Υπουργείο Οικονομικών: Καθόλου έκτακτη η «μίνι σύνοδος» στο Βερολίνο

0
70

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗ «SÜDDEUTSCHE ZEITUNG», ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΘΑ ΣΥΖΗΤΗΘΕΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΔΝΤ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Η «μίνι σύνοδος» της Παρασκευής στο Βερολίνο «δεν είναι καθόλου έκτακτη», αλλά «θα συζητηθούν οικονομικά θέματα της Ευρωζώνης, και το ελληνικό χρέος», αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, σχολιάζοντας δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Süddeutsche Zeitung».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας, της Ισπανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ολλανδίας θα έχουν συνάντηση  με αξιωματούχους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το ελληνικό πρόγραμμα.

«Εδώ και πολύ καιρό λειτουργεί μια άτυπη ομάδα, το Washington Group, στο οποίο μετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών των τεσσάρων μεγαλύτερων κρατών της Ευρωζώνης (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία) καθώς και οι θεσμοί (Eurogroup, ΕΚΤ και ΔΝΤ). Στη σύσκεψη, η οποία δεν είναι καθόλου έκτακτη, θα συζητηθούν οικονομικά θέματα της Ευρωζώνης, είναι λογικό να συζητηθεί και το ελληνικό χρέος», αναφέρουν οι κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στη συνάντηση θα συζητηθεί ο ρόλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα. Σημειώνεται ότι το ΔΝΤ δεν έχει αποφασίσει για τη συμμετοχή του με χρηματοδότηση στο πρόγραμμα και ζητεί συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις ως προϋπόθεση, ωστόσο το θέμα της συμμετοχής είναι πολιτικό και αποτελεί ιδίως για τη γερμανική και την ολλανδική κυβέρνησης απαραίτητο όρο.

Η Sueddeutsche Ζeitung υπενθυμίζει ότι η Bundestag έχει εγκρίνει το δανειακό πρόγραμμα για την Ελλάδα υπό την προϋπόθεση ότι θα παραμείνει και το ΔΝΤ, το οποίο όμως μέχρι τώρα αρνείται επίμονα, έχει ωστόσο υποσχεθεί να αποφασίσει μέχρι το τέλος του έτους. Μέχρι τώρα οι εμπειρογνώμονες της Ουάσιγκντον έχουν θέσει ένα σαφή όρο, την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Αυτό το αίτημα του ΔΝΤ το απορρίπτει όμως συνεχώς ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Η Süddeutsche Zeitung δεν υπεισέρχεται σε λεπτομέρειες για τα θέματα που θα εξεταστούν στη συνάντηση της Παρασκευής.

Υπουργείο Οικονομικών: Καθόλου έκτακτη η «μίνι σύνοδος» στο Βερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here