Συνελήφθη ύποπτος ως συνεργάτης των τρομοκρατών της Βαρκελώνης

0
133

Στο Μαρόκο

Οι μαροκινές αρχές συνέλαβαν ένας άνδρα ο οποίος θεωρείται ότι εφόδιασε με φιάλες αερίου τον θύλακα τζιχαντιστών που πραγματοποίησε τη διπλή επίθεση στην Καταλονία στις αρχές του μήνα, σκοτώνοντας 16 άτομα.

Τα μέλη του θύλακα είχαν συγκεντρώσει περίπου 120 φιάλες βουτανίου σε σπίτι σε πόλη νότια της Βαρκελώνης με τις οποίες, σύμφωνα με την αστυνομία, σχεδίαζαν να πραγματοποιήσουν μια μεγαλύτερη βομβιστική επίθεση.

Η αστυνομία πιστεύει πως οι τζιχαντιστές προκάλεσαν κατά λάθος ανάφλεξη των εκρηκτικών στις 16 Αυγούστου, την παραμονή της επίθεσης στη Βαρκελώνη, δημιουργώντας μια έκρηξη που κατέστρεψε το σπίτι στην πόλη Αλκανάρ.

Οι υπόλοιποι τζιχαντιστές αποφάσισαν τότε να χρησιμοποιήσουν νοικιασμένα οχήματα για να παρασύρουν τα πλήθη κατά μήκος της γνωστότερης λεωφόρου της Βαρκελώνης και αργότερα να πραγματοποιήσουν επίθεση στο θέρετρο Καμπρίλς.

Σύμφωνα με ισπανική πηγή, ο άνδρας συνελήφθη από την μαροκινή αστυνομία στην πόλη της Καζαμπλάνκα.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας, Χουάν Ιγνάθιο Ζόιδο, ανακοίνωσε χθες ότι οι αρχές του Μαρόκου έχουν συλλάβει δύο άτομα που σχετίζονται με τις επιθέσεις, αλλά οι αρχές αρνήθηκαν να παραθέσουν λεπτομέρειες.

Το ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων EFE μετέδωσε πως ο δεύτερος άντρας συνελήφθη στην πόλη Ούιντα και ήταν συγγενής ενός μέλους του θύλακα της Βαρκελώνης. Η ισπανική πηγή δεν το επιβεβαίωσε. Ο Ζόιδο, μιλώντας μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εσωτερικών του Μαρόκου στην πρωτεύουσα του Μαρόκου Ραμπάτ, είπε ότι οι ισπανικές και οι μαροκινές αρχές συνεργάζονται στενά στην έρευνα.

Οι περισσότεροι από τους δράστες σκοτώθηκαν από πυρά της αστυνομίας και δύο σκοτώθηκαν στην έκρηξη του σπιτιού στο Αλκανάρ. Άλλα τέσσερα άτομα συνελήφθησαν σε σχέση με τις επιθέσεις και δύο από αυτά έχουν αφεθεί ελεύθερα υπό όρους.

 

Συνελήφθη ύποπτος ως συνεργάτης των τρομοκρατών της Βαρκελώνης