ΔΝΤ και Βερολίνο «τα βρίσκουν» και την πληρώνει η Ελλάδα!

0
97

«Βροχή» νέων μέτρων, ύψους μέχρι και 4 δις ευρώ,  απειλεί να φέρει η διαφαινόμενη συμφωνία μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ! Μία αρνητική τροπή στην διαπραγμάτευση, που θα επιβεβαιωθεί ή θα διαψευστεί από την στάση των δύο πλευρών, στο Eurogroup της 5ης  Δεκεμβρίου! Προς το παρόν, μετά το EuroWorking Group της Δευτέρας, οι δηλώσεις των αξιωματούχων από την άλλη πλευρά της διαπραγμάτευσης, είναι ιδιαίτερα σκληρές, με τελεσίγραφο για συμφωνία τριών ημερών από τον Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος από την Αθήνα, δεν απέκλεισε 4ο μνημόνιο, οι αινιγματικές δηλώσεις Ντάισελμπλουμ, που παραδέχεται το βάρος που ζητούν να σηκώσει ο ελληνικός λαός, για την επίτευξη των πλεονασμάτων 3,5% αλλά υπάρχει όπως είπε η και η άλλη πλευρά (Βερολίνο) που έχει τα επιχειρήματά της ! Η «παγωμένη» στάση των δανειστών, βάζει «φωτιά» στην διαπραγμάτευση,  καθώς αν τα βρουν οι δανειστές μεταξύ τους, δίχως να ληφθούν υπόψη οι ελληνικές ενστάσεις, τότε μας περιμένουν μέτρα κόλαση μέχρι και το 2020!

 

 Μέσα σε όλα αυτά, πολλοί ξεχνούν ότι ανάμεσα στους Θεσμούς, υπάρχει και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ότι ούτε ο Μάριο Ντράγκι, συμφωνεί με τους στόχους για πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% για μεγάλο διάστημα. Οι θέσεις του, διατυπώνονται σε μεγάλο βαθμό και από την νέα τοποθέτηση του Διοικητής της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα, που κατεβάζει τον στόχο στο 2%.
 

 Ο μεγάλος χαμένος θα είναι ο φορολογούμενος  στην Ελλάδα!

 Η μέχρι τώρα, προσέγγιση ΔΝΤ- Βερολίνου, δείχνει το Ταμείο να κάνει την χάρη του κ. Σόιμπλε και να μπαίνει στο πρόγραμμα, δίχως να περικοπούν οι στόχοι για πρωτογενή πλεονάσματα από το 3,5%, ούτε μετά το τέλος του μνημονίου!  Από την άλλη πλευρά, το Ταμείο επιμένει ότι η Ελλάδα, όπως είναι τα πράγματα, δεν θα καταφέρει να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα, μεγαλύτερο από 1,5%. Για αυτό ζητά επιπλέον μέτρα, για να βγει ο «λογαριασμός»! Το 1% του ΑΕΠ, είναι περίπου 1,7 δις ευρώ. Για να καλυφθεί η απόσταση από το 1,5% που εκτιμά ότι θα επιτύχει η Ελλάδα το Ταμείο, μέχρι και το 3,5%, λείπει ένα 2% ή 3,4-3,5 δις ευρώ! Όμως αν ο εισπρακτικός στόχος είναι 3,5 δις ευρώ, τότε τα μέτρα θα πρέπει να είναι περισσότερα, αφού η εισπραξιμότητα δεν είναι ποτέ στο 100%. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι αν περάσουν οι απαιτήσεις για νέα μέτρα, τότε ο φορολογούμενος στην Ελλάδα, θα πληρώσει τα «τσαλίμια» του Σόιμπλε. Και στην Ελλάδα, τα ξαφνικά φορο-βάρη, πάντα χτυπούν τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους!
 

 Τσακαλώτος:  Το ΔΝΤ να έχει θάρρος και να τα βάλει με την Ευρώπη!

  Πολλά θα κριθούν στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου και  ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, δεν απέκλεισε και ένα ακόμα συμβούλιο πριν κλείσει το έτος. Όπως δήλωσε, μέχρι τον Ιανουάριο θα ξέρουμε τις λεπτομέρειες για το χρέος, ενώ σύντομα η χώρα θα συμμετάσχει και στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ.

Για το ΔΝΤ, τόνισε ότι «Πρέπει να έχει το θάρρος της γνώμης του και αν πιστεύει ότι δεν πρέπει να πάρει άλλα μέτρα και δεν χρειάζεται άλλη ύφεση και συμφωνεί με τον Ομπάμα, με τον Μοσκοβισί, με τον Λιου (…) ότι το χρέος χρειάζεται να μειωθεί, τότε να μην πιέζει τον αδύνατο παίχτη, αλλά να πιέζει αυτόν που δεν θέλει να δώσει πολλά για το χρέος».

Για την διαπραγμάτευση, τόνισε  το θέμα της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων απευθύνοντας προς τους πιστωτές την πρόταση μετά το 2018, όταν η χώρα θα είναι εκτός προγράμματος, να μειωθεί ο στόχος από το 3,5% στο 2,5% και αυτό το 1,8 δις να πάει για την μείωση των φόρων σε κατώτερες και μεσαίες τάξεις. «Και επειδή μερικοί λένε ότι το πρόβλημα δεν είναι το χρέος αλλά η ανταγωνιστικότητα, θα πρέπει να κοιτάξουν αυτή την πρόταση σοβαρά».

 Για την Ανάπτυξη επεσήμανε ότι ο ίδιος είναι «αρκετά αισιόδοξος για την ανάπτυξη το 2017 και 2018, αλλά για να είναι βιώσιμη η ανάπτυξη πρέπει να έχουμε ένα άλλο αναπτυξιακό μοντέλο».

 
Ντάισελμπλουμ: Στο Eurogroup της Δευτέρας το Χρέος!

 Στην ανάγκη για συνολική συμφωνία για την Ελλάδα στο επόμενο Eurogroup τόνισε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, μιλώντας στου Ευρωκοινοβούλιο. Παραδέχτηκε ότι πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για μεγάλο χρονικό διάστημα αποτελεί «τεράστια απαίτηση» από την Ελλάδα και «πρέπει να είμαστε ρεαλιστές».

Το χρέος θα πέσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, με τον ίδιο να λέει ότι «θα συζητηθούν βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους». Στην συνέχεια, εξέφρασε ελπίδα ότι μέχρι τότε θα έχει ολοκληρωθεί και η β’ αξιολόγηση. Παραδέχτηκε ότι τους τελευταίους μήνες έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στην Ελλάδα, καθώς και ότι εφαρμόστηκε ένας εντυπωσιακός αριθμός μεταρρυθμίσεων.

 Στο καυτό θέμα του χρέους, ο ίδιος, τόνισε ότι αν χρειαστεί θα ληφθούν και άλλα μέτρα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Όπως είπε,  «Θα προχωρήσουμε βήμα-βήμα, θα βρούμε έναν ρεαλιστικό τρόπο».

 

Τέλος,  επεσήμανε ότι συμφωνεί με τον Διοικητή της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ότι πρέπει να εκμεταλλευτούμε το «θετικό μομέντουμ» για να κάνουμε βήματα προόδου. «Να κάνουμε βήμα-βήμα την προσπάθεια» είπε και πρόσθεσε: «Κάποιοι θέλουν να πάνε γρήγορα, κάποιοι άλλοι έχουν στηλώσει τελείως τα πόδια, εγώ λέω ότι θα προχωρήσουμε βήμα-βήμα».

 

Στουρνάρας Να κλείσει η αξιολόγηση εώς το τέλος του 2016

 

Δεν πρέπει να εφησυχάζουμε τόνισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου. «προκειμένου να κεφαλαιοποιηθούν οι θετικές έως τώρα εξελίξεις απαιτείται προσήλωση στους στόχους του προγράμματος και κυρίως η επιτάχυνση στο ρυθμό εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων που έχουν αποφασιστεί.

Όπως είπε, «αναγκαία η ταχεία ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος που περιλαμβάνει μια σειρά ουσιώδεις μεταρρυθμίσεις στις αγορές, με προσδοκώμενα οφέλη για την οικονομική δραστηριότητα. Αν συμβεί αυτό, οι θετικές επιπτώσεις θα γίνουν γρήγορα αισθητές και θα ισχυροποιηθεί η πρόβλεψη για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας με επιταχυνόμενους ρυθμούς από το 2017 και μετά».

Παρουσίασε έναν «οδικό χάρτη» για την οριστική έξοδο της χώρας από την κρίση, ενώ προειδοποίησε ότι υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι για την ελληνική Οικονομία, που ελλοχεύουν.  Επεσήμανε την διαφορά μεταξύ ΔΝΤ και ευρωπαίων θεσμών υποστηρίζοντας ότι ο στόχος για μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 2% του ΑΕΠ από το 2019 είναι συμβατός με την βιωσιμότητα του Χρέους εφόσον συνοδευτεί από μέτρα ελάφρυνσης του.

ΔΝΤ και Βερολίνο «τα βρίσκουν» και την πληρώνει η Ελλάδα!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here