Τα βλέμματα όλου του κόσμου στο Μεξικό για τη "Μέρα των Νεκρών" (Βίντεο)

0
104

΄Τη στιγμή που ο αγγλόφωνος κόσμος γιορτάζει το Halloween, το Μεξικό γιορτάζει την «Dia de Los Muertos» τη Μέρα των Νεκρών.

Για πρώτη φορά, φέτος στην Πόλη του Μεξικού, ο εορτασμός έγινε με μεγαλειώδη παρέλαση.

Εκατοντάδες χιλιάδες ξεχύθηκαν στους δρόμους της πόλης για να τιμήσουν τους αγαπημένους τους νεκρούς. «Είναι μια προκολομβιανή παράδοση και κομμάτι της καταγωγής μου και της πολιτισμικής κληρονομιάς μου. Αγαπώ τις παραδόσεις μου και τη χώρα μου, κι αυτή είναι μια από τις βασικές του Μεξικού» λέει η Μπρέντα Σακατένκο.

Μαζί με την Λετίσια, την ξαδέλφη της, έβαψαν το πρόσωπό τους ως catrina – το παραδοσιακό μεξικάνικο μασκάρεμα νεκροκεφαλής – και πήγαν στο Σόκαλο, τη μεγάλη πλατεία της πόλης για να γιορτάσουν τον θάνατο. Ναι, το τριήμερο αυτών των εορτασμών, οι Μεξικανοί γιορτάζουν τον θάνατο!

Έχουν μια πολύ διαφορετική σχέση με τον θάνατο απ’ αυτήν που έχουμε εμείς. Στολίζουν σε μια γωνιά του σπιτιού έναν βωμό για τους νεκρούς τους, αλλά πηγαίνουν σε ζαχαροπλαστεία και τα μικρά φωνάζουν, κοιτώντας τις βιτρίνες με ζαχαρωτά σε σχήμα νεκροκεφαλής, «θέλω αυτό, θέλω ετούτο». Και τα τρώνε, με χαρά μεγάλη. Ανταλλάσσουν calaveras, ποιήματα με στίχους «θα ‘ρθει ο χάρος να σε πάρει» – ακόμα και σπουδαίοι ποιητές γράφουν calaveras -, τα απαγγέλλουν με χιούμορ και χαρά.
 

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=dEfzMuVsM20]

Τα βλέμματα όλου του κόσμου στο Μεξικό για τη "Μέρα των Νεκρών" (Βίντεο)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here