Όλη η αλήθεια για τις συντάξεις χηρείας!

0
138

 Που κόπηκαν, που διατηρήθηκαν 100% και μία «ανύπαρκτη» εγκύκλιος.

 

 Τι λέει το Υπ. Εργασίας για τις συντάξεις χηρείας   

Δεν κόβονται οι συντάξεις, απαντά το υπουργείο Εργασίας, απαντώντας σε πρόσφατο δημοσίευμα. Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, «ένα ακόμη “αποκαλυπτικό” κύμα ρεπορτάζ παραπληροφόρησης και διαστρέβλωσης επικαλείται ανύπαρκτη εγκύκλιο του Υπουργείου για τις συντάξεις χηρείας, με αποκλειστικό σκοπό να καλλιεργήσει κλίμα φόβου και δυσαρέσκειας».  Όπως έγινε γνωστό, επίκειται η έκδοση σχετικής εγκυκλίου, η οποία αναμένεται να ρίξει φώς στις φήμες.

Όμως οι αλλαγές της τελευταίας νομοθεσίας, θα στοιχήσουν σε χιλιάδες νυν και μέλλοντες δικαιούχους.  Αναλυτικά, από το Μάιο το άρθρο 12 του νόμου 4387/2016 προβλέπει ακριβώς τι ισχύει για τις συντάξεις αυτές. Το υπουργείο τονίζει ότι:

  • Οι παλαιές συντάξεις χηρείας δεν επηρεάζονται. Με τους ίδιους όρους θα καταβληθούν και οι συντάξεις για θανάτους που επήλθαν μέχρι την 12/05/2016. Ούτε καταργούνται ούτε περικόπτονται.

  • Η σύνταξη του θανόντος καταμερίζεται στον επιζώντα σύζυγο και στα ορφανά παιδιά ως εξής: το 50% της σύνταξης σε αυτόν, από 25% σε κάθε παιδί. Όλης της σύνταξης, της εθνικής συμπεριλαμβανομένης, παρά τα αντίθετα υποβολιμαία ψεύδη.

  • Η σύνταξη καταβάλλεται ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας, εφόσον υπάρχουν ανήλικα παιδιά, χωρίς διακοπή μέχρι την ενηλικίωση των τελευταίων ή μέχρι το 24ο έτος, εφόσον σπουδάζουν.

  • Χωρίς διακοπή και ανεξαρτήτως ηλικίας καταβάλλεται και σε δικαιούχους με αναπηρία άνω του 67%.

  • Δικαιούχοι συντάξεων χηρείας που έχουν συμπληρώσει το 52ο έτος λαμβάνουν σύνταξη για τρία έτη, η οποία επαναχορηγείται με την συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας. Για το ενδιάμεσο διάστημα προβλέπεται καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών από το Δημόσιο για δύο χρόνια.

  • Νεότεροι δικαιούχοι, κάτω των 52 ετών, λαμβάνουν σύνταξη για τρία έτη και μετά έχουν και αυτοί επιδότηση των ασφαλιστικών τους εισφορών, για να μπορέσουν να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας.

 Τέλος, τονίζεται ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση για αφαίρεση της εθνικής σύνταξης για τον υπολογισμό της σύνταξης χηρείας και ως εκ τούτου η απάντηση του υπουργείου είναι ότι « “σύνταξη των 30 ευρώ το μήνα” αποτελεί επινόηση του ευφάνταστου συντάκτη του σχετικού ρεπορτάζ».

Όλη η αλήθεια για τις συντάξεις χηρείας!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here