Μέτρα «φωτιά» απαιτεί το ΔΝΤ

0
93

Μείωση συντάξεων και αφορολόγητου για πλεονάσματα 3,5% ζητά το ΔΝΤ

ΜΕ «ΚΟΥΤΣΟΥΡΕΜΑ» ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΚΑΙ ΜΕΙΩΣΗ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΥ – ΑΝ ΕΠΙΜΕΙΝΟΥΝ ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΣΤΑ ΜΕΤΡΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ «ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ» – ΕΧΕΙ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΟ 95% ΤΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

ΚΑΙ ΤΟ ΔΝΤ ΣΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ, Η ΕΝΤΟΛΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ – ΠΙΘΑΝΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΤΡΟΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ, ΠΡΙΝ ΚΛΕΙΣΕΙ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ! – Ο ΝΤΑΙΣΕΛΜΠΛΟΥΜ ΘΕΛΕΙ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΠΡΙΝ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!

«Όχι» στα νέα μέτρα 4,2 δις ευρώ, που απαιτούν οι δανειστές για να κλείσουν την διαπραγμάτευση λέει η κυβέρνηση! Το ΔΝΤ, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, απαιτεί «κούρεμα» σε συντάξεις και αφορολόγητο στις 5.000 με 6.000 ευρώ, για να συμφωνήσει στα πρωτογενή πλεονάσματα του 3,5%.

Θεωρεί «χαζομάρα» τα υψηλά πλεονάσματα για μετά το 2018, αλλά στις διαπραγματεύσεις, λένε στην ελληνική πλευρά, ότι αν τα δέχεστε, τότε πρέπει από τώρα, να ψηφίσετε τα μέτρα που θα ενεργοποιηθούν από την πρωτοχρονιά του 2019. 

Η κυβέρνηση δεν δέχεται προκαταβολικά μέτρα, που όπως τονίστηκε από την ίδια πηγή, καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να περάσει. Κάτι τέτοιο θα είναι έφερνε πολιτικές εξελίξεις, και όπως σημείωσε με νόημα το ίδιο κυβερνητικό στέλεχος, οι δανειστές το ξέρουν καλά.

Αυτό έγινε ξεκάθαρο, είναι ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να συμφωνήσει με τους δανειστές, από τώρα για το 2019, αφού είναι έτος εκλογών και μία τέτοια συμφωνία θα δέσμευε και την επόμενη κυβέρνηση.

«Παζλ» με τρία κομμάτια η συμφωνία Κυβέρνησης – Θεσμών

Η διαπραγμάτευση, είναι ένα παζλ από τρία κομμάτια. Τις μεταρρυθμίσεις, τους στόχους για μετά το πρόγραμμα που τώρα έχουν τεθεί στο 3,5% και τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. 

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ θέλει συμφωνία και στα τρία πριν τα Χριστούγεννα. Πηγές κοντά στην διαπραγμάτευση, ξεκαθάρισαν ότι τίποτα μπορεί να κλείσει εάν δεν κλείσουν όλα.

Σε αυτό το κλίμα φαίνεται σχεδόν αδύνατη μία συνολική συμφωνία στo Eurogroup της Δευτέρας και ο στόχος τώρα είναι να κλείσει σε ένα μεταγενέστερο Eurogroup εντός του έτους.

Η συμμετοχή ή μη του ΔΝΤ στο πρόγραμμα θα ξεκαθαρίσει πριν κλείσει το 2016 και από αυτό θα κριθούν πολλά για τα μέτρα που απαιτούν οι δανειστές, αλλά και τις αποφάσεις για το χρέος.

Τι θα γίνει την Δευτέρα στο Eurogroup

Την Δευτέρα, θα διαπιστωθεί η μεγάλη πρόοδος για την επίτευξη της τεχνικής συμφωνίας (staff level aggreement- SLA), με τα περισσότερα θέματα να κλείνουν, εκτίμησε το κυβερνητικό στέλεχος. Οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί, αναμένεται να τονίσουν ότι έχει κλείσει το 95% των θεμάτων, ενώ με το ΔΝΤ υπάρχουν περισσότερες διαφορές.

Όπως τόνισε γνώστης των εξελίξεων στην διαπραγμάτευση, αν δεν υπήρχε το Ταμείο, τότε η συμφωνία για το «SLA» θα είχε κλείσει εδώ και δύο εβδομάδες.

Για παράδειγμα στα Εργασιακά, οι Ευρωπαίοι κάνουν εκπτώσεις στις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές, για να γίνει δυνατή η συμμετοχή του Ταμείου στην χρηματοδότηση του προγράμματος.

Σχετικά με το αν θα έχουμε λύση, η ίδια πηγή, τόνισε ότι οι περισσότεροι παίκτες αυτή τη στιγμή θέλουν λύση και όχι εμπλοκή. Σε παρόμοιους τόνους τοποθετήθηκε και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, όταν επεσήμανε ότι «η Ελλάδα έχει κάνει το χρέος της και οι άλλες πλευρές έχουν χρέος να κάνουν κάτι για το χρέος και για όσα έχουν δεσμευτεί». Το οικονομικό επιτελείο και συγκεκριμένα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, μίλησε στην Βουλή για προϋπολογισμό «δημοσιονομικής ισορροπίας και κοινωνικής δικαιοσύνης».

Μάλιστα, όπως τόνισε κυβερνητική πηγή, σε ύστερο χρόνο, ο Προϋπολογισμός του 2017, είναι απαισιόδοξος και τα νούμερα θα είναι καλύτερα. Ακόμα και οι δανειστές στην διαπραγμάτευση, έχουν δεχτεί σε μεγάλο βαθμό, ότι τα αυξημένα έσοδα και η καλυτέρευση των οικονομικών όρων του 2016, θα περάσει και στα επόμενα χρόνια.

Το θρίλερ με τα πλεονάσματα

Όπως έχει διαμορφωθεί το κλίμα μέχρι στιγμής, η Ελλάδα έχει ελάχιστους συμμάχους για τη μείωση του στόχου πρωτογενών πλεονασμάτων από το 3,5% του ΑΕΠ για την περίοδο 2019-2020.

Όπως τονίζεται από κύκλους της  κυβέρνησης το θέμα μπορεί να λυθεί πολιτικά. Όπως τονίστηκε, «δεν έχουμε πολλούς συμμάχους στο αίτημα μείωσης των στόχων για πρωτογενές πλεόνασμα έως το 2020». Αυτό γιατί η Ευρώπη, έχει πολλές εκλογικές διαδικασίες μέσα στο 2017, που αφού περάσουν πιθανώς να μαλακώσει η «σκληρή» στάση τους για την διατήρηση των πλεονασμάτων.

Όλοι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί πιστεύουν ότι δεν χρειάζονται περισσότερα μέτρα για να επιτευχθεί ο στόχος του 3,5% του ΑΕΠ το 2018. Μάλιστα, από το δημοσιονομικό κενό των 800 εκατ. ευρώ που είχαν υπολογίσει αρχικά, σήμερα έχουν μείνει μόνο 150 εκατ. ευρώ.

ΔΝΤ, μέσα ή έξω από το πρόγραμμα;                                                              

Για το αν θα συμμετάσχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, δεν υπάρχει ακόμα σαφής εικόνα αλλά πέρα από τις πολλές προτάσεις των Ευρωπαίων στο Ταμείο που έχουν δει το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες, το μόνο ξεκάθαρο σύμφωνα με την ίδια πηγή, είναι ότι η κυβέρνηση δεν συζητά τίποτα άλλο από ένα συμπληρωματικό μνημόνιο (Memorandum of Economic and Financial Policies – MEFP) που θα «κουμπώνει πάνω στο 3ο μνημόνιο με χρονική έκταση έως το τέλος του 2018».

Αυτό που εκτιμά η κυβέρνηση είναι ότι ο συμβιβασμός με το ΔΝΤ και τις απαιτήσεις τους για νέα μέτρα, θα παιχτεί σε ένα σχήμα όπου τα μεσοπρόθεσμα θα είναι μεν προσδιορισμένα, δηλαδή θα είναι αυτά,  αλλά δεν θα είναι ποσοτικοποιημένα.

Διαπραγμάτευση «μεταξύ φακέλων» και η καθυστέρηση της συμφωνίας

Για την διετία 2017-2018, το ΔΝΤ δεν ζητά περισσότερα μέτρα. Καθώς δέχονται ότι τα έσοδα έχουν αυξηθεί και κλείνουν οι «τρύπες», αλλά πατούν πάνω στις υποχωρήσεις που κάνουν οι Ευρωπαίοι για να μπει το Ταμείο στο πρόγραμμα.

Το Ταμείο δεν μπορεί να συμφωνήσει σε τίποτα, αν πρώτα δεν κλείσουν όλα, γιατί «διαπραγματεύεται μεταξύ φακέλων», που όπως εξήγησε η ίδια πηγή, χρειάζεται το ΔΝΤ να ξέρει το συνολικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα. 

Η εκτίμηση που εκφράζεται, είναι ότι ακόμα και στο κρίσιμο Eurogroup της Δευτέρας, αυτό που γίνει, είναι ότι θα συνεχιστεί η συζήτηση, θα ασκηθούν πιέσεις για την επίτευξη πολιτικής συμφωνίας.

Παράταση του δημοσιονομικού «κόφτη» μέχρι το 2020;

Πιθανή η παράταση του δημοσιονομικού «κόφτη» ακόμα και μετά το τέλος του προγράμματος, αποκαλύπτει το κυβερνητικό στέλεχος, ίσως και μέχρι το 2020.

Αν και όλοι αναγνωρίζουν ότι δεν είναι η βέλτιστη λύση, γιατί κάνει περικοπές από παντού το ίδιο, σε όλα τα υπουργείο το ίδιο ποσοστό. Το οικονομικό επιτελείο, θα προτιμούσε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις αντί για ποσοστιαίο «τσεκούρι» παντού. Όπως τονίστηκε, δεν υπάρχει λόγος για άλλη δέσμευση εκτός προγράμματος.

Μέτρα «φωτιά» απαιτεί το ΔΝΤ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here