Φιγιόν ή Ζιπέ: Σήμερα οι αποφάσεις για τη γαλλική κεντροδεξιά

0
89

ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Η γαλλική κεντροδεξιά θα γνωρίζει απόψε το όνομα του υποψηφίου της για τις προεδρικές εκλογές. Στον β’ γύρο των προκριματικών εκλογών μονομαχούν δύο πρώην πρωθυπουργοί, ο Φρανσουά Φιγιόν, που θεωρείται φαβορί και ο Αλέν Ζιπέ.

Οπαδός μιας θεραπείας σοκ για την απαλλαγή της Γαλλίας από τον κρατισμό, ο πρώτος έχει πολύ φιλελεύθερες θέσεις στην οικονομία και ένα συντηρητικό πρόγραμμα για τα κοινωνικά ζητήματα. Ο δεύτερος, πιο μετριοπαθής, υποστηρίζει βαθιές μεταρρυθμίσεις, αλλά χωρίς βαναυσότητα.

Το διακύβευμα είναι μεγάλο. Απέναντι σε μια κεντροαριστερά πιο διχασμένη από ποτέ, εκείνος που θα κερδίσει το χρίσμα της κεντροδεξιάς έχει ισχυρές πιθανότητες να περάσει σε λιγότερο από έξι μήνες στον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών μαζί με την υποψήφια της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν.

Ο πρώτος γύρος σημαδεύτηκε από την απροσδόκητη νίκη Φιγιόν, 62 ετών, ο οποίος θεωρείτο αουτσάιντερ. Αναδείχθηκε ωστόσο πρώτος με ποσοστό μεγαλύτερο του 44%.

Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα των προκριματικών εκλογών στην κεντροδεξιά θα ακολουθήσουν εξελίξεις στο σοσιαλιστικό στρατόπεδο, που αναμένεται να οργανώσει με τη σειρά του προκριματικές εκλογές τον Ιανουάριο και ζητά από τους ενδιαφερομένους να δηλώσουν την υποψηφιότητά τους πριν από τις 15 Δεκεμβρίου.

Με πολύ χαμηλή δημοτικότητα, ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ αναμένεται να ανακοινώσει σύντομα αν θα επιδιώξει ή όχι μια δεύτερη θητεία. Όμως ενδέχεται να προσκρούσει στις φιλοδοξίες του πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς, ο οποίος βλέπει με καλό μάτι την υποψηφιότητά του για το χρίσμα των σοσιαλιστών στις εκλογές.

Ο Βαλς ενέτεινε την πίεση στον Ολάντ καθώς, σε συνέντευξή στην κυριακάτικη εφημερίδα Le Journal de Dimanche, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος στις προκριματικές εκλογές.

Φιγιόν ή Ζιπέ: Σήμερα οι αποφάσεις για τη γαλλική κεντροδεξιά

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here