Κρίσιμο Eurogroup για την εκταμίευση της υποδόσης

0
80

Eurogroup

ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 2,8 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ                                                                                                        

Εντός της ημέρας αναμένεται η απόφαση του Eurogroup για εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ, καθώς υπάρχει η «Έκθεση συμμόρφωσης» από τους εκπροσώπους των θεσμών ότι έχουν ολοκληρωθεί όλα τα ορόσημα της πρώτης αξιολόγησης και δεν υπάρχουν εκκρεμότητες, όπως σημειώνουν αξιωματούχοι του οικονομικού επιτελείου.

Νωρίτερα, συνεδριάζει το Euro Working Group, το οποίο θα κρίνει αν έχουν ολοκληρωθεί επαρκώς από την ελληνική πλευρά τα προαπαιτούμενα. Η Ομάδα Εργασίας του Eurogroup θα αποφασίσει και για το ζήτημα της εκταμίευσης αλλά και για το ποσό τις εκταμίευσης. Το βασικό ερώτημα που θα προκύψει είναι το θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών, καθώς λείπουν ακόμα κρίσιμα στοιχεία από την ελληνική κυβέρνηση.

Όσον αφορά στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες, ήδη αυτή έχει ανέλθει στο 104% – 105% του στόχου για το τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου.

Οι εκπρόσωποι των θεσμών θα επανέλθουν στην Αθήνα στις 18 Οκτωβρίου, προκειμένου να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση.

Όπως ανέφερε ο αξιωματούχος του οικονομικού επιτελείου, τόσο στη συνεδρίαση του Eurogroup στο Λουξεμβούργο, όσο και στις 18 Οκτωβρίου, θα συζητηθούν οι τρόποι για το πώς θα συνεχιστεί παράλληλα με την διαδικασία της δεύτερης αξιολόγησης η συζήτηση για το μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο κομμάτι του ελληνικού χρέους.

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι έχει κάθε συμφέρον να ολοκληρωθεί έγκαιρα και η δεύτερη αξιολόγηση, ώστε να μην υπάρξει καμία δικαιολογία για καθυστέρηση σχετικά με το ζήτημα του χρέους.

Όπως δε ανέφερε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, «στόχος είναι να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση έως τα μέσα με τέλη Νοεμβρίου, προκειμένου να υπάρχει ένα ελεγχόμενο περιθώριο καθυστερήσεων».

Διαβάστε επίσης:

 

Κρίσιμο Eurogroup για την εκταμίευση της υποδόσης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here