Γύρισαν την πλάτη στο δημοψήφισμα για τους προσφυγές οι Ούγγροι

0
82

ΑΚΥΡΟ ΛΟΓΩ ΜΕΓΑΛΗΣ ΑΠΟΧΗΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ EXIT POLLS                                                                                                                                  

Στοπ στα σχέδια του Βίκτορ Όρμπαν για δημοψήφισμα που θα έκλεινε οριστικά τις πύλες της Ουγγαρίας προς τους πρόσφυγες έβαλαν οι ίδιοι οι πολίτες του, που γύρισαν την πλάτη και δεν πήγαν στις κάλπες με αποτέλεσμα η διαδικασία να μη θεωρείται έγκυρη.

Η συντριπτική πλειοψηφία εκείνων που ψήφισαν απέρριψε το ευρωπαϊκό σχέδιο μετεγκατάστασης των μόλις 1.294 προσφύγων στην χώρα τους, όπως ακριβώς είχε προτρέψει ο ακροδεξιός πρωθυπουργός τους, ωστόσο το χαμηλό ποσοστό προσέλευσης στις κάλπες της τάξης του 45%, όπως εκτιμήθηκε από τα βραδινά exit polls, δεν ήταν επαρκές προκειμένου να «νομιμοποιήσει» το αποτέλεσμα.

Ανώτερα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος του Όρμπαν, Φιντές, έσπευσαν να ανακοινώσουν την πύρρειο νίκη, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας (20.00 ώρα Ελλάδας) επικαλούμενα exit polls τα οποία καταδείκνυαν ότι το 95% των Ούγγρων που ψήφισαν – περισσότεροι από 3 εκατομμύρια άνθρωποι – απέρριψαν το σχέδιο ποσοστώσεων.

Ωστόσο δεν επιτεύχθηκε το μίνιμουμ συμμετοχής, δηλαδή το 50%, προκειμένου το δημοψήφισμα να κριθεί έγκυρο.

Το να κηρυχθεί άκυρη η διαδικασία ελαττώνει τις δυνατότητες του Όρμπαν να ασκήσει πιέσεις στις Βρυξέλλες προκειμένου να αλλάξουν τη μεταναστευτική τους πολιτική.

«Βασιζόμενοι σε αυτά τα στοιχεία μπορούμε δικαίως να πούμε ότι η σημερινή (σ.σ. χθες) ημέρα έφερε μια σαρωτική νίκη για όλους εκείνους που απορρίπτουν την υποχρεωτική μετεγκατάσταση μεταναστών… και για εκείνους που πιστεύουν πως τα θεμέλια μιας ισχυρής Ε.Ε. μπορούν να είναι μόνο τα ισχυρά κράτη» δήλωσε ο βουλευτής του Φίντες και αντιπρόεδρος του κόμματος  Γκέργκελι Γκουλίας.

Το ακροδεξιό κόμμα Jobbik ανακοίνωσε ότι το δημοψήφισμα ήταν ένα «φιάσκο» και κάλεσε τον Όρμπαν να παραιτηθεί στην περίπτωση που η ψηφοφορία κριθεί άκυρη.

Γύρισαν την πλάτη στο δημοψήφισμα για τους προσφυγές οι Ούγγροι

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here