Στο υψηλότερο σημείο από τον Απρίλιο του 2015, ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος!

Σταθερά στην η υψηλότερη από τον Απρίλιο του 2015, παραμένει ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος, στις 95,1 μονάδες και τον Ιανουάριο! Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), μέσα από την νέα έρευνα οικονομικής συγκυρίας που εκπόνησε,  στους επιμέρους τομείς, η τάση στους σχετικούς δείκτες είναι ήπια θετική σε υπηρεσίες, κατασκευές και λιανικό εμπόριο, ενώ στη βιομηχανία δεν καταγράφεται σημαντική μεταβολή. Από την άλλη πλευρά, καταγράφεται αρνητική τάση στην καταναλωτική εμπιστοσύνη που αντισταθμίζει τις όποιες θετικές μεταβολές στους παραπάνω τομείς.

Η αγορά, επιχειρήσεις, καταναλωτές και επενδυτές, κρατούν στάση αναμονής, λόγω της αβεβαιότητας σχετικά µε την πορεία υλοποίησης του προγράμματος.  Το διαθέσιμο καταναλωτικό εισόδημα, συνεχίζει να συρρικνώνεται πρόσθετες πιέσεις αναμένονται στα εισοδήματα ελεύθερων επαγγελματιών και αγροτών από την αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών, οι οποίες επίσης θα επηρεάσουν κοστολογικά και τους αντίστοιχους εργοδότες.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΟΒΕ:

Στη Βιοµηχανία, οι θετικές προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς µήνες εξασθενούν, το ισοζύγιο στις εκτιµήσεις για τα αποθέµατα αποκλιµακώνεται, ενώ οι αρνητικές εκτιµήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση παραµένουν σχεδόν στα ίδια επίπεδα.

Στις Υπηρεσίες, οι εκτιµήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων µεταβάλλονται ήπια και θετικά, όπως και οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσµη ζήτηση, µε τις εκτιµήσεις για την τρέχουσα εξέλιξή της να επιδεινώνονται ελαφρά.

Στο Λιανικό Εµπόριο, οι θετικές προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς µήνες βελτιώνονται ήπια, ενώ το ισοζύγιο στις εκτιµήσεις για τα αποθέµατα, αλλά και οι αρνητικές εκτιµήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση παραµένουν στα ίδια επίπεδα.

Στις Κατασκευές, οι δυσμενείς προβλέψεις για το πρόγραµµα εργασιών των επιχειρήσεων αµβλύνονται, ενώ σε όρους απασχόλησης οι σχετικές προβλέψεις παραµένουν στα ίδια επίπεδα.

Στη Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, ο σχετικός δείκτης επιδεινώνεται ως αποτέλεσμα των δυσμενέστερων προβλέψεων των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας το επόμενο 12-µηνο, για την εξέλιξη της ανεργίας και της πρόθεσης για αποταμίευση, η οποία και καταγράφει ιστορικό χαμηλό. Εξαίρεση αποτελούν οι προβλέψεις για τη οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών, οι οποίες δεν μεταβάλλονται.

Αντίστοιχα, στην Ευρωζώνη το οικονομικό κλίμα παραμένει εν πολλοίς αμετάβλητο (+0,1),τον Ιανουάριο, φθάνοντας στις 107,9 μονάδες, ενώ στην ΕΕ επιδεινώνεται οριακά (-0,4), στις 108,7 μονάδες.

Την ίδια περίοδο, στην Ευρωζώνη, η σταθεροποίηση του κλίµατος στα ίδια επίπεδα είναι αποτέλεσµα της ανόδου του σχετικού δείκτη στη Βιοµηχανία (+0,8) και των αντισταθµιστικών τάσεων στο Λιανικό Εµπόριο (-1,3) και τις Κατασκευές (-0,7), όπου σηµειώνεται επιδείνωση των επιχειρηµατικών προσδοκιών. Στις Υπηρεσίες (-0,2) και την καταναλωτική εµπιστοσύνη (+0,2) καταγράφεται σχετική σταθερότητα. Σε επίπεδο χωρών µεταξύ των πέντε µεγαλύτερων οικονοµιών της Ευρωζώνης, το κλίµα επιδεινώθηκε µόνο στη Γαλλία (-0,6), ενώ βελτιώθηκε στην Ολλανδία (+1,3), την Ισπανία (+1,4), την Ιταλία (+1,3) και επί της ουσίας δεν µεταβλήθηκε στην Γερµανία (-0,3). Η λιγότερο καλή επίδοση των συνολικών προσδοκιών στην ΕΕ προέρχεται κυρίως από την επιδείνωση του οικονοµικού κλίµατος στο Ηνωµένο Βασίλειο (-1,4), η οποία και αντιστάθµισε την αύξηση του σχετικού δείκτη στην Πολωνία (+2,0).

Σε τοµεακό επίπεδο, οι προσδοκίες σε σχέση µε την Ευρωζώνη διαφοροποιούνται στις Υπηρεσίες, όπου και σηµειώθηκε σηµαντική πτώση.

Στο υψηλότερο σημείο από τον Απρίλιο του 2015, ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος!

Klik.news

Read Previous

Οι προκλήσεις και η ανάκαμψη των Τραπεζών στην συνάντηση Παυλόπουλου – Καραμούζη

Read Next

Με νέους και Κλωναρίδη «καθάρισε» την πρόκριση ο ΠΑΟ

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.