Κατρούγκαλος: Ασφαλιστικά ενήμεροι αυτοαπασχολούμενοι που πληρώνουν εισφορές από 1/1/17

Ασφαλιστικά ενήμεροι θα θεωρούνται όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες ήταν εκτός συστήματος και αρχίσουν να πληρώνουν τις τρέχουσες εισφορές από 1/1/2017, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργο Κατρούγκαλο.

Παράλληλα, ο υπουργός Εργασίας τόνισε ότι «θα βάλουμε σε παρένθεση την παλιά οφειλή και να δούμε πώς θα την αντιμετωπίσουμε».

Σε συνέντευξή του στο αθηναϊκό πρακτορείο, ο Γιώργος Κατρούγκαλος πρόσθεσε ότι αυτό θα είναι ένα από τα βασικό θέματα που θα διαπραγματευτεί η κυβέρνηση με τους θεσμούς.

Επίσης, ο Γιώργος Κατρούγκαλος προαναγγέλλει ότι στο νομοσχέδιο για την κοινωνική οικονομία που εισάγεται στην Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα θα υπάρχει ρύθμιση που θα αφορά και στις κοινωνικοασφαλιστικές, επικουρικές και κύριες συντάξεις, εκτός εκείνες του Δημοσίου, σύμφωνα με την οποία δεν θα υπάρχει καμιά αναζήτηση αναδρομικών που δεν θα μπορεί να ξεπερνά το 10% της καταβαλλομένης σύνταξης.

«Για παράδειγμα όσοι έχουν επικουρική 130 ευρώ δεν θα έχουν παρακράτηση αναδρομικών πάνω από 13 ευρώ», ανέφερε ο υπουργός Εργασίας.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος επανέλαβε ότι δεν θα υπάρξει καμία μείωση στις συντάξεις που το άθροισμα κύριας και επικουρικής θα είναι κάτω από 1.300 ευρώ, «κάτι που αφορά το 20% των συνταξιούχων, όπως είπε».

Ωστόσο, ο υπουργός Εργασίας παραδέχθηκε ότι για τις περισσότερες θα υπάρχει μια μικρή μείωση, ενώ θα υπάρχουν και πολύ λίγες συντάξεις, που αντιστοιχούν στο 5% του συνόλου των συνταξιούχων, που η μείωση θα φτάνει έως το 40%.

Για τα κανάλια

Ακόμη, ο Γιώργος Κατρούγκαλος, αναφερόμενος στο νέο εργασιακό τοπίο στα κανάλια, ξεκαθάρισε ότι οι εργαζόμενοι στα κανάλια που δεν πήραν άδεια δεν είναι απροστάτευτοι.

«Όποιος καταργεί μια επιχείρηση και απολύει κόσμο είναι υποχρεωμένος να αποζημιώσει. Δεν θα αφήσουμε κανέναν να ξεφύγει από αυτή την υποχρέωση. Έχουμε το Σώμα της Επιθεώρησης Εργασίας. Έχουμε τη δυνατότητα να κινήσουμε ποινικές διαδικασίες εναντίον αυτών που δεν προσχωρούν στην υποχρέωση που ο νόμος τους αποδίδει», επισήμανε ο υπουργός Εργασίας.

Επίσης, ο Γιώργος Κατρούγκαλος εξήγησε ότι η «επιταγή εργασίας» θα δίνει τη δυνατότητα στον εργαζόμενο να επιδοτεί εν μέρει την εργασία του, με τον εργοδότη, παράλληλα, να είναι υποχρεωμένος να συμπληρώσει ό,τι υπολείπεται μέχρι του ποσού που ορίζει η τελευταία Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Υπερασπιζόμενος τη διαδικασία αδειοδότησης, τόνισε: «Προϋπόθεση για τη λειτουργία οποιασδήποτε επιχείρησης είναι η νομιμότητα. Δεν μπορούμε να δεχτούμε εξαιρέσεις από αυτό, ούτε υπάρχει λίγη και πολλή νομιμότητα».

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος άσκησε κριτική στη Νέα Δημοκρατία, λέγοντας ότι δεν έχει κάνει γνωστή ακόμα την επίσημή της θέση για το ζήτημα αυτό.

«Εμείς πραγματικά περιμένουμε από τη Νέα Δημοκρατία που έχει τον θεσμικό ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να μας πει αν πράγματι είναι απέναντι σ’ αυτό που ο παλιός αρχηγός της είχε αποκαλέσει νταβατζήδες και αν συμφωνεί με το να επικρατήσει ένα τοπίο νομιμότητας και κράτους δικαίου στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο», είπε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

Κατρούγκαλος: Ασφαλιστικά ενήμεροι αυτοαπασχολούμενοι που πληρώνουν εισφορές από 1/1/17

Klik.news

Read Previous

Πάει για… μηδενισμό ο ΠΑΟΚ

Read Next

ΘΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΤΟ ΑΒΑΤΟ ΤΩΝ ΕΞΑΡΧΕΙΩΝ ΥΠΟΣΧΕΘΗΚΕ Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.