Επίσημο: To νέο Ford Fiesta

0
138

ford_fiesta_2017_05

Η Ford στην σημερινή “Go Further” εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στα κεντρικά της γραφεία στην Κολωνία, παρουσίασε εκτός των άλλων το ολοκαίνουριο Fiesta.

Αυτό θα μπει στις εκθέσεις των ελληνικών αντιπροσωπειών από τα τέλη του 2017, και με την Μπλε Οβάλ σήμερα να μην παρουσιάζει πολλές τεχνικές πληροφορίες για το δημοφιλέστατο supermini μοντέλο της.

Ανακοίνωσε, όμως, ότι θα προσφέρεται σε τέσσερις εκδόσεις, την Titanium, την Vignale, την ST-Line, και την Active, με ελαφριά crossover χαρακτηριστικά. Με αυτό το τρόπο η Ford σου προσφέρει περισσότερες επιλογές εξατομίκευσης, καθώς και ενισχύει τα οδηγικά χαρίσματα κάθε έκδοση ειδικά για κάθε στιλ οδήγησης.

ford_fiesta_2017_07

Η έβδομη γενιά του Fiesta εξακολουθεί να προσφέρεται σε 3-θυρο και 5-θυρο αμάξωμα και σχεδιαστικά το εμπρός μέρος αποτελεί μια εξέλιξη του σημερινού μοντέλου, ακολουθώντας την γνωστή εταιρική ταυτότητα της εταιρίας. Από την άλλη, το πίσω μέρος είναι δραστικά αλλαγμένο και επανασχεδιασμένο, και διαθέτει παράλληλα -με το έδαφος- φωτιστικά σώματα.

Ομοίως και το εσωτερικό, το οποίο έχει αποκτήσει την σύγχρονη αισθητική που του αρμόζει. Διαθέτει όλες τις τεχνολογικές προτάσεις της εταιρίας, ενώ είναι το πρώτο μοντέλο της Ford που εφοδιάζεται με το ηχοσύστημα της Bang & Olufsen, με την οθόνη του συστήματος ενημέρωσης και ψυχαγωγίας να είναι “αιωρούμενη”, όπως επιτάσσει η μόδα της εποχής.

ford_fiesta_2017_02

Η παραγωγή του θα γίνεται στο εργοστάσιό της Ford στη Κολωνία της Γερμανίας για την Ευρωπαϊκή αγορά, με τη κίνηση αυτή να εξοικονομεί τουλάχιστον 295 εκατ. ευρώ από τα ταμία της Μπλε Οβάλ εταιρίας.

Το νέο Fiesta εξοπλίζεται με τρικύλιδρους και τετρακύλινδρους κινητήρες, με το Fiesta ST, που θα παρουσιαστεί στις αρχές του 2018, σύμφωνα με δικές μας πληροφορίες να φορά τον 1.500αρη τρικύλινδρο turbo κινητήρα που στη περίπτωσή του θα αποδίδει 200 άλογα. Ο κινητήρας θα συνδυάζεται με ένα 6άρι μηχανικό κιβώτιο, με την Ford να είχε σαν σκέψη να τοποθετήσει στο νέο Fiesta ST και ηλεκτρικά ρυθμιζόμενη ανάρτηση, αλλά τελικά επιλέχθηκε η φθηνότερη λύση με ένα setting όπως συμβαίνει και στη τωρινή γενιά. Μάλιστα ο τρικύλινδρος 1.000αρη κινητήρας από τις αρχές του 2018 θα προσφέρεται με σύστημα απενεργοποίησης του ενός κυλίνδρου για μειωμένες εκπομπές και χαμηλότερη κατανάλωση έως 6%.

[See image gallery at www.autoblog.gr]

Δελτίο Τύπου

Η Ford θα Προσφέρει Τεχνολογία Απενεργοποίησης Κυλίνδρου για τον 1.0L EcoBoost με Όφελος στην Απόδοση, Παγκόσμια Πρωτιά για 3-Κύλινδρο Κινητήρα

  • Η Ford πρόκειται να λανσάρει μία πρωτοποριακή τεχνολογία απενεργοποίησης κυλίνδρου για τον πολυβραβευμένο κινητήρα της 1.0L EcoBoost, από τις αρχές του 2018
  • Η τεχνολογία αποτελεί παγκόσμια πρωτιά για 3-κύλινδρο κινητήρα, με την καύση να σταματά και να αρχίζει πάλι σε 14 χιλιοστά του δευτερολέπτου, βελτιώνοντας τις εκπομπές CO2 και την κατανάλωση έως 6%
  • Οι μηχανικοί της Ford σε όλη την Ευρώπη ξαφνιάζουν τη βιομηχανία καθώς βελτιώνουν περαιτέρω την απόδοση του τρικύλινδρου κινητήρα, χωρίς συμβιβασμούς στις επιδόσεις ή την πολιτισμένη λειτουργία

Η Ford ανακοίνωσε ότι ο πολυβραβευμένος βενζινοκινητήρας 1.EcoBoost  θα διατίθεται με καινοτόμο τεχνολογία απενεργοποίησης κυλίνδρου, για περαιτέρω μείωση των εκπομπών CO2 και βελτιωμένη κατανάλωση.

Ο συμπαγής και ισχυρός χιλιάρης EcoBoost της Ford, στις αρχές του 2018, θα γίνει ο πρώτος τρικύλινδρος στον κόσμο με τεχνολογία απενεργοποίησης κυλίνδρου. Το επίτευγμα είναι αποτέλεσμα καινοτόμου μηχανολογίας που εφάρμοσαν οι μηχανικοί της Ford στην Ευρώπη, και ανατρέπει την άποψη της βιομηχανίας ότι ένας τρικύλινδρος κινητήρας ‘μεταβλητής χωρητικότητας’ υστερεί σε πολιτισμένη λειτουργία – απαραίτητη προϋπόθεση για τη χρήση του σε επιβατικά μοντέλα.

Η απενεργοποίηση κυλίνδρου μεταφράζεται σε μειωμένο λειτουργικό κόστος για τους πελάτες του 1.0L EcoBoost, με αυτόματη διακοπή της παροχής καυσίμου και λειτουργίας των βαλβίδων σε έναν από τους κυλίνδρους σε συνθήκες μερικού φορτίου, όπως στο ρολάρισμα ή σε μέτριες ταχύτητες ταξιδιού.

Παράδειγμα προηγμένης μηχανολογίας που παρέχει στους πελάτες της Ford τη δύναμη της επιλογής με αποδοτικούς βενζινοκινητήρες, πετρελαιοκινητήρες και ηλεκτροκινητήρες, η τεχνολογία αυτή μπορεί να απενεργοποιεί ή να ενεργοποιεί ξανά ένα κύλινδρο σε 14 χιλιοστά του δευτερολέπτου – 20 φορές ταχύτερα από το ανοιγόκλειμα του ματιού. Σε συνδυασμό με προηγμένες λύσεις για την εξουδετέρωση των κραδασμών, η απενεργοποίηση κυλίνδρου θα περνά απαρατήρητη από τους οδηγούς σε επίπεδο λειτουργίας και επιδόσεων κινητήρα.

«Η Ford προχώρησε σε νέα βήματα εξέλιξης, θέλοντας να βελτιώσει τον βραβευμένο χιλιάρη EcoBoost και να αποδείξει ότι υπάρχουν ανεκμετάλλευτες δυνατότητες για αύξηση της απόδοσης ακόμα και για τους καλύτερους κινητήρες εσωτερικής καύσης,» δήλωσε ο Bob Fascetti, vice president, Global Powertrain Engineering, Ford Motor Company.

Όταν το καλό γίνεται ακόμα καλύτερο

Το σύστημα απενεργοποίησης κυλίνδρου που εξέλιξαν οι μηχανικοί της Ford σε Aachen και Κολωνία (Γερμανία), Dagenham και Dunton (Ην. Βασίλειο), και Dearborn (ΗΠΑ), σε συνεργασία με τους εταίρους της Ford στο Schaeffler Group, βελτιώνει την απόδοση καυσίμου και τις εκπομπές CO2 μειώνοντας την τριβή και τις ροϊκές απώλειες μέσα στον κινητήρα.

Απλό σε σύλληψη αλλά προηγμένο τεχνολογικά, το σύστημα επιτρέπει τη λειτουργία μέχρι και τις 4.500 στροφές: όταν η κάθε βαλβίδα ανοίγει και κλείνει σχεδόν 40 φορές το δευτερόλεπτο, χρησιμοποιεί την πίεση του λαδιού για να ενεργοποιεί ένα ειδικό κοκοράκι και να διακόπτει τη σύνδεση μεταξύ του εκκεντροφόρου και των βαλβίδων του κυλίνδρου Νο1.

Προηγμένο λογισμικό προσδιορίζει τη βέλτιστη στιγμή για την απενεργοποίηση του κυλίνδρου με βάση την ταχύτητα, τη θέση του γκαζιού και το φορτίο του κινητήρα. Μία νέα μονοκόμματη μονάδα εκκεντροφόρου – παρόμοιας σχεδίασης με αυτή που είδαμε πρόσφατα για πρώτη φορά στο νέο Ford EcoBlue diesel – απελευθερώνει χώρο μέσα στην κυλινδροκεφαλή για νέα κανάλια λαδιού και τα εξαρτήματα ελέγχου των βαλβίδων.

«Με τη μεταβλητή χωρητικότητα που είναι αποτέλεσμα της απενεργοποίησης του κυλίνδρου, οι οδηγοί απολαμβάνουν όλη την ισχύ και τις επιδόσεις που μπορεί να προσφέρει ο κινητήρας όταν είναι απαραίτητο αλλά και τη χαμηλότερη κατανάλωση μιας μικρότερης μονάδας σε άλλη περίπτωση,» δήλωσε ο Denis Gorman, powertrain engineer, Ford Ευρώπης. «Σύμφωνα με την έρευνά μας στα περισσότερα οδηγικά σενάρια, το σύστημα θα είναι ενεργό για μόλις μερικά δευτερόλεπτα κάθε φορά, και απαιτεί ταχεία και ομαλή λειτουργία, ενώ έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει την οικονομία καυσίμου μέχρι 6%.»

Η σχεδίαση του συστήματος απενεργοποίησης ενός κυλίνδρου της Ford μειώνει την περιπλοκότητα, προς όφελος της μαζικής παραγωγής. Ωστόσο, το όλο εγχείρημα έκρυβε παράλληλα μία σημαντική πρόκληση προκειμένου να διατηρηθεί η πολιτισμένη λειτουργία του 1.0L EcoBoost. Έτσι υιοθετήθηκαν καινοτομίες όπως μία έκκεντρη διάταξη στροφάλου και σκόπιμα μη ζυγοσταθμισμένα βολάν και τροχαλίες, που εξουδετερώνουν τους κραδασμούς.

Ένα νέο βολάν διπλής μάζας και δίσκος συμπλέκτη που αποσβένει τους κραδασμούς εξουδετερώνουν τις ταλαντώσεις του κινητήρα όταν λειτουργεί με δύο κυλίνδρους, κυρίως στις χαμηλές στροφές, και επιτρέπουν μεγαλύτερο εύρος λειτουργίας. Οι βαλβίδες εισαγωγής και εξαγωγής είναι κλειστές όταν το σύστημα είναι ενεργό, παγιδεύοντας τα αέρια που πλέον λειτουργούν ως ελατήριο εξισορρόπησης των δυνάμεων ενός τρικύλινδρου κινητήρα – με στόχο την πολιτισμένη λειτουργία, ενώ παράλληλα διατηρούν τις θερμοκρασίες στο εσωτερικό του κυλίνδρου που αυξάνουν την απόδοση όταν ενεργοποιηθεί ξανά.

Νέες βάσεις κινητήρα, ημιαξόνια και σαϊλεντμπλόκ της ανάρτησης είναι ειδικά ρυθμισμένα με γνώμονα την αθόρυβη λειτουργία. Ο 1.0L EcoBoost θα έχει βελτιωμένη αντοχή για να ανταπεξέρχεται στα διαφορετικά φορτία που θα απορρέουν από την απενεργοποίηση του κυλίνδρου. Διαθέτει νέα καδένα εκκεντροφόρου, αλλά και κοκοράκια διαμορφωμένα μέσω προηγμένου ψεκασμού χύτευσης μετάλλου.

«Η απενεργοποίηση κυλίνδρου ρυθμίζει τη χωρητικότητα του κινητήρα για μεγιστοποίηση της απόδοσης. Ωστόσο, για να προσφέρει το μέγιστο πλεονέκτημα τους πελάτες, πρέπει να ενεργοποιείται σε όσο το δυνατόν περισσότερα οδηγικά σενάρια,» δήλωσε ο Carsten Weber, manager, Powertrain Research & Advanced Engineering, Ford Ευρώπης. «Δοκιμάσαμε εντατικά το σύστημα σε πραγματικές συνθήκες σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιώντας μία σειρά στρατηγικών απενεργοποίησης για την ανάπτυξη ενός συστήματος που μεγιστοποιεί την απόδοση χωρίς να επηρεάζει την οδηγική άνεση.»

Ο 1.0L EcoBoost αλλάζει τους κανόνες του παιχνιδιού

Ο χιλιάρης κινητήρας EcoBoost λανσαρίστηκε στο Ford Focus το 2012, και χρησιμοποιεί τεχνολογίες Ford EcoBoost όπως άμεσος ψεκασμός καυσίμου υψηλής πίεσης, Twin-independent Variable Cam Timing και υπερσυμπίεση για να προσφέρει βελτιστοποιημένη απόδοση σε συνδυασμό με την ισχύ και τις επιδόσεις ενός ατμοσφαιρικού κινητήρα 1.6L.

Πριν από μερικούς μήνες, ο 1.0L EcoBoost ψηφίστηκε ο καλύτερος στην κατηγορία του στο θεσμό International Engine of the Year  για πέμπτη συνεχή χρονιά. Το 2014, ο 1.0L EcoBoost έγινε ο πρώτος κινητήρας που απέσπασε το τίτλο του Διεθνούς Κινητήρα της Χρονιάς για τρίτη συνεχή φορά, ενώ το 2012 αναδείχτηκε ο “Καλύτερος Νέος Κινητήρας.”

Έχοντας μπλοκ τόσο μικρό ώστε να χωρά στο ντουλαπάκι οροφής ενός αεροπλάνου, διατίθεται σε εκδόσεις 100, 125 και 140 ίππων, ενώ προσφέρει μεγαλύτερη αναλογία ισχύος ανά λίτρο από μια Bugatti Veyron.

Έντεκα μοντέλα Ford, ανάμεσά τους τα Fiesta, EcoSport, B-MAX, Focus, C-MAX, Grand C‑MAX, Tourneo & Transit Connect, Tourneo & Courier, και το Mondeo διατίθενται στην Ευρώπη με τον τρικύλινδρο κινητήρα. Το ένα στα πέντε νέα οχήματα Ford που πουλήθηκαν στην Ευρώπη πέρσι ήταν εφοδιασμένα με τον 1.0L EcoBoost, μεταξύ των οποίων σχεδόν δύο στα πέντε Fiesta. 

*Οι τιμές Κατανάλωσης Καυσίμου / Ενέργειας, εκπομπών CO2 και ηλεκτρικής αυτονομίας έχουν μετρηθεί σύμφωνα με τις τεχνικές απαιτήσεις και προδιαγραφές των Ευρωπαϊκών Οδηγιών (Ε.Ε.) 715/2007 και (Ε.Ε.) 692/2008 μετά την τελευταία τροποποίηση. Η κατανάλωση καυσίμου και οι εκπομπές CO2 αφορούν μία συγκεκριμένη έκδοση και όχι ένα μόνο αυτοκίνητο. Η ισχύουσα στάνταρ διαδικασία δοκιμών επιτρέπει τη σύγκριση μεταξύ διαφορετικών τύπων οχημάτων και κατασκευαστών. Επιπλέον της απόδοσης καυσίμου, το οδηγικό στυλ καθώς και άλλοι, μη τεχνικοί παράγοντες επηρεάζουν την κατανάλωση και τις εκπομπές CO2. Το διοξείδιο του άνθρακα είναι το ‘αέριο του θερμοκηπίου’, που κατ’ εξοχήν ευθύνεται για το φαινόμενο της παγκόσμιας αύξησης της θερμοκρασίας της γης

Επίσημο: To νέο Ford Fiesta

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here