Με 859 εκατ. ευρώ «ξεπαγώνουν» 120.000 νέες συντάξεις σε αναμονή!

0
127

Κονδύλι 859 εκατ. ευρώ,  «ξεκλειδώνει» τις 120.000 νέες συντάξεις που έχουν «παγώσει»! Συντάξεις που καθυστερούν ακόμη και τρία χρόνια, αναμένεται να δοθούν στους δικαιούχους, μετά από την νέα γραμμή ρευστότητας που ανοίγει για τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ).

Ένα συμπλήρωμα σε νόμο του 2014, που φέρει τις υπογραφές της υπουργού Εργασίας, Έφης Αχτσιόγλου, του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Γιώργο Χουλιαράκη.

Μία γραμμή χρηματοδότησης, με την πρόβλεψη πως αν δεν γίνει η προβλεπόμενη χρήση για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών, τότε ο ΕΦΚΑ, θα πρέπει να επιστρέψει το ποσό στο Δημόσιο.

Η τροπολογία, δεν είναι ξαφνική έμπνευση των συναρμόδιων υπουργών, αλλά πρόκειται για μία από τις δράσεις που πρέπει να υλοποιήσει η ελληνική πλευρά και προβλέπεται στη συμφωνία με τους Θεσμούς για τη συνολική εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους.

Σε αυτή την κατεύθυνση ο ESM, έχει εκταμιεύσει 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ προς την ελληνική πλευρά, αλλά για την πληρωμή συντάξεων σε αναμονή, έχουν δαπανηθεί μέχρι τώρα, μόλις 27 εκατ. ευρώ.

Η συγκεκριμένη τροπολογία κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του ΥΠΟΙΚ, «Εναρμόνιση της νομοθεσίας με την Οδηγία 2014/17/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 4ης Φεβρουάριου 2014 σχετικά με τις συμβάσεις πίστωσης για καταναλωτές για ακίνητα που προορίζονται για κατοικία και την τροποποίηση της Οδηγίας 2008/48/ΕΚ και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Οικονομικών».

Στην πράξη, τα ταμεία μπορούν να επιχορηγούνται εκτάκτως για την αποπληρωμή εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης, εφόσον έχουν παρέλθει ενενήντα ημέρες από την υποβολή τους και δεν έχει εκδοθεί οριστική απόφαση συνταξιοδότησης.

Τέλος, σύμφωνα  με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ), οι αλλαγές, κοστίζουν στον κρατικό προϋπολογισμό 859 εκατ. ευρώ, για το 2017.

Με 859 εκατ. ευρώ «ξεπαγώνουν» 120.000 νέες συντάξεις σε αναμονή!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here