Ο Χουλιαράκης έβαλε τους υπουργούς να υπογράψουν «Μνημόνιο»

0
91

Εγκύκλιος Χουλιαράκη, προς τα υπουργεία, δίνει οδηγίες για την σωστή εκτέλεση του προϋπολογισμού και περιλαμβάνει και «Μνημόνιο Συνεργασίας» που θα πρέπει να υπογράψουν οι υπουργοί, ώστε να μην ξεφύγουν τα οικονομικά των υπουργείων! 

Το στοίχημα της ομαλής εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2017  είναι ίσως και η μεγαλύτερη πρόκληση για την κυβέρνηση, καθώς η επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% το 2017, είναι ίσως η πιο σημαντική δέσμευση της χώρας μας στο δημοσιονομικό κομμάτι του μνημονίου. 

Αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι στα «έσοδα και τα έξοδα» του Δημοσίου, θα έμπαινε σε κίνδυνο η ομαλή υλοποίηση του προγράμματος και οι δανειστές θα απαιτούσαν την συμφωνημένη ενεργοποίηση του «κόφτη» στις δαπάνες του Δημοσίου, με οριζόντιο «ψαλίδι» σε όλα τα υπουργεία και σημαντικό βάρος, να πέφτει σε μισθούς και συντάξεις.

Για το 2017, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών,  φέρεται να επιδιώκει την σύνταξη από τα υπουργεία, αναλυτικών καταστάσεων με τις δαπάνες τους (spending reports), ώστε να εντοπίσει το από πού μπορούν να γίνουν περικοπές.

Οι δανειστές, που δεν φαίνονται πρόθυμοι να εμπιστευτούν τις εκτιμήσεις εξοικονομήσεων της κυβέρνησης, προτιμούν να περιλαμβάνουν στους υπολογισμούς τα αποτελέσματα.

Σύμφωνα με το Euro2day, μέσα στην εγκύκλιο περιλαμβάνονται οι εξής οδηγίες προς τα υπουργεία: 

1. Θα προχωρούν σε «διορθωτικές παρεμβάσεις σε περίπτωση εμφανούς απόκλισης από τους στόχους».

2. Θα εξασφαλίσουν τη λειτουργία εσωτερικών συστημάτων, διαδικασιών και μηχανισμών παρακολούθησης και εκτέλεσης του προϋπολογισμού ώστε να διασφαλίσουν τη χρηστή δημοσιονομική διαχείριση.

3. Δεν θα αναλάβουν καμία υποχρέωση αν δεν εξασφαλίζεται ότι υφίστανται οι απαραίτητοι πόροι για την πληρωμή της.

4. Θα υπογράψουν αντίστοιχα μνημόνια, με τους εποπτευόμενους φορείς και τη λήψη κάθε άλλου πρόσφορου και αναγκαίου μέτρου, μεταξύ των οποίων και η προσαρμογή των πιστώσεων των εξόδων του φορέα σε συνάρτηση με την πορεία υλοποίησης των εσόδων.

5. Θα λάβουν τα μέτρα για την εκτίμηση, πρόβλεψη και παρακολούθηση των εσόδων και εξόδων των εποπτευόμενων φορέων γενικής κυβέρνησης.

Ο Χουλιαράκης έβαλε τους υπουργούς να υπογράψουν «Μνημόνιο»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here