Κοινή πορεία από Τζεντιλόνι-Τρουντό, σε αναμονή της απόφασης Τραμπ για εμπόριο

0
78

Στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης τύπου στη Ρώμη, ο Πάολο Τζεντιλόνι και ο Καναδός ομόλογός του Τζάστιν Τρουντό, συμφώνησαν ότι η κοινή πορεία για μία δυνατή Ευρώπη, «δεν έχει να κάνει με τη σημασία των διατλαντικών σχέσεων ή της συμμαχίας με τις ΗΠΑ».

«Όμως η σημασία που δίνουμε σε αυτούς τους δεσμούς δεν μπορούν να μας οδηγήσουν στο να απαρνηθούμε αυτές τις θεμελιώδεις αξίες όπως και τη δέσμευσή μας κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη ή υπέρ των ανοικτών κοινωνιών και του ελεύθερου εμπορίου» υπογράμμισε ο Ιταλός ηγέτης.

Τονίζεται δε ότι οι τρεις μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης, η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία βρίσκονται σε αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ με αγκάθια τις εμπορικές σχέσεις, τη μετανάστευση και το κλίμα, την ώρα που όλοι είναι εν αναμονή της απόφασης Τραμπ, αν τελικά οι ΗΠΑ θα τηρήσουν ή όχι τις συμφωνίες του Παρισιού για το κλίμα.

Σε ότι αφορά στις διμερείς σχέσεις μεταξύ Ιταλίας και Καναδά, Τζεντιλόνι και Τρουντό υπογράμμισαν τους πολιτικούς και εμπορικούς δεσμούς μεταξύ του Καναδά και της Ευρώπης.

Ο Τρουντό μάλιστα δήλωσε ότι «θα εργαστούμε μαζί και θα υπογραμμίσουμε τις κοινές μας αξίες που είναι τόσο σημαντικές στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, περιλαμβανομένων των ΗΠΑ».

Επανέλαβε ακόμη και το επιχείρημα που παρουσιάστηκε στον Τραμπ στη σύνοδο της G7 στην Ταορμίνα,ότι δηλαδή «το μοναδικό μέσο να προχωρήσουμε προς τα εμπρός είναι να προστατεύσουμε το περιβάλλον δημιουργώντας θέσεις εργασίας τις οποίες έχουμε ανάγκη τώρα και στο μέλλον».

 

 

Κοινή πορεία από Τζεντιλόνι-Τρουντό, σε αναμονή της απόφασης Τραμπ για εμπόριο