«Παράθυρο» για 4ο μνημόνιο από το ΔΝΤ!

0
109

 Δεν δεσμεύεται για συμμετοχή στο πρόγραμμα το ΔΝΤ!

Πρώτα η έκθεση για το χρέος και μετά η απόφαση για την Ελλάδα

 Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά αφήνει το ΔΝΤ, για την συμμετοχή του στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα! Άνοιξε την πόρτα σε νέο 4ο μνημόνιο και τόνισε, ότι θέλει πρώτα συμφωνία για τους στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων, μείωση του χρέους και την έκθεση για την βιωσιμότητά του (DSA) και μετά πριν συμφωνήσει οτιδήποτε, αφήνει ανοιχτό παράθυρο για νέα μέτρα! 

Σαφές το μήνυμα που έστειλε από την Ουάσινγκτον, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ,  Τζέρι Ράις. Κατά την τακτική ενημέρωση του Τύπου, δεν δέσμευσε το Ταμείο σε τίποτα, αλλά επέμεινε στο ότι το ασφαλιστικό δεν είναι βιώσιμο! Άρα αν περάσουν οι θέσεις του Ταμείου, θα επιβεβαιωθούν τα σενάρια να ασκεί πιέσεις για νέο «κουτσούρεμα» των συντάξεων. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Τζέρι Ράις ανέφερε ότι το συνταξιοδοτικό σύστημα της Ελλάδος δεν είναι βιώσιμο, καθώς το έλλειμμα του ετησίως αγγίζει το 11% του ΑΕΠ, έναντι 2,5% που είναι ο μέσος όρος στην ΕΕ. «Αυτό είναι κάτι που πρέπει να αντιμετωπιστεί», τόνισε.

Σχετικά με το πότε πρέπει να περιμένουμε απόφαση του Ταμείου για την συμμετοχή του στο πρόγραμμα, ο ίδιος, είπε «υπό προϋποθέσεις είναι εφικτό η σχετική απόφαση να ληφθεί εντός του Δεκεμβρίου» και συνέδεσε την απόφαση με την Έκθεση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού Δημοσίου Χρέους η οποία θα υποβληθεί τον Δεκέμβριο στο διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου μαζί με τα συμπεράσματα του πρόσφατου ελέγχου που διενήργησε το ΔΝΤ, τα οποία αφορούν τη βιωσιμότητα του Δημοσίου Χρέους.

 Σε κάθε περίπτωση, αυτό που δεν έχει αλλάξει, είναι ότι για να βάλει λεφτά το Ταμείο, στο ελληνικό πρόγραμμα, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 1,5% του ΑΕΠ. Εκτός, όπως είπε, αν η Ελλάδα προβεί στην υιοθέτηση ενός ακόμη πιο φιλόδοξου προγράμματος μεταρρυθμίσεων!

 Ειδικά στο κομμάτι των στόχων, το 3,5% της συμφωνίας με την Ευρώπη, που θέλει την ελληνική Οικονομία να στύψει κάθε πόρο, μέχρι να στραγγίξει για την επίτευξή τους, ο κ. Ράις, είπε ότι δεν είναι συμβατοί με τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί.

Προϋποθέσεις για την συμμετοχή του Ταμείου, παραμένουν οι ρεαλιστικοί στόχοι, οι ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις και μία σημαντική ελάφρυνση του Χρέους.

«Παράθυρο» για 4ο μνημόνιο από το ΔΝΤ!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here