Μειώστε το ελληνικό χρέος, γιατί θα καταστραφεί το Ευρώ!

0
94

H διακοπή της χρηματοδότησης και η επιστροφή του Grexit

Κίνδυνος για την παγκόσμια Οικονομία, η άρνηση των ευρωπαίων να μειώσουν το ελληνικό χρέος! Ο διεθνούς φήμης οικονομολόγος, Μοχάμεντ Ελ-Εριάν, σε άρθρο του στο πρακτορείο Bloomberg, αναφέρει ότι «έχει δίκιο το ΔΝΤ, που επιμένει για την ανάγκη μείωσης του ελληνικού χρέους».

Η επιμονή των ευρωπαίων να συντηρούν μία αδιέξοδη κατάσταση, αυξάνουν το πρόβλημα και στο άρθρο του τονίζει ότι  «όσο περισσότερο οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αντιτίθενται στη μείωση χρέους για την Ελλάδα, τόσο δυσκολότερο θα είναι για τη χώρα να ανακάμψει από την καταστροφική μείωση του ΑΕΠ και του βιοτικού επιπέδου».

Μάλιστα, ένα πρόβλημα που προς το παρόν περιορίζεται στην ελληνική Οικονομία, μπορεί να οδηγήσει σε ευρωπαϊκή καταστροφή, αν συνεχίσει να αγνοείται.

Ο κ. Εριάν τονίζει  ότι «όσο περισσότερο διατηρηθεί η κατάσταση αυτή, τόσο περισσότερο θα τροφοδοτεί τα κόμματα που είναι κατά του κατεστημένου και που επικρίνουν την αναποτελεσματικότητα του ευρώ και τις ανομοιόμορφες συνέπειες του.

Όσο πιο πολύ συνεχιστεί αυτό, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να υπάρχουν ανησυχίες για την ακεραιότητα αυτού του σημαντικού και ιστορικού έργου, το οποίου οι επιπτώσεις εκτείνονται πέρα από τα οικονομικά»!

Αυτό που αναγνωρίζει όλος ο οικονομικός κόσμος, εκτός από τις χώρες που βρίσκονται κάτω από την «Γερμανική ηγεμονία της Ευρώπης», είναι ότι όσο αφήνεις το αστρονομικό ελληνικό χρέος να σέρνεται, δεν μπορεί να αναπτυχτεί η ελληνική Οικονομία. Ο κ. Εριάν σημειώνει ότι «Αναγνωρίζοντας τις σημαντικές αντιξοότητες για την ανάπτυξη, τα στελέχη του ΔΝΤ –δικαίως – μιλούν όλο και πιο έντονα για την ανάγκη οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας να συμφωνήσουν σε μείωση του επίσημου διμερούς χρέους».

Μία εκτίμηση με ιδιαίτερη βαρύτητα καθώς οι καταστατικοί περιορισμοί του Ταμείου, δεν του επιτρέπουν να δανείζει μία χώρα, όταν δεν μπορεί να εξασφαλιστεί ότι  είναι βιώσιμο το χρέος μεσοπρόθεσμα.

Ο γνωστός οικονομολόγος, που είναι και επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος στον κολοσσό της Allianz, θεωρεί  ότι «σε έναν οικονομικά λογικό κόσμο, μια τέτοια πολύπλευρη αξιολόγηση που υποστηρίζεται από την πλειονότητα των 189 μελών του ΔΝΤ θα έπρεπε να επαρκούσε για ένα καλύτερο αποτέλεσμα – και ιδιαίτερα όταν το ίδιο το Ταμείο μαζί με τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και τους θεσμούς της ΕΕ ήταν βασικός δανειστής και εγγυητής των προγραμμάτων προσαρμογής».

Τέλος, ξεκαθαρίζει ότι, δεν ισχύει κάτι τέτοιο στην περίπτωση αυτή, καθώς τα στελέχη και η διοίκηση του ΔΝΤ βρίσκονται σε αντιπαράθεση με τους Ευρωπαίους πολιτικούς. Μία διαμάχη, που μπορεί να κοστίσει ακριβά, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη.

H διακοπή της χρηματοδότησης και η επιστροφή του Grexit

Το χρέος αυξάνεται ακόμη πιο έντονα από ό, τι είχε εκτιμήσει πέρυσι, το ΔΝΤ, αναφέρει σε νέο δελτίο της  (report), η Capital Economics! Αν δεν μειωθεί γρήγορα και αποφασιστικά, θα φτάσει το 275% του ΑΕΠ, το 2060.

Μία εξέλιξη, που θεωρείται ότι μειώνει περαιτέρω την πιθανότητα να χρηματοδοτήσει το ελληνικό πρόγραμμα, αυξάνοντας τον κίνδυνο να σταματήσει η Ελλάδα να λαμβάνει χρηματοδότηση και να αναγκαστεί σε χρεοκοπία!

Εάν δεν συμμετάσχει το ελληνικό πρόγραμμα το ΔΝΤ, τότε η γερμανική Ομοσπονδιακή Βουλή, θα πρέπει να ψηφίσει για ένα νέο μνημόνιο,  με μεγαλύτερες εγγυήσεις από τη Γερμανία! Αυτό, μπορεί να μην περάσει από τους Γερμανούς και πιθανότατα όχι πριν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Η Ελλάδα, παραμένει εξαρτημένη από τις δόσεις των δανειστών, που θα γίνουν καπνός αν καταρρεύσει το πρόγραμμα. Τότε σύμφωνα με τους ξένους αναλυτές, επιστρέφουμε πάλι στο Grexit και την πτώχευση.

Η ελληνική κυβέρνηση όσο και οι Ευρωπαίοι πιστωτές ήλπιζαν ότι οι τελευταίες συζητήσεις θα είχαν ως αποτέλεσμα την πλήρη συμμετοχή του ΔΝΤ.

Όμως, υποστήριξαν ότι τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που ανακοινώθηκαν το 2016, μαζί με την υπεραπόδοση των δημοσιονομικών στόχων από την Ελλάδα και τα σημάδια ανάκαμψης, είχαν βελτιώσει την προοπτική του χρέους σημαντικά.

Σε αυτό το πλαίσιο, τα συμπεράσματα του ΔΝΤ ήταν ένα  μεγάλο χτύπημα για αυτές τις ελπίδες των Ευρωπαίων, ότι μπορούν να εξασφαλίσουν την συμμετοχή του Ταμείου, δίχως περαιτέρω μείωση του ελληνικού χρέους.

Ενώ η ανάπτυξη του ΑΕΠ έχει ενισχυθεί, είναι πιθανό να επιβραδυνθεί καθώς τα νοικοκυριά προσπαθούν να μειώσουν τα χρέη τους, η λιτότητα συνεχίζεται και οι τράπεζες αντιμετωπίζουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Το Τμαείο, βλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,7% φέτος και κατά 1% στο μεσοπρόθεσμο διάστημα. «Δεν είναι και τόσο απαισιόδοξες αυτές οι προβλέψεις», σημειώνει η Capital Economics, η οποία προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ μόνο κατά 0,5% το 2017 και 1,0% το 2018.

Το σενάριο της δραχμής επιστρέφει όσο η Ελλάδα δεν βγαίνει στις αγορές!

Το σενάριο της δραχμής επιστρέφει συνεχώς όσο η Ελλάδα δεν βγαίνει στις αγορές, τόνισε και ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, που χαρακτήρισε μία τέτοια εξέλιξη, ως την απόλυτη καταστροφή.

Το ΔΝΤ, ζητά να γίνουν μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, να επεκταθεί η φορολογική βάση και να σταθεροποιηθεί το ασφαλιστικό σύστημα και πρόσθεσε ότι επί υπουργίας του η Ελλάδα είχε βγει στις αγορές και οι επενδύσεις είχαν ξεκινήσει. Σε αυτή τη βάση, υπογράμμισε ότι το 2014 με το σήμερα δεν μπορεί να μπει σε σύγκριση και ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, έβαλε τη χώρα το 2015 σε ένα δύσκολο πρόγραμμα και μας περιμένει στη γωνία να δει αν θα το εκτελέσουμε

Τέλος, επισήμανε ότι τα μέτρα που ζητούν οι δανειστές είναι αποτέλεσμα της αναξιοπιστίας της κυβέρνησης και για τον λόγο αυτό ζητούν νομοθέτηση μέτρων για μετά το 2018.

Πτώχευση από «Ατύχημα» φοβούνται οι επενδυτές! 

Καμία εμπιστοσύνη δεν έχουν πλέον, οι επενδυτές που έχουν αγοράσει ελληνικά ομόλογα!  Πριν από πέντε χρόνια οι Ευρωπαίοι δεσμεύθηκαν ότι ο κίνδυνος χρεοκοπίας της Ελλάδας δεν θα επαναληφθεί και τώρα βρισκόμαστε και πάλι ένα βήμα πριν ξεσπάσει η κρίση! 

Σε άρθρο του, το πρακτορείο  Reuters αναφέρει, ότι η απροθυμία των δανειστών να υποχωρήσουν, φοβούμενοι την λαϊκή αντίδραση εν όψει προεκλογικής περιόδου σε Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία, έχει θέσει τους διαχειριστές κεφαλαίων σε επιφυλακή.

Η υπόσχεση αυτή, επέτρεψε στην Ελλάδα να επιτύχει μία από τις πιο γρήγορες επανόδους χρεοκοπημένης χώρας στις αγορές χρέους. Άντλησε κεφάλαια από τους ιδιώτες, μέσω δύο εκδόσεων το 2014, δύο μόλις χρόνια μετά την απομείωση του ελληνικού χρέους που διακρατούσαν ιδιώτες, το λεγόμενο PSI. Η λογική για τους επενδυτές, ήταν απλή.

Οι δημόσιοι πιστωτές, που έχουν δανείσει στην Αθήνα εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά γλίτωσαν την αναδιάρθρωση χρέους του 2012, θα πρέπει να δεχθούν το επόμενο χτύπημα.

Η βασική ανησυχία των επενδυτών είναι πως αν δεν ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση μέχρι τις αρχές Ιουλίου, η κυβέρνηση δεν θα λάβει την δόση των δανείων που χρειάζεται για να αποπληρώσει ομόλογα δισεκατομμυρίων που διακρατεί η ΕΚΤ, καθώς και 2 δισ. σε ιδιώτες!

Μειώστε το ελληνικό χρέος, γιατί θα καταστραφεί το Ευρώ!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here