Ο «παγωμένος ώμος» είναι μια πάθηση κατά την οποία μειώνεται η δυνατότητα της κίνησης της άρθρωσης του ώμου με αποτέλεσμα να υπάρχει σημαντική δυσκαμψία. Δείτε ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο και πώς αντιμετωπίζεται
Ο συμφυτική θυλακίτιδα ή παγωμένος ώμος είναι μια πάθηση που περιορίζει την κίνηση της άρθρωσης του ώμου. Ως αποτέλεσμα, της περιορισμένης κίνησης σημειώνεται σημαντική δυσκαμψία στην άρθρωση. Ο παγωμένος ώμος είναι πάθηση που τη συναντάμε συχνότερα σε άτομα ηλικίας μεταξύ 40 και 60 ετών και παρουσιάζει μεγαλύτερη συχνότητα στις γυναίκες. Επιπλέον, άλλα δημογραφικά στοιχεία δείχνουν αυξημένη συχνότητα να αναπτύξουν συμφυτική θυλακίτιδα άτομα με διαβήτη ή θυρεοειδοπάθεια. Η πάθηση τείνει να κάνει μια καμπύλη εκθετική στην επιδείνωση των συμπτωμάτων και στη συνέχεια αρχίζουν να μειώνονται σταδιακά με μέγιστη διάρκεια αποθεραπείας έως και 3 χρόνια.
Η φυσικοθεραπεία, με έμφαση στην κινητοποίηση της άρθρωσης του ώμου, είναι η κύρια μέθοδος θεραπείας για τον παγωμένο ώμο.
Τα αίτια εμφάνισης
Τα αίτια δεν είναι ξεκάθαρα για την εμφάνιση του παγωμένου ώμου. Θεωρείται ότι ο παγωμένος ώμος είναι αποτέλεσμα φλεγμονής των ιστών γύρω από την άρθρωση που οδηγεί σε συρρίκνωσή τους , έχοντας ως αποτέλεσμα τον πόνο. Το πρόβλημα μπορεί να προκύψει επειδή ο ασθενής πάσχει από διαβήτη χωρίς ωστόσο να είναι ακόμη γνωστός ο τρόπος με τον οποίο συνδέεται ο διαβήτης με τον παγωμένο ώμο. Ακόμη η κατάσταση μπορεί να προκύψει μετά από μια χειρουργική επέμβαση ή ένα τραυματισμό που παρεμποδίζει τη φυσιολογική κίνηση του χεριού.
Τα συμπτώματα
Το πιο προφανές σύμπτωμα είναι ο πόνος στον ώμο και στους μύες του ώμου που περιβάλλουν την άνω περιοχή του βραχίονα. Τα συμπτώματα κλιμακώνονται κατά τη διάρκεια του ύπνου.
Ο παγωμένος ώμος μπορεί να υποχωρεί σε διάστημα 2 – 3 ετών, έχοντας τρία διακριτά στάδια. Κάθε στάδιο μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες.
Στάδιο 1
Στο πρώτο στάδιο που είναι και το φλεγμονώδες στάδιο, μπορεί να παρουσιαστεί:
• Αύξηση του πόνου με οποιαδήποτε κίνηση του ώμου
• Περιορισμένη κίνηση του ώμου
Αυτό το στάδιο μπορεί να διαρκέσει από 6 εβδομάδες έως 9 μήνες.
Στάδιο 2
Στο δεύτερο στάδιο, συνήθως υπάρχει λιγότερος πόνος σε οποιαδήποτε κίνηση του ώμου. Παρόλ’ αυτά , εξακολουθεί να υπάρχει δυσκαμψία και περιορισμένη κίνηση του ώμου.
Αυτό το στάδιο μπορεί να διαρκέσει από 4 έως 6 μήνες.
Στάδιο 3
Στο τελευταίο στάδιο που είναι και αυτό της αποκατάστασης, υπάρχει λιγότερος πόνος σε οποιαδήποτε κίνηση του ώμου και η κίνηση του ώμου είναι βελτιωμένη. Ωστόσο, ο πόνος μπορεί να επανεμφανίζεται ανά διαστήματα.
Αυτό το στάδιο μπορεί να διαρκέσει από 6 μήνες – 2 χρόνια.
Φυσικοθεραπεία με στόχο την αντιμετώπιση του παγωμένου ώμου
Η φυσικοθεραπεία μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην επαναφορά της κίνησης του ώμου.
Κύριος στόχος του φυσικοθεραυτή είναι να μειώσει το πόνο και να επαναφέρει σταδιακά την άρθρωση στο σωστό εύρος κίνησης. Το πλήθος των θεραπειών μπορεί να διαφέρει από ασθενή σε ασθενή και σχετίζεται με το στάδιο της πάθησης του ασθενούς.
Τα θεραπευτικά μέσα που χρησιμοποιούνται είναι μηχανήματα που στοχεύουν στη μείωση φλεγμονής και του πόνου όπως η διαμαγνητική αντλία και το TECAR.
Επίσης το σημαντικότερο είναι η διατήρηση και αύξηση του εύρους κίνησης της άρθρωσης καθώς και η ενδυνάμωση των μυών γύρω από αυτήν. Ενδεικτικά οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται είναι η NeuroKinetic Therapy- NKT, οι ασκήσεις ενδυνάμωσης και διατάσεων.
*Γράφει ο κ. Κωνσταντίνος Ασημωτός PT, NKT φυσικοθεραπευτής
Πηγή: ygeiamou.gr
The post Παγωμένος ώμος: Η πάθηση που προτιμά τους 40ρηδες – Πώς αντιμετωπίζεται first appeared on Kliktv.gr.