«Κωλοτούμπα» του ΔΝΤ για την ελληνική Οικονομία!

0
124

ΑΝΑΠΤΥΞΗ 2,8% ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΔΝΤ ΓΙΑ ΤΟ 2017!                                                                           

ΤΑ «ΒΡΗΚΑΝ» ΛΑΓΚΑΡΝΤ – ΣΟΙΜΠΛΕ;

Ανάπτυξη μεγαλύτερη ακόμα και από αυτή που βλέπει η κυβέρνηση, εκτιμά ότι θα έχει η ελληνική Οικονομία το 2017, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο!

Οι νέες προβλέψεις περιλαμβάνουν αύξηση 0,1% του ΑΕΠ την φετινή χρονιά, από μείωση 0,3% που έχει το προσχέδιο του Προϋπολογισμού 2017, που κατατέθηκε στην βουλή!  Παράλληλα, προβλέπεται ισχυρή ανάπτυξη 2,8%, την ώρα που ακόμα και οι μέχρι τώρα πιο αισιόδοξες προβλέψεις ξεπερνούσαν το 2,7%.

Στην εξαμηνιαία έκθεση του Ταμείου για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές (World Economic Outlook), το ΔΝΤ, έχει μία σειρά από καλά νέα για την ελληνική Οικονομία.

Ανάμεσα σε άλλα, περιλαμβάνεται η  στροφή σε θετικό έδαφος για τον δείκτη τιμών του καταναλωτή, με εκτίμηση ότι ο ετήσιος ρυθμός θα ανακάμψει την επόμενη χρονιά με αύξηση στο 1,8% το 2018

Για την ανεργία, αναφέρεται ότι θα υποχωρήσει στο 21,5% του χρόνου από 23,3% φέτος (η τελευταία εκτίμηση).

Στο κείμενο της έκθεσης, τονίζεται ότι οι εκτιμήσεις αυτές «αντανακλούν την εκτίμηση του κλιμακίου του ΔΝΤ, υπό την προϋπόθεση της πλήρους εφαρμογής του πακέτου οικονομικών μέτρων υπό το πρόγραμμα Στήριξης από τον ESM».

Το ΔΝΤ μας εκπλήσσει με αυτή την στροφή του, καθώς μέχρι χθες έλεγε ότι δίχως μεγάλο «κούρεμα» του χρέους και μείωση των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα, το πρόγραμμα δεν βγαίνει. Όμως τώρα  εμφανίζεται περισσότερο από θετικό για τα μέτρα που έχουν συμφωνήσει κυβέρνηση και Κομισιόν.

Αυτό και μόνο, κινεί υποψίες για τα κίνητρα του Ταμείο, που συνδυάζεται με δήλωση ευρωπαίου αξιωματούχου την προηγούμενη εβδομάδα, που έκανε λόγο για «πάγωμα» του χρέους για μετά τις Γερμανικές εκλογές και μη συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα.

Το ερώτημα που γεννάται είναι τα «βρήκαν» Λαγκάρντ –Σόιμπλε για το αύριο του προγράμματος και γεφύρωσαν τις μέχρι χθες τεράστιες διαφορές τους; Τι θα σήμαινε κάτι τέτοιο για την ελληνική Οικονομία, περισσότερη σταθερότητα στην υλοποίηση του προγράμματος ή απομάκρυνση της λύσης για το χρέος;

Αναλυτές, θεωρούν ότι σε μεγάλο βαθμό αυτές είναι κινήσεις τακτικής, πριν οι πρωταγωνιστές της διαπραγμάτευσης ταξιδέψουν για την Ουάσινγκτον και την έδρα του, Ταμείου όπου το Σαββατοκύριακο, θα πραγματοποιηθεί η ετήσια Σύνοδος του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

«Κωλοτούμπα» του ΔΝΤ για την ελληνική Οικονομία!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here