Μακρόν: H Γερμανία ωφελείται από τη δυσλειτουργική ευρωζώνη

0
72

Μακρόν

 Ο Γάλλος πρόεδρος, εξέφρασε την άποψή του για την Ευρωπαϊκή Ένωση, λέγοντας ότι είναι ένα ημιτελές σχέδιο το οποίο χρειάζεται να αλλάξει τις συμφωνίες της που φέρνουν μεγαλύτερη σύγκληση μεταξύ των κρατών-μελών της ευρωζώνης. Σε συνέντευξη που έδωσε σε Γαλλική εφημερίδα, ο Εμμανουέλ Μακρόν, έδειξε τη διάθεσή του για μια βαθύτερη ενοποίηση μέσα στην Ευρώπη, ενώ δήλωσε ότι η Γερμανία ωφελείται από τη «δυσλειτουργική» ευρωζώνη.

 Ο πρόεδρος Μακρόν είναι υπέρ της ύπαρξης ενός κοινού υπουργού Οικονομικών και κοινού προϋπολογισμού για της χώρες του ευρώ. Η πρόταση αυτή βρίσκει καθέτως αντίθετη τη Γερμανία, καθώς οι Γερμανοί φορολογούμενοι φοβούνται μη «χρεωθούν» με ξένα χρέη. Ωστόσο, ο Μακρόν έχει δηλώσει ότι δεν θέλει να κάνει πανευρωπαϊκά, τα εθνικά δημόσια χρέη.

 Σε κομμάτι της συνέντευξης ο Μακρόν επικεντρώνεται στη Γερμανία, λέγοντας ότι αν και ποτέ δεν έχει κατηγορήσει τη Γερμανία για την ανταγωνιστικότητά της, πιστεύει ότι ένα μεγάλο κομμάτι της Γερμανικής ανταγωνιστικότητας οφείλεται στη δυσλειτουργικότητα της ευρωζώνης και στην αδυναμία άλλων οικονομιών. Τόνισε ως κύρια προβλήματα της Γερμανικής οικονομίας τη «δημογραφική αδυναμία», τις οικονομικές και εμπορικές ανισότητες με τους γείτονές της και κομμάτι των ευθυνών για να δώσει στην ευρωζώνη το «μέλλον που της αξίζει». Επίσης, για τη Γερμανία είπε ότι εφόσον έχει πλεονασματικό προϋπολογισμό πρέπει να είναι μέτοχος της «αναγέννησης» των ιδιωτικών και δημόσιων επενδύσεων στην Ευρώπη.

 Στο θέμα των σχέσεων με ΗΠΑ και Τραμπ, και συγκεκριμένα αν η Ευρώπη μπορεί να στηριχτεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, εκείνος απάντησε ότι η Ευρώπη χρειάζεται τις ΗΠΑ. Επιπλέον δήλωσε ότι θα προσπαθήσει να πολεμήσει τη στάση Τραμπ πάνω στην κλιματική αλλαγή. Για τον προστατευτισμό των Ηνωμένων Πολιτειών και το ελεύθερο εμπόριο με τη Γαλλία είπε ότι θα προσπαθήσει ώστε οι δύο χώρες να βρούν κοινό έδαφος για να καταπολεμήσουν απαράδεκτες πρακτικές στο διεθνές εμπόριο.

Μακρόν: H Γερμανία ωφελείται από τη δυσλειτουργική ευρωζώνη