Μπαράζ επαφών για να σπάσει ο εκβιασμός των δανειστών!

0
71

«OΧΙ» ΣΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ, ΛΕΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ – ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ!  

ΤΑ ΝΕΑ ΟΡΟΣΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ!

EΤΣΙ ΘΑ ΚΛΕΙΣΕΙ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΙΚΑ ΣΤΙΣ 20 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ!

Μπαράζ επαφών ξεκινά το οικονομικό επιτελείο,  ενόψει του EuroWorking Group της Πέμπτης, ώστε να «ξεκολλήσει» η διαπραγμάτευση και να επιστρέψουν τα κλιμάκια των δανειστών στην Αθήνα.

Στόχος, να κλείσει το ταχύτερο δυνατόν η β’ αξιολόγηση, πριν η καθυστέρηση δημιουργήσει προβλήματα στον σχεδιασμό της κυβέρνησης, τον «χάρτη» για την έξοδο από το μνημόνιο.

Την ίδια στιγμή, υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη, τονίζουν ότι η αξιολόγηση θα μπορούσε να κλείσει μέσα σε λίγες ώρες εάν υπήρχε καλή πρόθεση από την πλευρά των θεσμών (Απαιτήσεις ΔΝΤ για μέτρα 4,2 δισ.) και πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχθεί παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ για τις εργασιακές σχέσεις (Εργασιακά).

Αν και οι δύο πλευρές δεν σταμάτησαν τις  άτυπες επαφές και την ανταλλαγή στοιχείων, στο συμβούλιο της Πέμπτης αναμένεται να εξεταστεί η μέχρι τώρα πρόοδος και να σχηματιστεί το πρόγραμμα για την επιστροφή των επικεφαλής διαπραγματευτών του «κουαρτέτου». Αν και παραμένουν «αγκάθια» όπως τα Εργασιακά, αυτό που θεωρείται ως το μεγαλύτερο εμπόδιο για την τελική συμφωνία, είναι οι απαιτήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), για να συμμετέχει στην χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος, με 5-6 δισ. ευρώ.

Η «παρέα» των Τόμσεν και Βελκουλέσκου, επιμένουν στην προκαταβολική λήψη μέτρων 4,5 δις ευρώ, τα οποία θεωρούν «απαραίτητα», ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι του μνημονίου για πρωτογενή πλεονάσματα, που  από το 2018 και μετά έχουν τεθεί στο 3,5%.

Από την ελληνική πλευρά, θεωρείται ότι οι στόχοι είναι επιτεύξιμοι και χωρίς τα επιπλέον μέτρα. Επίσης, το 2019, είναι έτος εκλογών και τονίζεται ότι δεν είναι δυνατόν η νυν  κυβέρνηση να δεσμεύσει την επόμενη.

Με τους Ευρωπαίους να έχουν δεσμευτεί για την συμμετοχή του Ταμείου, η Ευρώπη δείχνει να έχει βάλει στο τιμόνι της διαπραγμάτευσης το ΔΝΤ, με αποτέλεσμα, το «κλειδί» για την συμφωνία, να το κρατάει η Ντέλια Βελκουλέσκου. 

Παρά τα πολλά ορόσημα που τίθενται, όλα δείχνουν ότι το χρονοδιάγραμμα της συμφωνίας, θα μας βάλει μέσα στον Φεβρουάριο και το κρίσιμο συμβούλιο του ΔΝΤ.

Με τις ΗΠΑ, να είναι μεγαλομέτοχος του Ταμείου, αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον η κατεύθυνση που θα δώσει ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, αφού αναλάβει και επισήμως τα καθήκοντά του.

Εκβιάζουν ξανά οι δανειστές!

Στο οικονομικό επιτελείο, βλέπουν ότι η καθυστερήσεις των δανειστών, μπορεί να αυξήσουν την οικονομική πίεση στην Ελλάδα και να βάλουν σε κίνδυνο την συμμετοχή στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (Q.E.), της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Οι δανειστές, επιστρέφουν στην αγαπημένη τους τακτική, καθυστερούν την λήψη αποφάσεων μέχρι η Ελλάδα να βρεθεί σε ανάγκη χρηματοδότηση και τότε που έχει αυξηθεί η πίεση εκβιάζουν προσπαθώντας να περάσουν ακόμα και τα πιο δύσκολες και αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις.

Μπαράζ επαφών του οικονομικού επιτελείου για να κλείσει η αξιολόγηση

Από αυτή την εβδομάδα,  αναμένονται πρωτοβουλίες του οικονομικού επιτελείου, ώστε να «ξεπαγώσει» η διαπραγμάτευση και να σβήσουν οι κίνδυνοι που φέρνουν οι καθυστερήσεις των δανειστών.  Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα δύσκολα θα έρθει συμφωνία στο Eurogroup της 26ης  Ιανουαρίου και το ενδιαφέρον έχει στραφεί στο συμβούλιο της 20ης Φεβρουαρίου. 

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αναμένεται να έχει επικοινωνίες με τους επικεφαλής και τους «καλούς» του Eurogroup, ώστε να επανεκκινήσει την διαπραγμάτευση και να φέρει την Τρόικα στην Αθήνα.

Στη λίστα επαφών, περιλαμβάνονται ο Πρόεδρος του Eurogroup, Γέρουν Ντάισελμπλουμ, ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Κομισιόν, Πιερ Μοσκοβισί και οι «φίλοι» της Ελλάδας εντός του συμβουλίου ο  υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν και της Ιταλίας Πιερ Κάρλο Παντοάν.

Η «μυστική» αποστολή Χουλιαράκη στις ΗΠΑ

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, θα ταξιδέψει τις επόμενες ημέρες στις ΗΠΑ. Αν και το ταξίδι του χαρακτηρίζεται ως «προσωπικό», εκτιμάται ότι θα έχει συναντήσεις με στελέχη του ΔΝΤ, ώστε να βρεθεί η «συνταγή» για την επανεκκίνηση της διαπραγμάτευσης και να μπει ξανά σε τροχιά συμφωνίας.

Το «φτηνό» χρήμα της ΕΚΤ, θα κυνηγήσει ο Παπαδημητρίου

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου, ενδέχεται να επιδιώξει συνάντηση με τον Πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι,  ώστε να προετοιμάσει το έδαφος για την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα και την άντληση ποσού που εκτιμάται κοντά στα 4,5 δις ευρώ, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης. 

Δηλώσεις του μέλους του Δ.Σ. της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ, ανέφεραν ότι για την είσοδο της Ελλάδας στο πρόγραμμα, ίσως απαιτηθούν περισσότερα μέτρα για το χρέος, ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο. Η πρώτη ανάγνωση αυτών των δηλώσεων, είναι ότι ο κ. Κερέ, έχει μπει στο στρατόπεδο του ΔΝΤ και πιέζει Ελλάδα και Ευρώπη για μέτρα και μείωση χρέους, αντίστοιχα.

Πριν μας δώσει χρήματα, είναι σημαντικό για την   ΕΚΤ, να έχει παρουσιαστεί η έκθεση του ΔΝΤ για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Το ΔΝΤ, αναμένεται να την παρουσιάσει εντός του Φεβρουαρίου, καθώς δεν μπορεί να το κάνει αν πρώτα δεν έχει υπάρξει συμφωνία για τα μέτρα της β’ αξιολόγησης.

Η ελληνική αντιπρόταση για να κλείσει η αξιολόγηση

Από το οικονομικό επιτελείο, αφού έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να δεχτούν από τοα τώρα να νομοθετηθούν μέτρα που θα φτάνουν και μετά το 2019, κάνουν μία εναλλακτική πρόταση στους δανειστές. 

Αντί να νομοθετηθούν προκαταβολικά μέτρα, να συμφωνηθεί η παράταση του δημοσιονομικού «κόφτη», ακόμα και δύο χρόνια μετά το 2018.

Δηλαδή, το υπουργείο Οικονομικών, λέει στους δανειστές, ότι η ελληνική Οικονομία θα επιτύχει τους στόχους της, αλλά αν κάτι συμβεί και αυτό δεν γίνει, τότε θα ενεργοποιηθεί ο «κόφτης» και οι στόχοι του μνημονίου θα επιτευχθούν.

Ήδη από την Ευρώπη, έχουν αρχίσει να βλέπουν θετικά την πρώτη πρόταση Τσακαλώτου για αναπτυξιακή κατανομή των στόχων. Δηλαδή να παραμείνουν οι στόχοι πρωτογενών πλεονασμάτων στο 3,5%, αλλά το 1% να πέσει στην αγορά, για να τονώσει την Ανάπτυξη.

Μπαράζ επαφών για να σπάσει ο εκβιασμός των δανειστών!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here