Χουλιαράκης: Στο επόμενο Eurogroup τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος

0
115

«Η ΧΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ ΔΑΝΕΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ»

«Η χώρα είναι σε πρόγραμμα προσαρμογής και δεν έχει περιθώρια δανεισμού από τις αγορές. Το περιβάλλον είναι αβέβαιο», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, εκφράζοντας την ανησυχία του για τα ευμετάβλητα ευρωπαϊκά και διεθνή δεδομένα.

«Η χώρα είναι σε πρόγραμμα προσαρμογής και δεν έχει περιθώρια δανεισμού από τις αγορές. Το περιβάλλον είναι αβέβαιο. Οι αρνητικές επισφάλειες είναι πιο ισχυρές από τα θετικά ενδεχόμενα», ανέφερε χαρακτηριστικά εξηγώντας ότι το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ επηρέασε αρνητικά τους οικονομικούς δείκτες περισσότερο από την επίπτωση που προκάλεσε το brexit.

Εκτός, αυτών και αναφορικά με το χρέος υποστήριξε ότι «τα βραχυπρόθεσμα μέτρα έχουν αποφασιστεί» για να προσθέσει πως «η προσδοκία είναι στο επόμενο Eurogroup να συζητηθούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα και το μεθεπόμενο διάστημα να παραμετροποιηθούν για να εφαρμοστούν εντός του 2018». Τόνισε επίσης ότι στις προσδοκίες της κυβέρνησης είναι και η ένταξη της χώρας στην ποσοτική χαλάρωση το 2017.

Αναφορικά με τον νέο προϋπολογισμό, είπε πως η κυβέρνηση κλήθηκε να απαντήσει σε ορισμένα διλήμματα: «Δημοσιονομική επέκταση ή δημοσιονομική πειθαρχία; Όμως, η δημοσιονομική πειθαρχία έχει πλεονάσματα και η επέκταση ή μικρά πλεονάσματα ή ελλείμματα. Ανάλογο δίλημμα είναι η χρήση κονδυλίων για επενδύσεις ή μισθούς και συντάξεις; Το τρίτο δίλημμα είναι: ενίσχυση οικονομικά αδυνάμων ή μεσαίων και ανώτερων εισοδημάτων;»

Επίσης, ο Γιώργος Χουλιαράκης υποστήριξε ότι η αντιπολίτευση «απέφυγε να δει τον προϋπολογισμό ως σύνολο διλημμάτων και είναι λογικό γιατί δεν έχει την ευθύνη εκτέλεσης και κατάρτισης προϋπολογισμού. Οφείλουμε όμως να είμαστε ειλικρινείς».

«Η αντιπολίτευση δεν μπορεί να μιλά για μείωση φόρων 4,2 δισεκατομμυρίων ευρώ χωρίς να εξηγεί ποιες δαπάνες θα περικόψει. Η μείωση της φορολογίας κατά 4,2 δισ. ευρώ θα φέρει μείωση μισθών και συντάξεων» είπε ακόμα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

«Κανείς δεν μπορεί να λέει ότι θα στηρίξει χαμηλά εισοδήματα χωρίς επιβάρυνσης υψηλότερων εισοδημάτων έστω και προσωρινά όπως κάνουμε εμείς», πρόσθεσε ο Γιώργος Χουλιαράκης.

Σημείωσε ότι ο νέος προϋπολογισμός φιλοδοξεί να βοηθήσει «στην εμπέδωση της αξιοπιστίας, να αντλήσουμε κεφάλαια από τις αγορές και το 2018 να αποτινάξουμε από πάνω μας την επιτροπεία».

Παράλληλα, παραδέχθηκε την αύξηση της φορολογίας λέγοντας ότι «Μεσοπρόθεσμα στην διάρκεια του 2017 στόχος της κυβέρνησης είναι η δημιουργία επιπρόσθετου δημοσιονομικού χώρου με διεύρυνση φορολογικής βάσης ώστε ο προϋπολογισμός του 2018 να είναι ακόμα πιο κοινωνικά δίκαιος».

Χουλιαράκης: Στο επόμενο Eurogroup τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here