Ελπίδα ανάπτυξης τα 6,75 δις ευρώ που έρχονται στην αγορά μέσα στο 2016

0
98

Από πού, πότε και ποιος θα τα πάρει!

«Ανάσα» στην αγορά θα φέρουν τα 6,75 δις ευρώ που θα διοχετευτούν στην πραγματική οικονομία πριν το τέλος του έτους, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ). Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Παναγιώτης Κορκολής,  κατά τον χαιρετισμό του σε εκδήλωση που διοργανώθηκε από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας με τίτλο «Financial Instruments for the Greek Market», ανέλυσε όλο το πλάνο των υφιστάμενων αλλά και μελλοντικών δράσεων/χρηματοδοτήσεων:

 -Στον τομέα των υποδομών/μεταφορών  έχουν ενεργοποιηθεί δράσεις ύψους 1 δις ευρώ.

-Στις 13 περιφέρειες για έργα υποδομών έχουν προκηρυχθεί προσκλήσεις ύψους 2,1 δις ευρώ

-Στον τομέα του περιβάλλοντος έχουν ενεργοποιηθεί δράσεις ύψους 600 εκατ. ευρώ και μέχρι το τέλος του 2016 θα φτάσουν το 1 δις ευρώ.

-Μέχρι τον Νοέμβρη του 2016 θα υπογραφεί η συμφωνία χρηματοδότησης  για το νέο εξοικονομώ κατ’ οίκον (250 εκατ. ευρώ)  που με την κατάλληλη μόχλευση θα προσεγγίσει τα 500 εκατ. ευρώ

-Ενεργοποιείται Νέο Ταμείο Υποδομών έργων ΣΔΙΤ, ως διάδοχο σχήμα του Jessica.

Αναφερόμενος στις πρωτιές που πέτυχε η χώρα μας τόνισε ότι οι συντονισμένες προσπάθειες μπορούν να έχουν εντυπωσιακά αποτελέσματα. Επεσήμανε το γεγονός ότι η Ελλάδα  ήταν πρώτη στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ 2007-2013 και επισήμανε ότι η τάχιστη και καλά σχεδιασμένη  ενεργοποίηση των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2014-2020, σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση και έγκριση του Συστήματος Διαχείρισης και ελέγχου (ΣΔΕ), θα συμβάλλει στην ενεργοποίηση   προσκλήσεων άνω του 50 % των επιχειρησιακών προγραμμάτων εντός του 2016.

Η Ελλάδα είναι 6η στην απορρόφηση του «Σχεδίου Γιούκερ», ενώ ταυτόχρονα πρόσθεσε υπάρχει συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) απευθείας προνομιακής δανειοδότησης για την κατασκευής τριών μεγάλων έργων υποδομής ύψους 1,4 δις ευρώ (ΜΕΤΡΟ Αθήνας, ενεργειακή  διασύνδεση  Κρήτης-Πελοποννήσου, επέκταση φυσικού αερίου στην Βόρεια Ελλάδα).  Επίσης, θετική εξέλιξη είναι  και η συνεργασία με την ΕΤΕπ στην ενεργοποίηση του Ταμείου Έρευνας  και Καινοτομίας (50 εκατ. εθνικό ΠΔΕ,150 εκατ. ευρώ ΕΤΕπ).

Ελπίδα ανάπτυξης τα 6,75 δις ευρώ που έρχονται στην αγορά μέσα στο 2016

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here