Πού επικεντρώνεται η έρευνα για την αεροπορική τραγωδία στο Νεπάλ

0
76

ευνα για την αεροπορική τραγωδία στο Νεπάλ

49 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 22 τραυματίστηκαν στο αεροπορικό αυτό δυστύχημα στο οποίο ενεπλάκη το αεροσκάφος Bombardier Dash 8 Q400, το χειρότερο εδώ και σχεδόν 30 χρόνια στο Νεπάλ.

Τα προβλήματα επικοινωνίας μεταξύ του αεροσκάφους της εταιρείας US-Bangla Airlines, που συνετρίβη χθες στο Κατμαντού με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 49 άνθρωποι, και του πύργου ελέγχου του αεροδρομίου της πρωτεύουσας του Νεπάλ βρίσκονται σήμερα στο επίκεντρο της έρευνας.

Η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας της χώρας ανακοίνωσε ότι έχουν βρεθεί τα δύο μαύρα κουτιά του αεροσκάφους, το οποίο ανεφλέγη αφού συνετρίβη σε ένα άδειο γήπεδο δίπλα στην πίστα του αεροδρομίου.

«Μένει να καθοριστεί αν έκανε λάθος ο πιλότος ή οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας», δήλωσε ο διευθυντής του αεροδρομίου Ραζ Κούμαρ Τσέτρι, προσθέτοντας ότι οι έρευνες διεξάγονται από κοινού με το Μπανγκλαντές.

Η ηχογραφημένη συνομιλία μεταξύ των πιλότων και του πύργου ελέγχου, που δημοσιεύθηκε σε μέσα ενημέρωσης, μοιάζει να δείχνει ότι υπάρχει σύγχυση σε ό,τι αφορά τη διαδρομή που πρέπει να ακολουθήσει το αεροσκάφος για να προσγειωθεί στη μοναδική πίστα του αεροδρομίου.

Χθες, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της μπανγκλαντεσιανής αεροπορικής εταιρείας, ο Ίμραν Ασίφ, δήλωσε ότι υπήρξε «σύγχυση από την πλευρά του πύργου ελέγχου».

Τα περισσότερα δυστυχήματα οφείλονταν στην απειρία των πιλότων καθώς και στα προβλήματα συντήρησης και διαχείρισης των αεροσκαφών. Τα νεπαλέζικα αεροσκάφη δεν επιτρέπεται να εισέρχονται στον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο.

 

Πού επικεντρώνεται η έρευνα για την αεροπορική τραγωδία στο Νεπάλ