Διαδηλώνουν οι Τούρκοι για τη φυλάκιση βουλευτή της αντιπολίτευσης

0
98

Τουρκία

 Πολλές χιλιάδες Τούρκοι πραγματοποίησαν πορεία στην πρωτεύουσα Άγκυρα για να διαμαρτυρηθούν για την ποινή φυλάκισης 25 ετών για κατασκοπεία σε βουλευτή της αντιπολίτευσης, ο οποίος έδωσε στοιχεία σε Τουρκική εφημερίδα για τη μεταφορά όπλων προς τη Συρία από τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας.

 Ο βουλευτής Μπερμπέρογλου είναι ο πρώτος βουλευτής που φυλακίζεται εν μέσω των διώξεων και εκκαθαρίσεων στην Τουρκία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016. Συνολικά από τότε έχουν συλληφθεί 50.000 και άλλοι 150.000 έχουν αντιμετωπίσει άλλες κυρώσεις, ενώ πολλοί από αυτούς έχουν απολυθεί από τις δουλειές τους.

 Ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου CHP, Κεμάλ Κιλικνταρόγλου, χαρακτήρισε την απόφαση άνομη και πολιτικά υποκινούμενη. Την Πέμπτη ξεκίνησε πορεία 425 χιλιομέτρων από την Άγκυρα στην Κωνσταντινούπολη, όπου και κρατείται ο Μπερμπέρογλου, μια διαδρομή που θα πάρει περίπου 20 μέρες για να ολοκληρωθεί.

 Ο απολυταρχισμός του Τούρκου προέδρου δεν ξεκίνησε από αυτό το γεγονός εάν σκεφτούμε, ή θυμηθούμε, ότι υπάρχουν περίπου 160 δημοσιογράφοι φυλακισμένοι σύμφωνα με ενώσεις δημοσιογράφων στην Τουρκία. Επίσης, βουλευτές του φιλοκουρδικού κόμματος HDP έχουν καταδικαστεί με κατηγορίες τρομοκρατίας, όπως και 130 Μέσα Ενημέρωσης έχουν φιμωθεί. Η κυβέρνηση δικαιολογεί αυτές τις κινήσεις λέγοντας πως αυτά τα μέτρα είναι απαραίτητα για λόγους ασφαλείας.      

Διαδηλώνουν οι Τούρκοι για τη φυλάκιση βουλευτή της αντιπολίτευσης