Γ.Σταθάκης: Χρονιά ισχυρής Ανάπτυξης το 2017!

0
146

Το 2017,  θα είναι μία χρονιά που θα πρυτανεύσει η ιδέα της ισχυρής ανάκαμψης της οικονομίας με ισχυρά δεδομένα της κοινωνικής δικαιοσύνης, εκτίμησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, από τα Χανιά όπου συναντήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης με εκπροσώπους κοινωνικών και παραγωγικών φορέων.

 

«Η κυβέρνηση έχει οδηγήσει την οικονομία σε σταθεροποίηση» τόνισε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι «βρισκόμαστε σε φάση ανάκαμψης της οικονομίας και με το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης ανοίγει η προοπτική το 2017 να είναι μια χρονιά που θα πρυτανεύσει η ιδέα της ισχυρής ανάκαμψης της οικονομίας με ισχυρά δεδομένα της κοινωνικής δικαιοσύνης, κάτι το οποίο αποτελεί συστατικό στοιχείο της στρατηγικής μας» είπε, μιλώντας στους εκπροσώπους του Τύπου.  

Ανάμεσα σε άλλα, αναφέρθηκε και στην σχέση κοινωνική δικαιοσύνης και αυξημένων φόρων, όπου σημείωσε ότι «επιλέξαμε μια οριακή αύξηση ορισμένων κατηγοριών έμμεσων φόρων έναντι της αύξησης των έμμεσων φόρων σε βασικά αγαθά που είναι το νερό και το ρεύμα. Υπό αυτούς τους όρους νομίζω ότι η άλλη επιλογή θα ήταν κατά πολύ χειρότερη και από κοινωνική σκοπιά. Συνεπώς, φέραμε ένα φορολογικό σύστημα το οποίο κανείς δεν αμφισβητεί ότι είναι δικαιότερο, επιβαρύνει περισσότερο τα πιο ευκατάστατα στρώματα και κάναμε ορισμένες αυξήσεις σε έμμεσους φόρους που θεωρήσαμε ότι ήταν ηπιότεροι από τα διαζευκτικά διλήμματα τα οποία είχαμε κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης της πρώτης αξιολόγησης».

 «Κόκκινη γραμμή το αφορολόγητο»

 Από τα πιο καυτά θέματα της επικαιρότητας, είναι οι σκληρές απαιτήσεις των δανειστών που επιμένουν και σε ψαλίδια σε συντάξεις και αφορολόγητο. Ο υπουργός, απαντώντας για το αφορολόγητο, τόνισε ότι «πρέπει να είναι σαφές σε όλους, ότι αυτή τη στιγμή έχουμε συμφωνήσει και με την πρώτη αξιολόγηση όπου την κόκκινη γραμμή του αφορολόγητου την κρατήσαμε, γιατί είναι ένα εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα κοινωνικά, διότι η μείωση του αφορολόγητου θίγει τις ασθενέστερες τάξεις. Εμείς κλείσαμε το πλήρες πρόγραμμα μέχρι το 2018 με το αφορολόγητο να μείνει άθικτο. Και αυτή την κόκκινη γραμμή την κρατάμε και στις συζητήσεις που αυτή τη στιγμή αφορούν το μεσοπρόθεσμο, όχι το 2017 και 2018. Άρα, θεωρούμε δεδομένο ότι δεν υπάρχει περίπτωση να θιγεί το αφορολόγητο έτσι όπως το έχουμε πετύχει μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος».

 
Το ΔΝΤ πρέπει να αποφασίσει αν θέλει να μείνει

Σχετικά με τις εξελίξεις στην διαπραγμάτευση με τους δανειστές και τον ρόλο που θα έχει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ο Γιώργος Σταθάκης, επισήμανε ότι «το ΔΝΤ βρίσκεται στο σημείο που θα πάρει τις αποφάσεις πολύ γρήγορα. Η θέση μας είναι γνωστή, ότι δεν δεχόμαστε επιπρόσθετες επιβαρύνσεις και στο μεσοπρόθεσμο. Έχουμε ένα πλαίσιο το οποίο έχουμε συμφωνήσει σε αδρές γραμμές με τους Ευρωπαίους εταίρους. Το ΔΝΤ πρέπει να πάρει τις αποφάσεις του, να προσαρμοστεί πιο πολύ στα δεδομένα που υπάρχουν σήμερα με τους Ευρωπαίους εταίρους».

Γ.Σταθάκης: Χρονιά ισχυρής Ανάπτυξης το 2017!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here