ή τον άγχωσε. Μάλιστα, είναι πολύ πιθανό και να θελήσει να φύγει από κοντά μας για λίγο. Ας μην “τα βάψουμε μαύρα”. Θα μας κάνει μούτρα, γιατί μάλλον μας αξίζουν, αλλά μετά από λίγο θα του περάσουν.
Δεν υπακούει σε καμία εντολή
Μπορεί να έχουμε το πιο υπάκουο σκυλάκι του κόσμου, όμως υπάρχουν και στιγμές που έχει κι αυτό τα νεύρα του και δεν θέλει να βλέπει άνθρωπο -ούτε καν εμάς, τους αγαπημένους του σκυλογονείς. Οπότε, ό,τι και να του πούμε, ό,τι εντολή και να του δώσουμε μάλλον θα μας αγνοήσει με μεγάλη επιτυχία δείχνοντάς μας τον θυμό ή το άγχος του. Ίσως κάτι συνέβη που τον αναστάτωσε και ιδανικά θέλει την ηρεμία του. Ας αφουγκραστούμε τα σημάδια και ας προσπαθήσουμε να τον ηρεμήσουμε με λίγα χάδια και μιλώντας του με ήπιο τόνο φωνής. Μπορεί μάλιστα σε συνδυασμό με την ανυπακοή να έχει βάλει και την ουρά του ανάμεσα στα πίσω του πόδια, που αυτό μπορεί να δείχνει και φόβο.
Το σώμα του γίνεται άκαμπτο
Αν πεισμώσει ο σκύλος μας, μπορεί να το δείξει με την στάση του σώματός του. Μπορεί να στυλώσει τα πόδια του στο πάτωμα, η πλάτη του να γίνει άκαμπτη, να τραβήξει τα αυτιά του πίσω, να ανοίξει διάπλατα τα μάτια του και να αρνείται να κάνει μισό βήμα. Όλα αυτά δείχνουν ότι κάτι τον έχει εκνευρίσει και καλό είναι να σκεφτούμε τι έχει γίνει για να προσπαθήσουμε να τον ηρεμήσουμε. Αν συνεχίσει να έχει αυτή την στάση σώματος μπορεί να οδηγηθούμε σε μερικές ανεπιθύμητες συμπεριφορές όπως είναι η επιθετικότητα.
Δείχνει τα δόντια του και γρυλίζει
Ένα ακόμη σημάδι ότι ο σκύλος μας έχει θυμώσει μαζί μας είναι όταν μας δείχνει τα δόντια του και γρυλίζει. Ωστόσο, αυτή η συμπεριφορά δεν συμβαίνει μόνο σε περίπτωση θυμού αλλά και όταν ο σκύλος μας είναι ενοχλημένος με κάτι ή νιώθει άβολα. Αν δε, αρχίσει και γαβγίζει κιόλας, τότε είναι σίγουρα έξαλλος μαζί μας. Συχνά, χρησιμοποιεί τα παραπάνω σημάδια για να μας προειδοποιήσει ότι δε νιώθει καλά και ότι έχει τσαντιστεί. Δεν θα πρέπει να τιμωρήσουμε τον σκύλο μας ή να του φωνάξουμε γιατί μπορεί να σταματήσει να μας εμπιστεύεται και να οδηγηθούμε στα αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Αναστενάζει
Υπάρχει περίπτωση ο σκύλος μας να αρχίζει να αναστενάζει όταν νιώσει αρνητικά συναισθήματα, όπως θυμό ή απελπισία. Ας πάρουμε παράδειγμα και από τον εαυτό μας. Αν νιώσουμε ότι αδικούμαστε ή ότι έχουμε νεύρα χωρίς όμως να μπορούμε να κάνουμε κάτι γι’ αυτό, τότε ίσως βγάλουμε έναν βαθύ αναστεναγμό. Έτσι, λοιπόν, και ο σκύλος μας μπορεί να αναστενάξει για να μας δηλώσει ότι είναι ενοχλημένος με κάτι που του κάναμε.
Κάνει την ανάγκη του στα παπούτσια μας
Αυτό το μικρό μουσούδι μπορεί να γίνει εκδικητικό αν νευριάσει πραγματικά και αν δει ότι δεν αλλάζουμε τις συμπεριφορές που το ενοχλούν. Μια πράξη εκδίκησης και δήλωσης του θυμού του, λοιπόν, είναι να ουρήσει πάνω στα παπούτσια μας ή σε οποιαδήποτε άλλη επιφάνεια ξέρει ότι δεν πρέπει, όπως είναι το καινούργιο χαλί, τα μαξιλάρια ή ο καναπές. Και σε αυτή την περίπτωση δεν πρέπει να του φωνάξουμε ή να το βάλουμε τιμωρία γιατί ίσως την επόμενη φορά το κάνει επίτηδες. Και αυτό είναι σίγουρα κάτι που δεν θέλουμε. Η λύση είναι η παρατήρηση των ενδείξεων του θυμού του σκύλου μας αλλά και η προσπάθεια να μην ξανακάνουμε πράγματα που ξέρουμε ότι τον ενοχλούν.
Τελευταίες σκέψεις
Οι σκύλοι έχουν συναισθήματα. Μπορεί να είναι λίγο διαφορετικά από τα δικά μας, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν πράγματα και συμπεριφορές που τους ενοχλούν και ότι δεν θα δείξουν τη δυσαρέσκειά τους για αυτά. Ας αφουγκραστούμε τα σημάδια και ας προσπαθούμε να μην κάνουμε το κουτάβι μας να βιώνει αρνητικά συναισθήματα.
Ο δικός σας σκύλος πώς δείχνει ότι έχει εκνευριστεί;
Πηγή: topetmou.gr
The post Πώς θα καταλάβετε ότι έχετε εκνευρίσει τον σκύλο σας first appeared on Kliktv.gr.