Το Δημόσιο πληρώνει τα «φέσια», μειώθηκαν κατά 630 εκατ. ευρώ!

0
114

 Σχεδόν 630 εκατ. ευρώ, μειώθηκαν τα «φέσια» του Δημοσίου προς  ιδιώτες, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία Αυγούστου που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών, τα χρέη, έπεσαν από τα  5,54 δις ευρώ του Ιουλίου, στα 4,9 δις ευρώ.

 Σύμφωνα με την συμφωνία κυβέρνησης και δανειστών, οι προηγούμενες οφειλές του Δημοσίου, πρέπει να έχουν εξοφληθεί μέχρι και την Άνοιξη του 2017 και με τις πληρωμές, πέφτει «ζεστό» χρήμα στην αγορά.  Οι πρωταθλητές των χρεών, είναι για ακόμα μία φορά οι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης με 2,8 δις  ευρώ, τα νοσοκομεία με 907 εκατ. ευρώ και τέλος το «χάλκινο μετάλλιο» πάει στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) με 368 εκατ. ευρώ.

 Από τους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης, τα 1,6 δις ευρώ είναι οφειλές του ΕΟΠΥΥ και τα 593 εκατ. ευρώ είναι του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων.

 Σύμφωνα με την μεθοδολογία που ακολουθεί το Λογιστήριο του Κράτους(ΓΛΚ),  ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις ορίζονται ως τα απλήρωτα τιμολόγια τα οποία παραμένουν σε εκκρεμότητα για περισσότερες από 90 ημέρες από την ημερομηνία υποχρέωσης εξόφλησης. Οι ληξιπρόθεσμες φορολογικές υποχρεώσεις ορίζονται ως απαιτήσεις για επιστροφές φόρων οι οποίες έχουν λάβει ΑΦΕΚ (έγγραφο που αφορά την εκκαθάριση της επιστροφής φόρου) με εξαίρεση εκείνες που παραμένουν σε καθεστώς νομικής αντιδικίας.

 Παράλληλα, έπεσαν και οι εκκρεμείς επιστροφές φόρου σε 1,341 δις ευρώ, τον Αύγουστο, από τα 1,352 δις ευρώ του Ιουλίου.  Τα στοιχεία του ΓΛΚ, δείχνουν ότι το 1,057 δις ευρώ από αυτά,  αφορά επιστροφές άμεσων φόρων και τα 127 εκατ. ευρώ άμεσων φόρων, ενώ στα 2 εκατ. είναι τα ληξιπρόθεσμα λοιπών φόρων.  

 Συνολικά, τα ληξιπρόθεσμα χρέη του δημοσίου έπεσαν κατά κατά 629 εκατ. ευρώ, στα 6,262 δις ευρώ.

Το Δημόσιο πληρώνει τα «φέσια», μειώθηκαν κατά 630 εκατ. ευρώ!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here