Τέλος τα «ψέματα», τέλος τα προαπαιτούμενα, την Δευτέρα η δόση!

0
97

 Ολοκληρώθηκαν όλα τα προαπαιτούμενα, από την ελληνική πλευρά και οι Ευρωπαίοι δανειστές, δεν έχουν πια καμία δικαιολογία για να καθυστερήσουν την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δις ευρώ. Την Δευτέρα, συγκαλείται εκτάκτως το EuroWorking Group, που θα εξετάσει την πρόοδο που έχει σημειωθεί και αμέσως μετά, στις Βρυξέλλες θα συνεδριάσει το Eurogroup.

Εκεί, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, έχουν πρώτο θέμα στην ατζέντα τους την Ελλάδα. Από τα 2,8 δις ευρώ, τα 1,7 δις θα χρησιμοποιηθούν και την πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου και το 1,1 δις ευρώ αναμένεται να πάει στην εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων της χώρας προς τους δανειστές.

 Λίγο πριν την αναμενόμενη συμφωνία της Δευτέρας, ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης, επιβεβαίωσε ότι θα συγκληθεί τελικά η Ομάδα Εργασίας του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης  (EuroWorking Group) με σκοπό να δώσει την προέγκριση για την απελευθέρωση της δεύτερης υπο-δόσης. Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα η Ευρώπη είχε ξεκαθαρίσει ότι το ΕWG θα συγκληθεί μόνο αν οι δανειστές δουν ότι έχουν ολοκληρωθεί όλα τα προαπαιτούμενα από την κυβέρνηση.

Το τελευταίο προαπαιτούμενο ήταν η αλλαγή στο ΕΤΜΕΑΡ, που φέρνει Αύξηση στα έσοδα του προϋπολογισμού κατά 45 εκατ. ευρώ το 2017. Η αναπροσαρμογή του ύψους του λεγόμενου Ειδικού Τέλους για τη Μείωση Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ) που επιβάλλεται στους προμηθευτές ενέργειας, αυξάνει στο 100% από 75% για το 2017 τη χρέωση των εκπροσώπων φορτίου που προκύπτει με την εφαρμογή της μεθοδολογίας. Η αναπροσαρμογή όπως αναφέρεται στην τροπολογία έχει ως στόχο την εξάλειψη του χρέους του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ μέχρι το τέλος του 2017.

Τέλος τα «ψέματα», τέλος τα προαπαιτούμενα, την Δευτέρα η δόση!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here