ΗΠΑ: Ενεκρίθη ο διορισμός του Τίλερσον στο ΥΠΕΞ

0
75

Τίλερσον

Τελικώς υπερκεράστηκαν οι επιφυλάξεις αρκετών Ρεπουμπλικάνων γερουσιαστών

Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας ενέκρινε αργά χθες τον διορισμό του Ρεξ Τίλερσον, στη θέση του υπουργού Εξωτερικών, με διαφορά μόλις μίας ψήφου.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας της Επιτροπής ήταν 11-10 υπέρ της έγκρισης του διορισμού του, με κάθε Ρεπουμπλικάνο-μέλος της Επιτροπής να στηρίζει την επιλογή του Τίλερσον και κάθε Δημοκρατικό μέλος να καταψηφίζει τον διορισμό του.

Οι επιφυλάξεις αρκετών Ρεπουμπλικάνων γερουσιαστών –μελών της Επιτροπής– όπως του Τζον Μακέιν και του Μάρκο Ρούμπιο για την υποψηφιότητα του Τίλερσον τελικώς υπερκεράστηκαν. Οι διαφωνίες του εδράζονταν στη σχέση του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της ExxonMobil με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, καθώς και την άρνηση του Τίλερσον να χαρακτηρίσει «εγκλήματα πολέμου» τη στρατιωτική δράση της Ρωσίας και της Συρίας στη Μέση Ανατολή κατά τη διάρκεια της ακρόασης του στη Γερουσία.

«Με δεδομένη την αβεβαιότητα που επικρατεί στο εσωτερικό της χώρας και στο εξωτερικό σχετικά με την κατεύθυνση της εξωτερικής μας πολιτικής, θα ήταν ενάντια στα εθνικά μας συμφέροντα να καθυστερήσουμε χωρίς να χρειάζεται ή να εμπλακούμε σε προστριβές για την επικύρωση αυτής της υποψηφιότητας. Γι’ αυτό το λόγο, παρά τις επιφυλάξεις μου, θα στηρίξω την υποψηφιότητα του κ.Τίλερσον στην Επιτροπή και στην ολομέλεια της Γερουσίας», έγραψε στην σελίδα του στο facebook χθες ο Ρούμπιο.

Ο διορισμός του Τίλερσον ως επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας αναμένεται να επικυρωθεί έπειτα από ψηφοφορία στην ολομέλεια της Γερουσίας, όπου οι Ρεπουμπλικάνοι διαθέτουν την πλειοψηφία με 52 από τις 100 έδρες του Σώματος.

ΗΠΑ: Ενεκρίθη ο διορισμός του Τίλερσον στο ΥΠΕΞ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here