Π. Μοσκοβισί: Η 2η αξιολόγηση να κλείσει μέσα στον Νοέμβριο

0
134

  «Κανένα άλλο κράτος-μέλος δεν έκανε ταυτόχρονα τόσες μεταρρυθμίσεις, όσες η Ελλάδα», παραδέχτηκε ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Κομισιόν Πιερ Μοσκοβισί, κατά στην συζήτηση για το ελληνικό χρέος στο Ευρωκοινοβούλιο. Σύμφωνα με τον ίδιο, η δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος πρέπει να τελειώσει μέσα στον Νοέμβριο, καθώς θα αποτελούσε καλό σήμα για την προσέλκυση επενδύσεων, ενώ τόνισε πως μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, πρέπει και η Ευρώπη να κάνει αυτά που έχει υποσχεθεί για την διαχείριση του ελληνικού χρέους.

 Πολιτικοί από όλα τα κράτη της Ένωσης, είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν τις απόψεις τους σχετικά με το «ελληνικό ζήτημα», όπως το λένε οι δανειστές. Ενώ πολλοί ήταν υποστηρικτικοί απέναντι στις ελληνικές θέσεις, άλλοι βλέπουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ελληνική Οικονομία ως μία αποτυχία του Ευρώ ως κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα. 

  Από τον Στρασβούργο,  έγινε γνωστό, ότι οι ευρωβουλευτές εξέφρασαν τις απόψεις τους  για την πορεία του ελληνικού προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, τις επιπτώσεις του και τις προοπτικές για τις μελλοντικές διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της. Η ευρωβουλή, συμμετείχε στον έλεγχο του προγράμματος οικονομικής βοήθειας για την Ελλάδα, στα πλαίσια της νεοσυσταθείσας Ομάδας Εργασίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το ελληνικό πρόγραμμα (Financial Assistance Working Group – FAWG) με επικεφαλής τον Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι (Σοσιαλιστές, Ιταλία).

 Από την πλευρά της Κομισιόν ο κ. Μοσκοβισί «είπε ότι το σύνολο του Εurogroup έχει εκφράσει την ικανοποίησή του ότι η Ελλάδα ακολουθεί τη σωστή κατεύθυνση και αυτό το πράττω και εγώ εξ ονόματος της Επιτροπής».

Στην συνέχεια, προσέθεσε την σημασία που έχει να κλείσει γρήγορα ή μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα, η δεύτερη αξιολόγηση.  «Και εύλογο χρονικό διάστημα, να έχει υπόψη του ο κ. Τσίπρας και ο κ. Τσακαλώτος είναι ο Νοέμβριος».

 Σύμφωνα με τον Γάλλο πολιτικό, η αξιολόγηση είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς περιλαμβάνει τον προϋπολογισμό 2017, το πλαίσιο για το περιβάλλον των επιχειρήσεων, τα εργασιακά, το Ταμείο Ιδιωτικοποίησης και Επενδύσεων «που είναι ένα κλειδί για να ξεκλειδώσει η ελληνική οικονομία». Επίσης, αποτελεί και «κλειδί» για την «ανάκαμψη, ώστε να μπει η Ελλάδα στη σωστή τροχιά (…) Για να δημιουργηθεί η εμπιστοσύνη για τη δημιουργικότητα και την προσέλκυση των επενδυτών. Θα είναι ευτυχές εάν τον Νοέμβριο δοθεί ένα θετικό σήμα για τις επενδύσεις».

  «Θα πρέπει αυτή τη φορά να έχουμε μια θετική υλοποίηση, και επαναλαμβάνω ότι στην Κομισιόν είμαστε πάντα υπέρ της Ελλάδας, κατά του Grexit και υπέρ της εξεύρεσης λύσεων. Το ότι είμαστε θετικοί δεν σημαίνει ότι είμαστε ενδοτικοί ή επιεικείς, είμαστε απαιτητικοί με τις ελληνικές αρχές και θεωρούμε ότι όλα τα υπουργεία θα πρέπει να δεσμευθούν πλήρως για την υλοποίηση του προγράμματος», δήλωσε ο κ. Μοσκοβισί για να προσθέσει ότι «ορισμένα υπουργεία δεν προχωρούν όπως πρέπει».

 Μετά τα δύσκολα μέτρα που έχει υλοποιήσει η ελληνική πλευρά, τώρα έχει φτάσει η ώρα, «για την ευρωπαϊκή πλευρά και το Eurogroup να αναλάβουν τις ευθύνες τους, προσδιορίζοντας ορισμένα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος (…) Είναι νόμιμο εφόσον θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες των μεταρρυθμίσεων, διότι δεν θα πρέπει να είμαστε απαιτητικοί μόνο για την Ελλάδα».

Π. Μοσκοβισί: Η 2η αξιολόγηση να κλείσει μέσα στον Νοέμβριο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here