Τσακαλώτος: Η ρύθμιση του χρέους θα φέρει επενδύσεις

0
85

ΛΥΣΗ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ, ΒΛΕΠΕΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ                          

«Είμαστε σε καλό δρόμο για το πώς θα γίνει το ελληνικό χρέος βιώσιμο» και πως «Νομίζω ότι έχουμε βάσιμες ελπίδες ότι μέχρι τέλος του χρόνου θα έχουμε μία λύση», είπε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης  Τσακαλώτος, μιλώντας στην συνεδρίαση της υποεπιτροπής της Βουλής για το χρέος και την απομείωση του.

Για την επιτυχία στην  μείωση του χρέους, σημαντικός σταθμός υπήρξε η απόφαση του Eurogroup της 24ης Μαΐου, όπου για πρώτη φορά συζήτησαν μέτρα.

Αλλά η λύση βρίσκεται ακόμα στον δρόμο, αφού σύμφωνα με τον υπουργό, τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, που τώρα συζητάει o ΕSM με τους πρωταγωνιστές της διαπραγμάτευσης, αφορούν στο τι μπορεί να γίνει, όχι τόσο πολύ για την απομείωση του χρέους, αλλά την μείωση του ρίσκου της διαχείρισης του.

Ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε πως έχει μεγάλη σημασία οι αποφάσεις να ληφθούν άμεσα  για το ελληνικό χρέος και να μην περάσει η γραμμή Βερολίνου. Όπως ανέφερε,  εάν κλωτσήσουν τον τενεκέ για δύο χρόνια πιο κάτω τότε θα περιμένουν και οι επενδύσεις.

Αναφερόμενος στις πιθανές λύσεις για το χρέος, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, έκανε λόγο για σταθεροποίηση του επιτοκίου στα ομόλογα του παλαιού χρέους (ΕSM) και ανά 5τία αναχρηματοδότηση τους, με στόχο μία σημαντική μείωση του επιτοκίου ή αλλαγής στο προφίλ του χρέους.

Όπως είπε, «είναι κι άλλα που μπορεί να κάνουν. Μπορεί να κάνουν και διάφορα swaps, να ανταλλάξουν κυμαινόμενο επιτόκιο με σταθερό επιτόκιο, που δεν θα είναι σε συγκεκριμένη βάση του χρέους».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «δεν ξέρουμε τις τελικές αποφάσεις. Υπάρχουν διάφορες προτάσεις, που αφορούν στο πώς μπορούμε να μειώσουμε το ρίσκο για αυτό το χρέος. Αυτό θα γίνει έτσι κι αλλιώς. Και νομίζω ότι θα αρχίσει, μόλις κλείσει και η δεύτερη αξιολόγηση» όμως μετά ακολουθεί η συζήτηση για τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα που θα υλοποιηθούν μέχρι ή και μετά το 2018.

Τσακαλώτος: Η ρύθμιση του χρέους θα φέρει επενδύσεις

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here