Το κέρδος από την Ουάσινγκτον κρίνεται στο Eurogroup των Βρυξελλών!

0
84

ΟΙ ΟΡΟΙ ΤΗΣ ΛΑΓΚΑΡΝΤ ΓΙΑ ΝΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ                                                                                                           

Εκτός ελληνικού προγράμματος θα μείνει το ΔΝΤ, που δεν θέλει να υποκύψει στις πιέσεις του Βερολίνου, για να κάνει τα «στραβά μάτια» για το χρέος και τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Σύμφωνα με τον ξένο Τύπο, η μάχη της Ουάσινγκτον, τέλειωσε και αν ακόμα δεν υπάρχουν ξεκάθαρες αποφάσεις για το τι θα πράξει το ΔΝΤ, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, επικρατούσα άποψη είναι τελικά να μην πάρει μέρος στο ελληνικό πρόγραμμα, στο κομμάτι της χρηματοδότησης αλλά να διατηρήσει έναν ειδικό ρόλο συμβούλου, που στην πράξη είναι αυτό που κάνει και τώρα.

Αυτό το ενδεχόμενο για πολλούς, φαίνεται μία νίκη του Βερολίνου ενάντια στην κοινή λογική. Αν επιβεβαιωθεί το χρέος θα πάει για αργότερα, με τους γερμανούς να πιέζουν για μετά τις εκλογές, το Ταμείο θα συνεχίσει να απαιτεί, αλλά δίχως να πληρώνει και η ελληνική Οικονομία θα μείνει με την αβεβαιότητα της μη απόφασης, κάτι που θα μπορούσε να δημιουργήσει κόλλημα στην ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Το τελευταίο, μαζί με ευνοϊκές μελέτες βιωσιμότητας του χρέος, όπως αυτές που ετοιμάζουν ΔΝΤ και ΕΚΤ, θα μπορούσε να φέρει πιο κοντά την ελάφρυνσή του, αλλά και την επιστροφή στις αγορές. Δυστυχώς όμως η επιστροφή, θέλει ανταγωνιστικό επιτόκιο, κοντά στο 4-4,5% και όσο η αβεβαιότητα αυξάνεται. Τόσο αυξάνεται η κινδυνολογία και το επιτόκιο των ελληνικών τίτλων Δημοσίου.

Αν το Ταμείο, επιλέξει να παραμείνει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης ο συμβουλευτικός ρόλος, που θα αποκτήσει αναμένεται πως θα έχει αυξημένες αρμοδιότητες, με τις ίδιες πηγές, να κάνουν λόγω για σχεδιασμό συμφωνιών και εγγράφων διαπραγμάτευσης, κρατώντας την ισορροπία ανάμεσα σε Αθήνα και Ευρώπη (Βερολίνο) .

Σύμφωνα με το πρακτορείο, το ΔΝΤ θα έδινε στη διοίκηση του Ταμείου ότι το επιχείρημα πως δεν παραβιάζει το καταστατικό του, ενώ στο κομμάτι του γερμανικού φόβου, να μειώσουν το ελληνικό χρέος, πριν τις εκλογές για να μην τους τιμωρήσει ο λαός.

Παρά τα διάφορα πολιτικά παιχνίδια που παίζονται στην κορυφή της πυραμίδας της εξουσίας,  οι διαφορές ΔΝΤ  και Βερολίνου, συνεχίζονται αλλά  ο ρόλος που θα έχει το Ταμείο «θα είναι παραπάνω από συμβουλευτικός, αλλά χωρίς τη σύνδεση με αυστηρούς όρους», όπως  το σκανάρισμα που γίνεται τώρα κάθε λίγους μήνες, ανέφερε η ίδια πηγή.

Αυτό σημαίνει ότι από την μία πλευρά, απελευθερώνεται η  Γενική Διευθύντρια του Ταμείου, η Κριστίν Λαγκάρντ, να πει στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ και να υποστηρίξει πως τώρα δεν υπάρχει καμία παραβίαση του καταστατικού, αφού δεν έχουμε μπει στην χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος.  Παράλληλα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, θα μπορούσε  να πει στο γερμανικό κοινοβούλιο ότι κάναμε αυτό που υποσχεθήκαμε,  το ΔΝΤ είναι στο ελληνικό πρόγραμμα.

Δεν είναι ρεαλιστική η θέση της Γερμανίας στην ελάφρυνση του ελληνικού  χρέους υποστήριξε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε συνέντευξή του όπου επεσήμανε ότι  είναι αντίθετο με την συμφωνία για την συμμετοχή του Ταμείου.

Από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σχολίασε: «Ο Σόιμπλε πιστεύει ότι το πρόγραμμα διάσωσης θα δουλέψει, το ΔΝΤ θα συμφωνήσει και δεν θα υπάρχει μεγάλη ελάφρυνση χρέους». «Πρέπει να κάνει μία παραχώρηση και πιστεύω ότι βαθιά μέσα του το καταλαβαίνει αυτό».

Μετά το μπαράζ συναντήσεων της ελληνικής αποστολής στις ΗΠΑ, Τσακαλώτος και Χουλιαράκης παρουσίασαν το ελληνικό σχέδιο στους δανειστές και αργότερα, επεσήμανε ότι  «είναι ένας έξυπνος πολιτικός. Βρίσκεται στα πράγματα για πολύ καιρό. Δεν μπορώ να πιστέψω πως δεν καταλαβαίνει ότι δεν μπορεί να τα έχει και τα τρία» υποστήριξε ο έλληνας υπουργός Οικονομικών.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο κ. Τσακαλώτος επιθυμεί τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.  Από την πρωτεύουσα των ΗΠΑ, ο υπουργός, παρομοίασε την Ελλάδα με μία γαζέλα που προσπαθεί να μην ποδοπατηθεί από δύο ελέφαντες που μαλώνουν, στην προκειμένη περίπτωση τη Γερμανία και το ΔΝΤ.

Σε κάθε περίπτωση οι δύο Έλληνες υπουργοί, μετά από ένα μπαράζ συναντήσεων που προέβλεπε το πρόγραμμά τους στην Ουάσινγκτον, εκτός από αυτή με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ που ακυρώθηκε, ταξίδεψαν την Κυριακή απευθείας για Βρυξέλες, όπου μόλις μία ημέρα μετά πραγματοποιείται το EuroWorking Group το πρωί, όπου θα συμμετέχει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης και οι δανειστές αναμένεται να δώσουν το πρώτο «οκ» για την ολοκλήρωση των 15 προαπαιτούμενων, ενώ στην συνέχεια το μεσημέρι θα γίνει το Eurogroup, όπου οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, θα δώσουν την τελική έγκριση για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Αν και την προηγούμενη εβδομάδα έκλεισαν όλα τα μεγάλα θέματα όπως Ενέργεια (τέλος ΕΤΜΕΑΡ, ΔΕΠΑ), αποκρατικοποιήσεις (διαγωνισμός Εγνατίας Οδού) και οι αλλαγές στο πλαίσιο της ΥΠΑ, οι δανειστές διατηρούν αστερίσκους, με ενστάσεις.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με δικές του δηλώσεις, ήταν ξεκάθαρος, πως χρειάζεται να γίνουν περισσότερα. Μάλιστα είπε, ότι «Πρέπει να περιμένουμε την ενημέρωση που θα μας κάνουν οι θεσμοί στο Eurogroup», καθώς «Υπάρχει ακόμα χώρος για να προχωρήσουμε γιατί είμαστε ακόμα κάτω του 100% για την εφαρμογή των προαπαιτούμενων και επομένως ο εφησυχασμός πάντα εγκυμονεί κινδύνους. Επιπλέον είναι και η δήλωση της συμφωνίας του Eurogroup. Η συμφωνία με το ΔΝΤ είναι ξεκάθαρη και θα εφαρμοστεί. Όμως βεβαίως εξαρτάται από την Ελλάδα η εφαρμογή των προϋποθέσεων».

Στην συνάντησή της με την ελληνική αποστολή, σύμφωνα με πληροφορίες, η Κριστίν Λαγκάρντ  επανέλαβε στην ελληνική πλευρά στην ελληνική αποστολή τα δύο «προαπαιτούμενα»  για να μπει το ΔΝΤ στην χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος. 

Ένα σταθερό πρόγραμμα που να «βγαίνει» και ένα βιώσιμο χρέος, δηλαδή όπως θα ήταν το ελληνικό μετά από ένα γενναίο «κούρεμα».

Το κέρδος από την Ουάσινγκτον κρίνεται στο Eurogroup των Βρυξελλών!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here