Τις δηλώσεις Τίλερσον επέκρινε ο Ιρακινός πρωθυπουργός

«Καμία πλευρά δεν έχει το δικαίωμα να επεμβαίνει στις ιρακινές υποθέσεις», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του Ιρακινού πρωθυπουργού Χάιντερ αλ Αμπάντι, επικαλούμενο πηγής που πρόσκειται στον Αμπάντι.

Σε δήλωση που έκανε χθες ο Τίλερσον ανέφερε: «να πάνε σπίτι τους οι υποστηριζόμενες από το Ιράν πολιτοφυλακές και οι Ιρανοί σύμβουλοί τους, οι οποίοι συνέβαλαν στην ήττα του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ», μετά το τέλος της συνάντησης που είχε με τον Ιρακινό και τον Σαουδάραβα ομόλογό του.

Ανησυχία υπάρχει στην πλευρά των  ΗΠΑ  ότι το Ιράν θα εκμεταλλευθεί τα κέρδη του στη Συρία και το Ιράκ για να αυξήσει την επιρροή του.

Κατά την διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου Τίλερσον με τον Σαουδάραβα ομόλογό του Άντελ Τζουμπέιρ, ο πρώτος δήλωσε: «Οι ιρανικές πολιτοφυλακές που βρίσκονται στο Ιράκ, τώρα που η μάχη κατά του Νταές και του ΙΚ πλησιάζει στο τέλος της πρέπει να πάνε σπίτια τους. Οι ξένοι μαχητές στο Ιράκ πρέπει να πάνε σπίτια τους και να επιτρέψουν στον ιρακινό λαό να ανακτήσει τον έλεγχο».

Ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος εξήγησε πως ο Τίλερσον με το σχόλιό του αναφερόταν στις PMF και τη δύναμη Κοντς των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης.

Ο στρατός του Ιράκ, με τη στήριξη των ΗΠΑ αλλά και των PMF, κατάφερε να εκδιώξει φέτος τους τζιχαντιστές από τη Μοσούλη και άλλες πόλεις του βόρειου Ιράκ.

Η εκστρατεία για την εκδίωξη του ΙΚ άφησε ολόκληρες πόλεις ερειπωμένες και επέφερε σημαντικό πλήγμα στην οικονομία του Ιράκ.

Χθες μια κοινή επιτροπή του Ιράκ και της Σαουδικής Αραβίας εγκαινίασε την πρώτη της συνάντηση με στόχο τον συντονισμό της μάχης κατά του ΙΚ και την ανοικοδόμηση των περιοχών που Ιράκ που επανήλθαν στον έλεγχο της Βαγδάτης.

Ο Τζουπέιρ υπογράμμισε τους ιστορικούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες έχουν κοινά σύνορα, τεράστια αποθέματα σε πετρέλαιο και πολλές ίδιες φυλές.

Ο Αμερικανός υπουργός από την πλευρά του επεσήμανε ότι η συνάντηση αυτή θα συμβάλει στις προσπάθειες για την ανοικοδόμηση του ιδιωτικού τομέα του Ιράκ και θα ενθαρρύνει τις ξένες επενδύσεις.

Ο υπουργός Εμπορίου και Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας Μάζιντ αλ Κουσάιμπι, επεσήμανε μιλώντας στο Reuters ότι η χώρα του επιθυμεί να ενισχύσει τις εξαγωγές προς το Ιράκ και εξετάζει επενδυτικές ευκαιρίες στου τομείς της γεωργίας και της πετροχημείας της χώρας.

Τίλερσον και Τζουμπέιρ συζήτησαν επίσης τη νέα στάση των ΗΠΑ απέναντι στο Ιράν, περιλαμβανομένης της ενδεχόμενης αποχώρησης της Ουάσινγκτον από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Από την στιγμή που ο πρώην πρόεδρος του Ιράκ Σαντάμ Χουσέιν εισέβαλε στο Κουβέιτ το 1990, οι σχέσεις μεταξύ Βαγδάτης και Ριάντ είχαν «παγώσει» για 25 χρόνια.

Πλέον, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δείχνουν πρόθυμα να έρθουν σε επαφή με  το Ιράκ, θέλοντας έτσι να εμποδίσουν την επέκταση της επιρροής του Ιράν στην περιοχή.

 

Τις δηλώσεις Τίλερσον επέκρινε ο Ιρακινός πρωθυπουργός

Klik.news

Read Previous

Κάβουρας ζωντανεύει και τρώει τα λαχανικά στο τηγάνι! (Βίντεο)

Read Next

Αστυνομικός σε συμμορία που διέπραξε 28 δολοφονίες