18 C
Αθήνα
29 Φεβρουαρίου, 2024
klik.news
Image default
Περιβαλλον

Πώς οι αρχαίοι παγετώνες της Γροιλανδίας καταλήγουν στα… κοκτέιλ των μπαρ του Ντουμπάι

Ο συνιδρυτής της Artic Ice, Malik V. Rasmussen, με ένα κομμάτι «μαύρου πάγου» που προορίζεται για εξαγωγή στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα Artic Ice

Πλέον όσοι απολαμβάνουν ένα παγωμένο ντάκιρι στην κορυφή ενός ουρανοξύστη του Ντουμπάι θα δροσίζονται με κομμάτια αρχαίων παγετώνων από τα φιορδ της Γροιλανδίας.

Όπως αναφέρει ο Guardian, η γροιλανδική startup Arctic Ice συλλέγει πάγο από παγετώνες στα φιόρδ της χώρας και στη συνέχεια τον στέλνει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για να τον πουλήσει σε μπαρ υψηλού προφίλ.

Η χρήση πάγου από παγετώνες στα ποτά είναι μια κοινή πρακτική στη Γροιλανδία, καθώς ο συγκεκριμένος πάγος, ο οποίος έχει συμπιεστεί κατά τη διάρκεια χιλιετιών, είναι εντελώς χωρίς φυσαλίδες και λιώνει πιο αργά από τον κανονικό.

«Προέρχεται απευθείας από τους φυσικούς παγετώνες της Αρκτικής, οι οποίοι βρίσκονται σε παγωμένη κατάσταση για περισσότερα από 100.000 χρόνια. Αυτά τα τμήματα των παγετώνων δεν έχουν έρθει σε επαφή με έδαφος και δεν έχουν μολυνθεί από ρύπους που παράγονται από ανθρώπινες δραστηριότητες. Πρόκειται για το καθαρότερο H20 στη Γη», αναφέρεται στην ιστοσελίδα της Artic Ice.

Η επιχείρηση που ξεκίνησε το 2022, μόλις πρόσφατα απέστειλε τους πρώτους 20 τόνους πάγου στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Διαθέτει ένα εξειδικευμένο σκάφος με γερανό, με το οποίο αναζητά στο Nuup Kangerlua –το φιόρδ γύρω από την πρωτεύουσα της Γροιλανδίας, Νουούκ – έναν συγκεκριμένο τύπο πάγου που δεν έχει έρθει σε επαφή ούτε με τον πυθμένα ούτε με την κορυφή του παγετώνα. Αυτός ο πάγος είναι πιο καθαρός και δύσκολα εντοπίζεται στο νερό, καθώς είναι εντελώς διαφανής – για το λόγο αυτό είναι γνωστός στην περιοχή ως «μαύρος πάγος».

View this post on Instagram

A post shared by Arctic🧊Ice (@arctic_ice_officiel)

Ο πάγος αυτός μεταφέρεται στο Νουούκ και από εκεί στη Δανία μέσω της ισλανδικής ναυτιλιακής εταιρείας Eimskip. Στη Δανία φορτώνεται σε άλλο πλοίο που τον μεταφέρει στο Ντουμπάι, όπου πωλείται από τον τοπικό διανομέα Natural Ice.

Αντιδράσεις και «απειλές θανάτου»

Οι ιδρυτές της Artic Ice έχουν αιφνιδιαστεί από το κύμα κριτικής που έχουν δεχτεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι αντιδράσεις κυμαίνονται από σχόλια όπως «Δεν θα έπρεπε να ανησυχείτε για τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη αντί να πουλάτε νερό από παγετώνα;», μέχρι ιδιωτικά μηνύματα που «άγγιξαν τα όρια των απειλών θανάτου», σύμφωνα με τον συνιδρυτή της εταιρείας Malik V. Rasmussen.

View this post on Instagram

A post shared by Arctic🧊Ice (@arctic_ice_officiel)

Ωστόσο εκείνος στέκεται στον φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο μεταφοράς του πάγου και στην ανάγκη να αποκτήσει η χώρα του νέες πηγές εσόδων. Η Γροιλανδία εξαρτάται οικονομικά σε μεγάλο βαθμό από τη Δανία, η ετήσια επιχορήγηση της οποίας αντιπροσωπεύει το 55% του προϋπολογισμού της χώρας. Για να αποκτήσει μεγαλύτερη ανεξαρτησία, πολιτικά και οικονομικά, η οικονομική ανάπτυξη είναι ζωτικής σημασίας.

«Στη Γροιλανδία, βγάζουμε όλα τα χρήματά μας από τα ψάρια και τον τουρισμό», δηλώνει ο Rasmussen. «Εδώ και πολύ καιρό, ήθελα να βρω κάτι άλλο από το οποίο να μπορούμε να επωφεληθούμε».

Πηγή: cnn.gr

The post Πώς οι αρχαίοι παγετώνες της Γροιλανδίας καταλήγουν στα… κοκτέιλ των μπαρ του Ντουμπάι first appeared on Kliktv.gr.

Related posts

Κομισιόν: Zητά από την Ελλάδα να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις για την προστασία των θαλάσσιων υδάτων

klik

Επιστήμονες αποκωδικοποίησαν τα τραγούδια των φαλαινών

klik

Ολυμπος: Θερμοπληξία στα 2.700 μέτρα

klik

Μικροπλαστικά: Εντοπίζονται ακόμη και στα σύννεφα, σύμφωνα με έρευνα – Μπορεί να επηρεάζουν και τον καιρό!

klik

Γιατί οι όρκες σκοτώνουν φώκαινες και δεν τις τρώνε; Ένα μυστήριο δεκαετιών βρίσκει απάντηση

klik

Πώς μπορούμε να κάνουμε τις πόλεις μας βιώσιμες: Δείτε το explainer video του Act for Earth

klik

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy