Γαλλία: πυροτεχνήματα σε πυρηνικό σταθμό από την Greenpeace

0
85

Ακτιβιστές της Greenpeace , στην Ανατολική Γαλλία, τρύπωσαν στον  πυρηνικό σταθμό στην Κατενόμ, προκαλώντας αναστάτωση.

Η αστυνομία όμως,  τους πρόλαβε πριν φτάσουν «στην πυρηνική ζώνη», ανακοίνωσε η οργάνωση και η EDF, η κρατική εταιρεία που διαχειρίζεται τους πυρηνικούς σταθμούς της χώρας.

Στο λογαριασμό της στο Twitter η EDF, ανήρτησε το εξής: «Ακτιβιστές της Greenpeace στον σταθμό. Τους σταμάτησε η αστυνομία. Δεν έφτασαν στην πυρηνική ζώνη. Δεν έχει επηρεαστεί η ασφάλεια των εγκαταστάσεων».

Ο Ρότζερ Σπάουτς, υπεύθυνος της εκστρατείας της Greenpeace κατά των πυρηνικών στο Λουξεμβούργο, εξήγησε στο AFP ότι «περίπου στις 05:30 (τοπική ώρα, 06:30 ώρα Ελλάδας) περίπου 15 ακτιβιστές εισέβαλαν στον σταθμό, πέρασαν τα δύο φράγματα ασφαλείας για να πάνε πεζή στο κτίριο όπου βρίσκεται η δεξαμενή με το χρησιμοποιημένο καύσιμο», προσθέτοντας πως «εκεί έριξαν πυροτεχνήματα».

Σύμφωνα με τον Σπάουτς, μέσω της κίνησης αυτής ήθελε να επιστήσει την προσοχή στην «ευαισθησία» των κτιρίων όπου υπάρχουν δεξαμενές, «τα οποία δεν προστατεύονται, σε αντίθεση με τα κτίρια όπου βρίσκονται οι αντιδραστήρες», «Επίσης η Greenpeace ήθελε να αποδείξει ότι «οποιοσδήποτε μπορεί να εισέλθει σε ένα πυρηνικό σταθμό», κλείνοντας είπε πως «Οι ακτιβιστές έχουν συλληφθεί  και δεν έχουμε πληροφορίες για την τύχη τους».

Να σημειωθεί πως ειδικοί της Greenpeace είχαν  αναφέρει πως  οι πυρηνικοί σταθμοί στη Γαλλία μπορούν εύκολα να δεχθούν  εξωτερικές επιθέσεις, τονίζοντας σε έκθεσή τους πως οι δεξαμενές με χρησιμοποιημένο καύσιμο πρέπει να φυλάσσονται αποτελεσματικότερα.

Ωστόσο, αυτές τις κατηγορίες, δεν τις  δέχεται η EDF, αφού διαβεβαιώνει  ότι οι πυρηνικοί σταθμοί της Γαλλίας «είναι ασφαλείς, παρακολουθούνται και φυλάσσονται καλά»

Γαλλία: πυροτεχνήματα σε πυρηνικό σταθμό από την Greenpeace