Η κυβέρνηση κλείνει την αξιολόγηση, αλλά οι δανειστές δεν τα βρίσκουν μεταξύ τους!

0
93

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑΚΕΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ, ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΦΕΡΟΥΝ ΝΕΑ ΣΚΛΗΡΑ ΜΕΤΡΑ! – ΕΛΛΗΝΙΚΗ  ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΓΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΤΟ EUROGROUP!

Κοινό μέτωπο συμφωνίας, εκπέμπεται από την ελληνική πλευρά, με κυβέρνηση, ΤτΕ και οικονομολόγους, να εκτιμούν πολιτική συμφωνία στο Eurogroup, παρά τις κόντρες ΔΝΤ και Βερολίνου για χρέος και πρωτογενή πλεονάσματα.  Από την κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο, τονίζουν, «είμαστε πολύ κοντά σε πολιτική συμφωνία για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση στις 5 Δεκεμβρίου στο Eurogroup». Παράλληλα ξεκαθαρίζεται ότι κρίσιμες «δημοσιονομικά και εργασιακά» η ελληνική πλευρά εργάζεται ώστε να κλείσουν χωρίς υποχωρήσεις. Με την διαπραγμάτευση μεταξύ των δανειστών να έχει «φουντώσει» για τα καλά, η ελληνική πλευρά, θέλει να κλείσει την β’ αξιολόγηση, ώστε να έχει διανύσει την δική της απόσταση προς την συμφωνία και να «κλειδώσει» τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους στις 5 Δεκεμβρίου. 

Όμως όλα γίνονται με στενή παρακολούθηση των εξελίξεων στην Ευρώπη, καθώς άλλο είναι να γίνουν υποχωρήσεις στα μέτρα, με αντάλλαγμα ελάφρυνση του χρέους, συμμετοχή του ΔΝΤ στην χρηματοδότηση του προγράμματος (6 δις ευρώ) και ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ και άλλο να γίνουν οι υποχωρήσεις, δίχως γενικότερη συμφωνία και χωρίς συμμετοχή του Ταμείου. Στην δεύτερη περίπτωση, που το Ταμείο δεν τα βρει με την Ευρώπη, τότε μπορεί να καθυστερήσει την απόφαση συμμετοχής στο πρόγραμμα και να επιστρέψει μετά από μήνες, με απαιτήσεις για νέα μέτρα!  

Ήδη, είναι γνωστό ότι οι δανειστές από τις ΗΠΑ, έχουν βάλει στο μάτι συντάξεις, αφορολόγητο και το «κουτσούρεμα» των φοροαπαλλαγών. Αν οι Ευρωπαίοι δεν δώσουν ελάφρυνση ή μείωση των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα, τότε το Ταμείο, θα επιμείνει σε μέτρα που αν περάσουν θα σάρωναν την ήδη πληρωμένη ελληνική Οικονομία και θα έφερναν μεγάλο χτύπημα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις!  Δηλαδή, εκτός από την απαίτηση του Ταμείου, για μείωση του αφορολογήτου στις 5.000 ευρώ και το χαμήλωμα του ανώτερου ορίου συντάξεων κοντά στα 1.200 με 1.300 ευρώ, η κυρία Βελκουλέσκου αναμένεται να επιστρέψει στην Ελλάδα κρατώντας «ψαλίδι» για φοροαπαλλαγές, όπως  η έκπτωση φόρου από ιατρικές δαπάνες, η έκπτωση 1,5% φόρου μισθωτών – συνταξιούχων, το ειδικό φορολογικό καθεστώς των ναυτικών, το «νυστέρι» στις αγροτικές επιδοτήσεις που θα έφευγαν από το αφορολόγητο, νέα μειωμένα τεκμήρια που αναιρούν την έκπτωση του  30% για τους συνταξιούχους άνω των 65 ετών και την εξαΰλωση των απαλλαγών και εκπτώσεων από τον ΕΝΦΙΑ!

Γ. Στουρνάρας: Όλα είναι έτοιμα για την 5η Δεκεμβρίου- κλείνει η αξιολόγηση!

Όμως εντός συνόρων, υπάρχει μία γενικότερη αισιοδοξία, ότι δεν θα φτάσουμε σε αυτό το σημείο, ότι θα υπάρξει τελικά συμφωνία. Σε αυτό το πλαίσιο, ήταν και η δήλωση του διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα, που εμφανίστηκε αισιόδοξος για την θετική έκβαση του Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου. Σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Bloomberg ανέφερε ότι «όλα είναι έτοιμα για την 5η Δεκεμβρίου. Η κυβέρνηση βρίσκεται πολύ κοντά στο να κλείσει η αξιολόγηση, επομένως είναι πολύ πιθανόν να βγει λευκός καπνός.».

Μάλιστα στο κομμάτι του χρέους, επεσήμανε ότι τα μέτρα που απαιτούνται δεν είναι πολλά, αφού «Βρισκόμαστε πολύ κοντά στο να καταστεί το Δημόσιο Χρέος βιώσιμο, επομένως τα μέτρα που απαιτούνται δεν είναι τόσο σκληρά».

Όμως για πολλούς λόγους όπως η διαφάνεια στο πρόγραμμα, τα «μακροπρόθεσμα μέτρα παρόλο που θα εφαρμοστούν μετά το 2018 να προσδιοριστούν άμεσα. Τούτο θα ήταν καλύτερο τόσο για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο, όπως είπε, θα ήταν επιθυμητό να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, όσο και για την ΕΚΤ». Μία καλή εξέλιξη, θα σήμαινε και ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE).

Μάλιστα, αναφερόμενος στην κατάσταση της οικονομίας, εκτίμησε ότι αφήσαμε πίσω μας τα χειρότερα.«Η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη σε σχέση με πέρυσι», τόνισε, για να προσθέσει ότι «πρώτα βελτιώνονται οι αριθμοί και μετά η βελτίωση αυτή γίνεται αντιληπτή και στις τσέπες των πολιτών».

Στο καυτό θέμα των κόκκινων δανείων, παραδέχτηκε ότι είναι πρόβλημα αλλά και πρόκληση καθώς αν οι τράπεζες πετύχουν τους στόχους μείωσης τους. που έχουν συμφωνηθεί, στο τέλος της τριετίας θα διαθέτουν ακόμη πιο ισχυρή κεφαλαιακή βάση. Σε κάθε περίπτωση ξεκαθάρισε ότι τα πιστωτικά ιδρύματα της ελληνικής αγοράς, είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένα.

Μία ανάσα από την πολιτική συμφωνία, εκτιμά η ελληνική πλευρά!  

Από το οικονομικό επιτελείο, βγαίνει μια παρόμοιο αισιοδοξία, την οποία εξέφρασαν κυβερνητικές πηγές, λέγοντας ότι «είμαστε πολύ κοντά σε πολιτική συμφωνία για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση στις 5 Δεκεμβρίου στο Eurogroup». Μάλιστα η ίδια πηγή, δήλωσε, ότι υπάρχει  «αισιοδοξία για την πορεία των δημοσιονομικών» και πως «η ελληνική κυβέρνηση δεν συζητά νέα μέτρα».  

Σχετικά με την πορεία της διαπραγμάτευσης για να κλείσει η β’ αξιολόγηση, τονίστηκε ότι «έχει γίνει μεγάλη πρόοδος, τυπικά η δεύτερη αξιολόγηση δεν έχει κλείσει, έχουμε συμφωνήσει στα βραχυπρόθεσμα μέτρα, απομένουν τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα και στόχος είναι μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου να συγκεκριμενοποιηθούν» .

Στην Βουλή τα πρώτα δύο νομοσχέδια για το κλείσιμο της αξιολόγησης

Με το οικονομικό επιτελείο, να έχει ξεκινήσει αγώνα δρόμου για να κλείσουν οι εκκρεμότητες της αξιολόγησης, κατατέθηκε στη Βουλή και το δεύτερο νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα. Στο κείμενο που περιλαμβάνει μέρος της εργαλειοθήκες του ΟΟΣΑ, που συζήτησαν ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου, με το κουαρτέτο πριν φύγουν από την Αθήνα. Υπάρχουν  διατάξεις απλοποίησης  των διαδικασιών σύστασης επιχειρήσεων, άρση κανονιστικών εμποδίων στον ανταγωνισμό και λοιπές διατάξεις. Ακόμα ένα νομοσχέδιο το οποίο κατατέθηκε στην Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει μία συνεδρίαση στην επιτροπή και άλλη μία στην Ολομέλεια. Βήμα, βήμα η κυβέρνηση κλείνει την απόσταση με τους δανειστές, φέρνοντας πιο κοντά την συμφωνία στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου. Τώρα το μεγαλύτερο βάρος για την θετική κατάληξη, το φέρουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δανειστών, όπου η απόσταση ανάμεσα στις θέσεις των δύο πλευρών παραμένει μεγάλη.

Η κυβέρνηση κλείνει την αξιολόγηση, αλλά οι δανειστές δεν τα βρίσκουν μεταξύ τους!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here