Να μας αποτελειώσουν θέλουν οι δανειστές!

0
124

 | kontranews.gr

ΚΑΘΗΣΥΧΑΖΕΙ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ                                                            

«ΠΡΟΚΡΟΥΣΤΗΣ» ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΤΟ ΔΝΤ!

Να μας «στραγγαλίσουν» προσπαθούν οι δανειστές, που λένε «όχι» σε κάθε καλή πρόταση της κυβέρνησης για την αγορά και την Ανάπτυξη, ενώ απαιτούν ακόμα σκληρότερα μέτρα!

Οι υπάλληλοι των τοκογλύφων μπήκαν με άγριες διαθέσεις στην διαπραγμάτευση, γεμάτοι ενστάσεις και με αξιώσεις, που αν περνούσαν θα έφερναν ακόμα πιο δύσκολες ημέρες για την χώρα και τον λαό!

Με όλα τα μέτωπα της διαπραγμάτευσης ανοιχτά, οι πληροφορίες για «μπλόκο» των δανειστών στα νομοσχέδια για το πλαστικό χρήμα και για την αποκάλυψη των αδήλωτων κεφαλαίων, συνεχίζουν να πληθαίνουν.  Ωσάν να έχουν σκοπό να μας αποτελειώσουν, οι δανειστές δεν δέχονται καμία πρόταση που θα ελαφρύνει το βάρος της ελληνικής αγοράς και των φορολογούμενων.

Συγκεκριμένα, αντιρρήσεις φέρνουν στη δημιουργία ειδικού ακατάσχετου λογαριασμού για τις επιχειρήσεις, που περιμένει πως και πως, η αγορά, ενώ το έχει ήδη εξαγγείλει και ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, από την ΔΕΘ.

Οι επικεφαλής διαπραγματευτές των δανειστών  φέρονται να χαρακτηρίζουν τη ρύθμιση «χαριστική» για τις επιχειρήσεις.  Θέλουν το Δημόσιο να κατάσχει ποσά ακόμα και από αυτόν τον λογαριασμό!

Ακόμα ένα «αγκάθι» βάζουν οι δανειστές  στο σχέδιο της κυβέρνησης για την αποκάλυψη των αδήλωτων κεφαλαίων με τους δανειστές να ζητούν αδύνατα πράγματα, όπως  να επιβληθούν προσαυξήσεις και πρόστιμα που μαζί με το κύριο φόρο θα φτάνουν το 120% του κεφαλαίου που δεν έχει δηλωθεί στην εφορία.

Μία πρόταση που πρακτικά ακυρώνει όλο το σχέδιο,  αφού το ερώτημα που γεννάται, είναι ποιος θα έφερνε τα χρήματά του,  π.χ. από το εξωτερικό, να τα δηλώσει, αν είναι να πληρώσει το 120% σε φόρους; Ακόμα και η πρόταση της κυβέρνησης  ο συνολικός φόρος να μην ξεπερνά το 60%, θεωρούνταν υψηλή. 

Το μοναδικό κίνητρο το οποίο δεν αποκλείουν οι δανειστές, είναι η αποφυγή ποινικών κυρώσεων σε όσους αποκαλύψουν τα «κρυφά» εισοδήματα τους.

Στην δεύτερη συνάντηση που είχε το Οικονομικό επιτελείο με τους δανειστές, έγινε μία προσπάθεια, να καμφθούν οι αντιστάσεις των Θεσμών και να βρεθεί κοινός χώρος, ώστε τα δύο νομοσχέδια να πάρουν γρήγορα τον δρόμο για την βουλή και να υλοποιηθούν οι ελαφρύνσεις που περιμένει η αγορά.

Από την ελληνική πλευρά, συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο αναπληρωτής υπουργός Τρύφων Αλεξιάδης και ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής.

«Προκρούστης» για τα επιδόματα το ΔΝΤ!

Οι δανειστές θέλουν να «κόψουν» τα λεφτά των επιδομάτων! Κατά την ενημερωτική συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Χουλιαράκη και της αναπληρώτριας υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θ. Φωτίου με τους εκπροσώπους των θεσμών, μία συνάντηση που σύμφωνα με πηγές κοντά στην διαπραγμάτευση έγινε με πρωτοβουλία της ελληνικής πλευράς, ενημερώθηκαν οι επικεφαλής των θεσμών για τον σχεδιασμό και την πορεία των πρωτογενών δαπανών, με στόχο να εξασφαλιστούν πόροι για την χρηματοδότηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης και άλλων κοινωνικών προγραμμάτων. 

Οι απαραίτητοι πόροι για την χρηματοδότηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης που θα αντικαταστήσει το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, φτάνουν τα 900 εκατ. ευρώ.

Το μεγάλο θέμα είναι από πού θα βρεθούν αυτά τα χρήματα, με τους δανειστές, να λένε πως δεν θα μπορούν να αντληθούν από το πλεόνασμα, αλλά η ρύθμιση θα πρέπει να είναι δημοσιονομικά ουδέτερη!

Πηγές κοντά στην διαπραγμάτευση, τόνισαν μετά την συνάντηση πως αν οι δανειστές απορρίψουν το ελληνικό σχέδιο  για την εξοικονόμηση των  900 εκατ. ευρώ το 2017, θα ενεργοποιηθεί  εναλλακτικό σχέδιο, που φέρεται να έχει ετοιμάσει το υπουργείο. Σε αυτή την περίπτωση, η εφαρμογή του Κοινωνικού Εισοδήματος θα γίνει με βάση το μοντέλο του προγράμματος «Αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης»,  με κάρτες  σίτισης που θα κοστίσουν 450 εκατ. ευρώ  και όχι με επιδόματα.

Καθησυχάζει το οικονομικό επιτελείο για την διαπραγμάτευση

Παρά τις ενστάσεις των δανειστών, στο οικονομικό επιτελείο υπάρχει αισιοδοξία και ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διαπραγμάτευσης,  δήλωσε ότι προαπαιτούμενα για την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ θα κλείσουν έως τέλος Σεπτεμβρίου ( η απελευθέρωση  της δόσης 2,8 δισ. ευρώ πάει στο Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου) και πως η δεύτερη αξιολόγηση πάει για τον Οκτώβριο. 

Στα ανοιχτά θέματα παραμένει και το θέμα της στελέχωσης του Εποπτικού Συμβουλίου του υπέρ-Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, με τους δανειστές να μην δέχονται τις  τρείς ελληνικές προτάσεις και την ελληνική πλευρά να μην έχει ακόμα δεχτεί τις προτάσεις των δανειστών. Το «μεγάλο παζάρι» συνεχίζεται, με πηγές κοντά στην διαπραγμάτευση, να ξεκαθαρίζουν πως το θέμα αναμένεται να κλείσει μέσα στην εβδομάδα.

Ακόμα ένα ανοιχτό μέτωπο, είναι οι ενστάσεις, των δανειστών στην ελληνική πρόταση για το αναπτυξιακό σχέδιο και τη μετεξέλιξη του ΕΤΕΑΝ, σε αναπτυξιακό ταμείο, με μερίδα των δανειστών, να υποστηρίζει σύμφωνα με πληροφορίες, ότι ένα τέτοιο ταμείο θα ήταν ανταγωνιστικό, προς τις τράπεζες. Από το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού επιδιώκει τη ριζική αναβάθμιση του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας & Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ) προκειμένου να αποτελέσει ισχυρό αναπτυξιακό θεσμό.

Σύμφωνα και με τη μελέτη που έχει εκπονηθεί, προβλέπονται:

– Ο σχεδιασμός εξειδικευμένων προγραμμάτων χρηματοδότησης

– Ο πολλαπλασιασμός των πόρων που διαχειρίζεται

– Η στοχευμένη παρέμβαση στη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων και των νεοφυών επιχειρήσεων

– Η ενσωμάτωση του ΤΑΝΕΟ, το οποίο αποτελεί Ταμείο Συμμετοχών

– Η διαμόρφωση μηχανισμού αξιολόγησης επενδύσεων που συγχρηματοδοτούνται με τις Τράπεζες.

«Άνοιξαν», αλλά ραντεβού τον Οκτώβριο για τα Εργασιακά!

Στις 17 Οκτωβρίου το επόμενο ραντεβού για τα εργασιακά. Μετά την πρώτη συνάντηση του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου με τους δανειστές, φάνηκε πως η απόσταση ανάμεσα στις δύο πλευρές, παραμένει μεγάλη  αλλά το θέμα, που ανήκει στην δεύτερη αξιολόγηση,  δεν θα συζητηθεί ξανά μέχρι τον Οκτώβριο, με τις δύο πλευρές να περιμένουν την απόφαση του Ευρωδικαστηρίου, για τις ομαδικές απολύσεις και το πόρισμα της επιτροπής «σοφών», που θα κατατεθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά πληροφόρησε τους δανειστές, πως ότι η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για το θέμα των ομαδικών απολύσεων (Lafarge) θα εκδοθεί προς το τέλος Οκτωβρίου.

Νέο μπαράζ συναντήσεων κυβέρνησης – δανειστών

Σήμερα, Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί νέο ραντεβού, για τις ουρές του ασφαλιστικού από την πρώτη αξιολόγηση, τη ρύθμιση των οφειλών στα Ταμεία και το ελληνικό αίτημα για το πάγωμα των παλαιών χρεών για όσους είναι συνεπείς στις νέες οφειλές τους. 

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος, αναμένεται πως θα θέσει θέμα πλαφόν 10% στα αναδρομικά για όσους «κουρεύτηκε» η επικουρική.

Αναλυτικά το  πρόγραμμα συναντήσεων με τους εκπροσώπους των θεσμών σήμερα, διαμορφώνεται ως εξής:

-10:00-12:00   Δημοσιονομικά       (Ε.Τσακαλώτος-Γ.Χουλιαράκης)

-12:00-13:00   Συνταξιοδοτικό         (Γ. Κατρούγκαλος)

-14:00-18:00   Χρηματοπιστωτικά  (Τσακαλώτος-Σταθάκης-ΤτΕ-ΗFSF)

-18:30-19:30   Δικαιοσύνη           (Ν. Παρασκευόπουλος)

Να μας αποτελειώσουν θέλουν οι δανειστές!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here