Θρίλερ 4 ημερών για να κλείσει η συμφωνία με τους δανειστές!

0
85

ΜΕΤΡΑ, ΧΡΕΟΣ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΔΝΤ, ΟΛΑ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΤΗΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ! – «ΣΒΗΝΟΥΝ ΚΑΙ ΓΡΑΦΟΥΝ» ΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΟΥ ΘΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

Η Ευρώπη ζητά τουλάχιστον πολίτικη συμφωνία στο Eurogroup της Δευτέρας και καλεί την ελληνική πλευρά, να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να έχουν ολοκληρωθεί πριν από την Κυριακή τα προαπαιτούμενα.

Από το Οικονομικό επιτελείο, τονίζεται ότι έχει ολοκληρωθεί το 90% της αξιολόγησης και στόχος παραμένει η συμφωνία την Δευτέρα, χωρίς να αποκλείεται ένα έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, μέσα στον Δεκέμβριο.

Κύκλοι της Κομισιόν υποστηρίζουν ότι τα όσα έχουν γίνει και όσα αναμένεται να έχουν γίνει πριν την Δευτέρα, επιτρέπουν στο ΔΝΤ να μπει στην χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος με 5 έως 6 δις ευρώ. Αν και παραμένουν σημεία που έχει ενστάσεις το Ταμείο, «δεν θεωρούνται ικανά να ανατρέψουν μία θετική προσέγγιση».

Το Ταμείο φαίνεται να καλύπτεται σχεδόν σε όλα τα θέματα της αξιολόγησης, αλλά και στο θέμα του χρέους, από την πρόταση του ESM, που όπως έγινε γνωστό, περιλαμβάνει ελάφρυνση του κατά 21,8%.

Κόντρα στο μέχρι τώρα διαμορφωμένο κλίμα, αισιοδοξία για συμφωνία εκφράζεται και στα γερμανικά μέσα.  Ακόμα και αυτά που είναι κοντά στην κυβέρνηση και γνωρίζουν τις θέσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, βλέπουν συμφωνία και της Γερμανίας σε αυτή την σύγκλιση όλων των πλευρών για συμφωνία στο Eurogroup.

Οι Γερμανοί και συγκεκριμένα ο κ. Σόιμπλε, φαίνεται να συμφωνούν και στην λύση για το χρέος που προτείνει ο ESM. Όπως έχει γράψει η kontranews επανειλημμένως, ο Γερμανός που θέλει το Ταμείο στο πρόγραμμα πάση θυσία, γιατί το έχει υποσχεθεί στους βουλευτές του και χωρίς αυτό μπορεί όλο το πρόγραμμα να βρεθεί στον αέρα, βρίσκει άλλοθι στα μέτρα του ESM, ότι δεν είναι «κούρεμα» χρέους αλλά διαχείριση.

Δηλαδή, οι Γερμανοί φορολογούμενοι δεν θα χάσουν από αυτή την συμφωνία, οπότε δεν θα χάσει ούτε εκείνος πολιτικό κεφάλαιο, πριν από τις Ομοσπονδιακές εκλογές της Γερμανίας, το 2017.

Σύμφωνα με την γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, η Ευρωζώνη προετοιμάζει «τις πρώτες μικρές διευκολύνσεις για την Ελλάδα» και «το (γερμανικό) υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει τις βραχυπρόθεσμες διευκολύνσεις για το χρέος». Σύμφωνα με το ξένο μέσο, υπάρχει πιθανότητα τηλεφωνικής συνδιάσκεψης για το ελληνικό ζήτημα το Σαββατοκύριακο, με τη συμμετοχή του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και άλλων υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Ο δρόμος που πρέπει να διανύσει η Αθήνα για να κλείσει η αξιολόγηση!

Σύμφωνα με πληροφορίες, έρχεται πολυνομοσχέδιο το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα, με το οποίο η κυβέρνηση θέλει να κλείσει πολλές από τις εκκρεμότητες της αξιολόγησης ώστε να επιτευχθεί συμφωνία στο Eurogroup της Δευτέρας.

Τα επιτελεία των συναρμόδιων υπουργείων, «κόβουν και ράβουν» τις σχετικές διατάξεις αλλά υπάρχουν δυσκολίες και εμπόδια που δεν έχουν ξεπεραστεί σε σημεία κλειδιά όπως είναι οι διατάξεις για το «πλαστικό» χρήμα και το νομοσχέδιο για την εθελοντική αποκάλυψη κεφαλαίων που βρίσκονται ακόμα στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.

Για το τελευταίο, από την πλευρά των δανειστών ασκούνται μεγάλες πιέσεις για να μπει όσο το δυνατόν  μεγαλύτερος συντελεστής, προστίμου-φορολόγησης, ώστε να μην γλυτώσουν με προνομιακό τρόπο, οι «μπαταχτσήδες».  Από την άλλη πλευρά, ένας ιδιαίτερα ψηλός συντελεστής, που μπορεί να φτάσει μέχρι και το 80% των κεφαλαίων, ενδέχεται να αποθαρρύνει την χρήση της διάταξης. Όμως δεν αποκλείεται η ελληνική πλευρά να τον δεχτεί για να κλείσουν όσο περισσότερα κεφάλαια γίνεται στην διαπραγμάτευση με τους δανειστές.

Ενώ κάποια θέματα παραμένουν υπό διαπραγμάτευση, κάποια άλλα φαίνεται να έχουν κλείσει. Όπως προβλέπεται στο προσχεδίου του επικαιροποιημένου Μνημονίου, υπάρχουν σημαντικές αλλαγές, που πολλές από αυτές, φέρνουν ανατροπές στην καθημερινότητα των πολιτών.

Στο κομμάτι των Εργασιακών, η μόνη αλλαγή που φαίνεται να υπάρχει μέχρι τώρα, η αύξηση της μετενέργειας από τους τρεις μήνες, στους έξι.

Τα μέτρα 4 δισ. ευρώ που μπορεί να κρύβει η συμφωνία με το ΔΝΤ

 

Στο μεγάλο κεφάλαιο των εσόδων και των εξόδων του Δημοσίου, υπάρχει σημαντική απόσταση. Εκτός από το θέμα των πολύ υψηλών στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% και μετά το τέλος του μνημονίου, κάτι το οποίο ίσως δώσει προσωρινά η ελληνική πλευρά για να κλείσει η διαπραγμάτευση (αλλά να πέσει και πάλι στο τραπέζι σε ύστερο χρόνο), το μεγάλο εμπόδιο στην συμφωνία,  είναι η απαίτηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, για μέτρα εδώ και τώρα, προκαταβολικά, ώστε να βγουν αυτά τα τεράστια πλεονάσματα!

Με το ΔΝΤ να υποστηρίζει ότι όπως έχουν τα πράγματα, η χώρα θα επιτύχει 1,5% πλεόνασμα, η διαφορά μέχρι το 3,5% είναι 2% του ΑΕΠ. Δηλαδή περίπου 3,5 δις ευρώ. Αν παρθούν μέτρα, θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον 4 δις ευρώ, καθώς κανένας φόρος ή τέλος δεν έχει εισπραξιμότητα 100%. Για παράδειγμα, ο ΕΝΦΙΑ, που θεωρείται ότι έχει μεγάλη εισπραξιμότητα, έχει 80-85%.

Οι περικοπές που «κλειδώνουν»

Οι πρόσθετες παρεμβάσεις οι οποίες φαίνεται να «κλείδωσαν» στα «στερνά» της διαπραγμάτευσης είναι:

Περικοπή στο επίδομα θέρμανσης το 2018 με μείωση στο κονδύλι κατά 52 εκατ. ευρώ. Οι περικοπές που έχουν γίνει μέσα στα μνημόνια, έχουν στερήσει το επίδομα από χιλιάδες οικογένειες, καθώς το 2015 ήταν 210 εκατ. ευρώ, φέτος έπεσε στα 105 εκατ. ευρώ και το 2018 προβλέπεται να φτάσει τα 53 εκατ. ευρώ, δηλαδή το ένα τέταρτο από ότι ήταν το 2015!

«Μαχαίρι» στις φοροαπαλλαγές, καθώς φαίνεται ότι ειδικά το ΔΝΤ, έχει «αλλεργία». Από το 2017 θα επανεξεταστούν όλες για τις επιχειρήσεις, ενώ κλειδώνουν οι περικοπές για τους ιδιώτες.

Το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζει εξοικονομήσεις 155 εκατ. ευρώ, με την διαγραφή της έκπτωσης των ιατρικών εξόδων, την κατάργηση της έκπτωσης 1,5% για μισθωτούς και συνταξιούχους από την παρακράτηση του φόρου. Τέλος, καταργούνται επιδόματα που καλύπτονται από το ΚΕΑ, με στόχο την εξοικονόμηση 8,5 εκατ. ευρώ το 2017 και 10 εκατ. ευρώ το 2018.

Στον αέρα η β’ αξιολόγηση, λέει η Citi!

Καθόλου σίγουρο το κλείσιμο της συμφωνίας κυβέρνησης-δανειστών πριν από το Eurogroup, λέει σε σημείωμά της η Citi. Δίχως την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης, παραμένουν στον αέρα, τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, η συμμετοχή του ΔΝΤ στην χρηματοδότηση του τρίτου ελληνικού προγράμματος στήριξης και η ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Από την άλλη, θεωρεί ότι τα συμφωνηθέντα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα μπουν σίγουρα στο τραπέζι του Eurogroup, τα οποία θα οδηγήσουν σε μείωση του χρέους κατά 21,8% έως το 2060.

Το σημείο κλειδί στην συνάντηση της Δευτέρας, κατά την συνεδρίαση του Eurogroup, οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ θα συζητήσουν και τη συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα, ενώ δεν θα εξεταστούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Θρίλερ 4 ημερών για να κλείσει η συμφωνία με τους δανειστές!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here