Οι Αργεντινοί χόρεψαν ταγκό αγορές και τοκογλύφους

«Ταγκό» χόρεψε η Αργεντινή τους διεθνείς τοκογλύφους! Ξέφυγε από τα νύχια τους και χρησιμοποιώντας τον μεγάλο φυσικό της πλούτο, όχι μόνο επανήλθε στις διεθνείς αγορές τον Απρίλιο του 2016, αλλά εξέδωσε και 100ετές ομόλογο! Η Αργεντινή δεν υπέκυψε στους εκβιασμούς που της έκαναν οι γύπες των αγορών και ακολουθώντας μία σταθερή οικονομική στρατηγική στήριξης των παραγωγικών της δυνάμεων, αύξησε τις εξαγωγές της, έβγαλε τα Capital Controls από το τραπεζικό της σύστημα και τώρα έβγαλε και το «αιώνιο» ομόλογο. 

 

 

 Όμως, η επιτυχία δεν ήρθε χωρίς θυσίες. Η ανάκαμψη ξεκίνησε από τον πάτο του βαρελιού, όταν το 2002 πέρασε ίσως μία από τις χειρότερες στιγμές της ιστορίας της, με τη μεγαλύτερη χρεοκοπία κράτους όλων των εποχών.  Τώρα, μετά από μία δύσκολη διαδρομή  ετών,  η Αργεντινή είναι μία άλλη χώρα και τίποτα δεν θυμίζει την οικονομική κρίση. Στις μαύρες στιγμές, οι δρόμοι του Μπουένος Άιρες ήταν γεμάτοι έξαλλους διαδηλωτές και το αίμα έρεε ποτάμι. Τώρα, οι επενδυτές που θέλουν μία γεύση από την χώρα της λατινικής Αμερικής, κάνουν ουρά…

 

Το μισό χρέος της Ελλάδας, αλλά διπλάσιους εχθρούς είχε η Αργεντινή

 

Το χρέος της ήταν 170 δις δολάρια, που σε σύγκριση με το ελληνικό των 315 δις ευρώ μπορεί να φαίνεται μικρό, αλλά η χώρα βρέθηκε μόνη της να παλεύει για την επιβίωση της απέναντι στους χειρότερους τοκογλύφους της διεθνούς αγοράς. Τώρα, όχι μόνο γύρισε μία χρυσή σελίδα, αλλά κατάφερε με την συνέπειά της, να κερδίσει την εμπιστοσύνη αγορών και επενδυτών, σε βαθμό που εξέδωσε ομόλογο 100ετίας!

 

Το ομόλογο του «αιώνα»

 

Το 100ετές ομόλογο, δεν είναι πρωτάκουστο για την περιοχή. Η Αργεντινή έγινε η δεύτερη χώρα που εξέδωσε μετά το Μεξικό το 2010. Το ομόλογο  που ανταμείβει καλά όσους το τίμησαν έχει ετήσια απόδοση 8,25%, υψηλότερη δηλαδή κατά 2% από την απόδοση του υφιστάμενου ομολόγου της Αργεντινής, το οποίο λήγει το 2046.  Εξαιρετικό επίτευγμα για μία χώρα που μόλις πριν ένα χρόνο, ήταν εκτός αγορών να αντλεί 16 δις δολάρια από τους επενδυτές.

 

Δύο ήταν τα στηρίγματα πάνω στα οποία βασίστηκε η οικονομική επιτυχία. Πρώτα, η απόφαση της χώρας να σταθεί κόντρα στα μεγάλα συμφέροντα των αγορών και να μην αφήσει τους «μεσάζοντες» του παγκόσμιου οικονομικού κατεστημένου, να την αναγκάσουν σε κάποια ειδική συμφωνία που θα κρατούσε δεκαετίες. Πτώχευσε, καθάρισε και έχτισε από την αρχή, όπως κάνουν τα κυρίαρχα κράτη.

 

Δεύτερο στήριγμα, ήταν οι δύσκολες μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης του Μαουρίτσιο Μάκρι που μπορεί να μην ήταν πολύ δημοφιλείς στους Αργεντινούς, αλλά έπεισαν, τις αγορές, μαζί με τις υπεραποδόσεις της οικονομίας, βγήκε από την ύφεση του 2016.

 

Παρά, την επίτευξη αυτού του οικονομικού θαύματος, οι κίνδυνοι παραμένουν κάτι που η χώρα ξέρει καλά. Η αργεντινή, από την κήρυξη της  ανεξαρτησίας της (πριν 200 χρόνια), έχει πτωχεύσει οκτώ φορές, από τις οποίες η χειρότερη ήταν αυτή του 2002 και η πιο πρόσφατη το 2014.

 

Η Ελλάδα στα χνάρια της Αργεντινής

 

Από την πτώχευση, στην ανάκαμψη, στην επιστροφή στις αγορές και τώρα στο 100ετές ομόλογο. Μία διαδρομή, που ακολουθεί και η Ελλάδα, που μετά την απόφαση του τελευταίου Eurogroup, βρίσκεται μία ανάσα από την επιστροφή στις αγορές, με τους επενδυτές να αδημονούν.  Τα επιτόκια των ελληνικών τίτλων έχουν επιστρέψει σε προ μνημονιακές τιμές και η αγορά φαίνεται να έχει πειστεί, ότι ο κίνδυνος νέας κρίσης βρίσκεται στο παρελθόν.

 

Ο πρώτος πρόεδρος της Αργεντινής ήταν  Έλληνας!

 

Κάτι που δεν γνωρίζουν πολλοί είναι ότι ο πρώτος πρόεδρος της Ενωμένης Αργεντινής Δημοκρατίας, ήταν Έλληνας, ο Βλαδίμηρος Δημητρίου!  Ο Μίτρε όπως μεταφέρεται το επώνυμό του στην ισπανική, έζησε από το 1821 έως το 1906, και ήταν Βορειοηπειρώτης από τη Χιμάρα.  Ένας, απλός μετανάστης, όταν τελείωσε ο 7ετής εμφύλιος το 1862, σκαρφάλωσε στο υψηλότερο αξίωμα της χώρας. Πολλοί εικάζουν, ότι ίσως αυτός να είναι και ο λόγος που η σημαία της Αργεντινής είναι γαλανόλευκη.

 

Η οικογένεια του Δημητρίου συνδεόταν φιλικά με την μεγάλη οικογένεια Ηπειρωτών ευεργετών Ζάππα, απ’ το Λάμποβο της Β. Ηπείρου. Η οικογένεια Δημητρίου άφησε την Χιμάρα το 1670, ακολουθώντας το μεγάλο ρεύμα φυγής του ελληνικού πληθυσμού της περιοχής, που έφευγε (κυρίως προς την ελεύθερη Ιταλία) για να μην υπηρετήσει στον τουρκικό στρατό. Αυτό ακριβώς εξιστορεί το δημοτικό, όταν λέει. Η οικογένεια Δημητρίου ακολούθησε το δρομολόγιο Γένοβα, Ενετία, Αθήνα από όπου έφυγε για την μακρινή Ουρουγουάη. Από εκεί, η ελληνική διασπορά βρέθηκε σε ολόκληρη την Λατινική Αμερική. Στην Αργεντινή, τιμάται ως ήρωάς και ένας άλλος Έλληνας, ο Ιωάννης Γεωργίου (1833-1935), από τον  Πλάτανο της Σάμου. Αυτός ήταν ο πρώτος Ευρωπαίος που ταξίδεψε στη Παταγονία και την Γη του Πυρός (1855-1890).

Οι Αργεντινοί χόρεψαν ταγκό αγορές και τοκογλύφους

Klik.news

Read Previous

Σοκ και φρίκη: Τζιχαντιστές εξανάγκασαν «σκλάβα του σεξ» να… φάει τον γιο της

Read Next

Όχλος έδειρε μέχρι θανάτου αστυνομικό στο Κασμίρ