Θετική η κυβέρνηση στη οικονομική συμφωνία με τον Καναδά (CETA)

0
122

Προστασία για την Φέτα μέσα στη 5ετία!

 Θετική απέναντι στην CETA είναι η κυβέρνηση, καθώς σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Οικονομίας  Γιώργου Σταθάκη, η επερχόμενη συμφωνία Οικονομικής και Εμπορικής Συμφωνίας Ε.Ε.-Καναδά (CETA) θα φέρει σημαντικά οικονομικά οφέλη. Συγκεκριμένα, αναμένεται να απελευθερωθεί το εμπόριο και οι προμήθειες, ενισχύοντας τον ανταγωνισμό και δίνοντας σημαντική «ανάσα» στην ελληνική ναυτιλία. Από το υπουργείο τονίζεται η συμφωνία που έχει επιτευχτεί  και την δήλωση, με την οποία η Επιτροπή δεσμεύεται μέσα σε 5ετίας, όλες οι Γεωγραφικές Ενδείξεις, συμπεριλαμβανομένης της φέτας, να απολαμβάνουν το ίδιο επίπεδο προστασίας και στον Καναδά.

 Η Οικονομική συμφωνία Ελλάδας – Καναδά, θα ήταν κάλεσμα για νέες επενδύσεις ενώ θα μπορούσε να προσελκύσει νέα κεφάλαια στο πλαίσιο των ιδιωτικοποιήσεων. Κατά την τοποθέτησή του στην ειδική επιτροπή της Βουλής για τις διαδικασίες σύναψης των διατλαντικών εμπορικών συμφωνιών, υπουργός αναφέρθηκε στον «μεικτό χαρακτήρα» της πλήρης εφαρμογή της.

 Βέβαια καθώς η Ελλάδα, είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πριν ενεργοποιηθεί, θα πρέπει να επικυρωθεί από τα αρμόδια όργανα.  Πρώτα, θα πρέπει να συνεδριάσουν οι υπουργοί Εξωτερικού Εμπορίου της Ε.Ε., για να υπογράψουν δεσμευτική ερμηνευτική εγκύκλιο, η οποία θα αποσαφηνίζει ότα τα ειδικά θέματα, όπως η αποσαφήνιση για το νομικό πλαίσιο που αφορά σε δικαστικές διαμάχες μεταξύ επιχειρήσεων και κρατών μελών και στην συνέχεια, απαραίτητο είναι το «οκ» της Κομισιόν και του Ευρωκοινοβουλίου.

 Σύμφωνα με το υπουργείο, ο Γιώργος Σταθάκης, εξήγησε, στην επιτροπή, ότι η ελληνική κυβέρνηση, σε συνεργασία με άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ, πέτυχε, να υπάρξει νομικά δεσμευτική ερμηνευτική δήλωση ΕΕ-Καναδά με την οποία διασφαλίζονται:

 -η προστασία των δημοσίων αγαθών και υπηρεσιών καθώς και το δικαίωμα επανεθνικοποίησης ιδιωτικοποιημένων σχετικών επιχειρήσεων (π.χ. υπηρεσίες ύδρευσης)

-η διατήρηση υψηλών προδιαγραφών για την προστασία του καταναλωτή και του περιβάλλοντος

-η προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων σύμφωνα και με τα πρότυπα της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας

-η αντικατάσταση του μηχανισμού επίλυσης διαφορών επενδυτή-κράτους (ISDS) με ένα Διεθνές Δικαστικό Σύστημα (ICS), που θα αποτελείται από μόνιμους, σταθερά αμειβόμενους δικαστές (κάτι που διασφαλίζει την ανεξαρτησία τους) και θα περιλαμβάνει Εφετικό Δικαστήριο

-Να θεωρηθεί η Συμφωνία ως «συμφωνία μεικτής αρμοδιότητας», κάτι που προϋποθέτει την έγκριση όχι μόνο από τα κοινοτικά όργανα αλλά και από τα εθνικά κοινοβούλια.

Θετική η κυβέρνηση στη οικονομική συμφωνία με τον Καναδά (CETA)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here