Τι υποσχεθήκαμε στους δανειστές για να ξεπαγώσουν τα μέτρα για το χρέος

0
81

Λήξη συναγερμού. Οι δανειστές, «ξεπαγώνουν» τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, μετά από την επιστολή του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου. Κύκλοι του υπουργείου Οικονο0μικών τονίζουν ότι με την επιστολή αυτή  η κυβέρνηση επαναβεβαιώνει τις υπάρχουσες δεσμεύσεις για την υλοποίηση του προγράμματος και δεν δεσμεύθηκε σε τίποτα παραπάνω από όσα είχαν ήδη συμφωνηθεί.Το επόμενο βήμα είναι η αναμενόμενη έγκριση  των εκπροσώπων, των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης στο EuroWorking Group της 12ης Ιανουαρίου ώστε τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους να ενεργοποιηθούν στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου.

 

Την θετική εξέλιξη, ανακοίνωσε πρώτος, ο Πρόεδρος  του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, με τρεις αναρτήσεις στον προσωπικό του λογαριασμό στο tweeter. Με τρία μηνύματά του ο Ολλανδός πολιτικός, ενημέρωσε ότι «Είμαι στην ευχάριστη θέση να συμπεράνω ότι ανοίξαμε τον δρόμο για τον ESM προκειμένου να προχωρήσει με τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος (…) Ελαβα μία επιστολή από τον Ελληνα ομόλογό μου που επιβεβαιώνει τις δεσμεύσεις του στις προηγούμενες συμφωνίες» και πως «τα σημερινά βήματα μας επιτρέπουν να συνεχίσουμε σε ένα θετικό δρόμο μπροστά για την Ελλάδα».

Στην συνέχεια, ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε ότι οι δανειστές, «λάβαμε μια επιστολή από τις ελληνικές αρχές σε απάντηση των ανησυχιών που δημιούργησαν στους θεσμούς και το Eurogroup τα πρόσφατα δημοσιονομικά μέτρα που νομοθετήθηκαν».

 Τα όσα αναφέρει η επιστολή, ήταν επαρκή για να σιγάσουν τις ανησυχίες, των δανειστών και σύμφωνα με τον ίδιο, «είμαστε καθησυχασμένοι από την συνοδευτική εκτίμηση των θεσμών, που υποδεικνύει ότι οι αρχικές σοβαρές ανησυχίες, τόσο επί της διαδικασίας όσο και επί της ουσίας, έχουν περιοριστεί από αυτήν την επιστολή, σε ό,τι αφορά τις μνημονιακές δεσμεύσεις, και ειδικότερα τις συντάξεις».

Με τις εξελίξεις να τρέχουν και την β’ αξιολόγηση να παραμένει ακόμα ανοικτή, η ίδια πηγή επεσήμανε, ότι «σε αυτό το πλαίσιο, οι διαδικασίες αποφάσεων του ΕSM και EFSF για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα διεξαχθούν τον Ιανουάριο».

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, τονίζουν  ότι στην επιστολή του Ευκλείδη Τσακαλώτου προς τον Ευρωπαικό Μηχανισμό Στήριξης, δεν υπήρξε καμία νέα δέσμευση προς τους δανειστές.

«Καμία νέα δέσμευση δεν περιλαμβάνεται στην επιστολή που απέστειλε στον ESM το υπουργείο Οικονομικών, με αποτέλεσμα να «ξεπαγώσουν» τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Ας μην ανησυχούν, χρονιάρες μέρες, όλοι αυτοί που θεωρούσαν το χρέος βιώσιμο και σήμερα κόπτονται για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα!», αναφέρεται από την οδό Νίκης.

 Στο ερώτημα τι λέει η επιστολή που στέιλαμε στους δανειστές, από το ΥΠΟΙΚ, απαντούν, «τα αυτονόητα».

 – Το μέτρο με τις συντάξεις, που δόθηκαν, προχθές, σε 1.600.000 χαμηλοσυνταξιούχους, είναι εφάπαξ και δεν υπάρχει πρόθεση να αλλάξει η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού.

 – Η αναστολή του ΦΠΑ για νησιά του Αιγαίου που δέχονται το βάρος της προσφυγικής κρίσης αφορά στο 2017 και χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από τον προϋπολογισμό του 2017.

 -Επαναλαμβάνεται η δέσμευση της κυβέρνησης για πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 0,5%, 1,75% και 3,5% του ΑΕΠ για το 2016, 2017 και 2018 αντίστοιχα.

 -Υπενθυμίζεται ο «κόφτης», ο οποίος ενεργοποιείται σε περίπτωση που τα στοιχεία της Eurostat δείξουν ότι δεν επιτεύχθηκαν οι συμφωνηθέντες δημοσιονομικοί στόχοι.

 Όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές, στην επιστολή διευκρινίζεται ότι σε περίπτωση που το 2016 δεν υπάρξει το συμφωνηθέν πλεόνασμα (+0,5%), κάτι το οποίο στην οδό Νίκης, θεωρούν εξαιρετικά απίθανο, τότε:

 «Οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να λάβουν αντισταθμιστικά μέτρα στο πεδίο των δαπανών για τις συντάξεις, για να καλύψουν την διαφορά ανάμεσα στο αποτέλεσμα και τον δημοσιονομικό στόχο του 2016».

 Αυτό που τονίζουν κυβερνητικές πηγές, είναι ότι η επιστολή, «επαναβεβαιώνει τις υπάρχουσες δεσμεύσεις. Είτε μας αρέσουν είτε όχι οι δεσμεύσεις αυτές –που δεν μας αρέσουν, η κυβέρνηση θα ήταν αδύνατο να κάνει κάτι άλλο (…) αν υπάρξει και στο μέλλον υπεραπόδοση αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί, σε συμφωνία με τους θεσμούς, «σε στοχευμένα μέτρα για την ενδυνάμωση της κοινωνικής προστασίας (…) και/ή για τη μείωση των φορολογικών βαρών (…) για τη δημιουργία ενός “μαξιλαριού ρευστότητας” (cash buffer) ή/και για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών».

 
Πανηγυρίζουν για τα αυτονόητα, απαντά η ΝΔ

Επίθεση στο Μαξίμου εξαπέλυσε η ΝΔ, από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναφέρουν ότι η κυβέρνηση πανηγυρίζει για τα αυτονόητα. «αφού βάφτισε το επίδομα «13η σύνταξη» στο εσωτερικό και «εφάπαξ βοήθημα» στο εξωτερικό, αφού αναγκάστηκε να στείλει «επιστολή συμμόρφωσης», πανηγυρίζει σήμερα για το αυτονόητο: Οτι ξεκινάει μια συζήτηση για ένα θέμα που θα έπρεπε να έχει ήδη κλείσει με επωφελής όρους για τη χώρα».

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τονίζει ότι «είναι σαφές ότι τον κ. Τσίπρα και τη στενή παρέα του δεν τους ενδιαφέρει η χώρα και οι πολίτες της, αλλά το πώς θα συνεχίσουν την προπαγάνδα τους για να συντηρήσουν την ολοένα συρρικνούμενη εκλογική τους πελατεία. Στο δρόμο του διχασμού θα πορευτούν μόνοι τους. Καλές γιορτές».

Δεν άργησε να έρθει η απάντηση από την πλευρά της κυβέρνησης, με πηγές του ΥΠΟΙΚ, να δηλώνουν ότι  «Η ΝΔ δεν τόλμησε να ψηφίσει την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων, υπακούοντας στα κελεύσματα ακραίων φωνών –όπως και άλλες πολιτικές δυνάμεις–, προσπαθεί, στην απελπισία της,  να εμφανιστεί τώρα ως θεματοφύλακας των Μνημονίων!  είναι το νέο αφήγημά της: η αφοσίωση στους δανειστές. Με δυο λόγια: «βασιλικότερη του βασιλέως»!

Τι υποσχεθήκαμε στους δανειστές για να ξεπαγώσουν τα μέτρα για το χρέος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here