Αχτσιόγλου: Δίνουμε μάχη για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων

0
58

«Πολιτική μάχη η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων»

Την σημασία του «να επικοινωνήσουμε στους εργαζόμενους τη μάχη που δίνουμε για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στη χώρα, μία κομβική πολιτική μάχη, αλλά και για να συζητήσουμε μαζί τους τα ειδικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τόσο οι εργαζόμενοι όσο και οι άνεργοι, να τα καταγράψουμε και να προχωράμε άμεσα σε λύσεις», τόνισε η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, κατά την επίσκεψή της στα Χανιά. 

Όπως τόνισε, η κυβέρνηση δίνει «πολύ μεγάλη σημασία στη μάχη για την επιβολή της νομιμότητας στους χώρους εργασίας».

Κατά την σημερινή επίσκεψής της στα Χανιά, η υπουργός Εργασίας είχε συνάντηση με τους εργαζόμενους και τη διοίκηση της ΔΕΗ στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης, καθώς και με απολυμένους εργαζόμενους σε τεχνικές εταιρείες της περιοχής.

Η κ. Αχτσιόγλου επισκέφτηκε, επίσης, το τοπικό υποκατάστημα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε) και είχε συνάντηση με το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Χανίων και πρωτοβάθμια σωματεία εργαζομένων.

Η υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε στο σχεδιασμό της κυβέρνησης για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας με την ενίσχυση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και την αξιοποίηση του πληροφοριακού συστήματος για τη διενέργεια στοχευμένων ελέγχων. «Με τη χρήση των νέων τεχνολογιών αλλά και μια ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού θα αρχίσουν οι άνθρωποι να βλέπουν αλλαγές στους χώρους εργασίας και στην καθημερινότητά τους», σημείωσε.

Αναφερόμενη στη διαπραγμάτευση για τη β’ αξιολόγηση και ειδικά στο θέμα των ομαδικών απολύσεων τόνισε ότι «το ισχύον όριο των ομαδικών απολύσεων στην Ελλάδα είναι πλήρως συμβατό με το ενωσιακό δίκαιο, πλήρως εναρμονισμένο με την ευρωπαϊκή οδηγία. Επομένως και από τεχνικής και μόνο πλευράς δεν υπάρχει κανένας λόγος αύξησής του.

Πέραν τούτου, πέραν της τεχνικής πλευράς, υπάρχει και μια ουσία πολιτική που λέει ότι όταν σε μια χώρα υπάρχει τόσο υψηλό ποσοστό ανεργίας, το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται είναι να διευκολύνει κανείς τις ομαδικές απολύσεις οι οποίες αποτελούν παράγοντα παραγωγής μαζικής ανεργίας».

Για την πορεία της ανεργίας υπογράμμισε ότι «παραλάβαμε μια ανεργία που είχε διαμορφωθεί στο 25,7% το 2015, μιλάμε για μια εκτόξευση 15 ποσοστιαίων μονάδων στην περίοδο 2010-2015 και αυτή τη στιγμή η ανεργία έχει μειωθεί κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες. Δεν αποτελεί λόγο για να επιχαίρουμε αλλά σίγουρα δείχνει ότι ο τρόπος που κινούμαστε είναι στη σωστή κατεύθυνση».

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το χτεσινό Eurogroup, σημείωσε πως «όλα τα μέρη συμφώνησαν ότι ο χρόνος αυτή τη στιγμή είναι κρίσιμος και ότι θα πρέπει να ληφθούν οι αποφάσεις το συντομότερο δυνατόν. Επομένως όλα τα εμπλεκόμενα μέρη θέλουν την επίτευξη της συμφωνίας το συντομότερο δυνατόν».

Η ελληνική κυβέρνηση, πρόσθεσε, «έχει δηλώσει ότι δεν προτίθεται να προχωρήσει στη νομοθέτηση νέων μέτρων για μετά το τέλος του προγράμματος και αυτό δεν είναι μόνο ζήτημα πολιτικής αρχής, είναι και ζήτημα δύο επιπλέον παραμέτρων. Πρώτον, ότι τα γεγονότα δεν επιβάλουν κάτι τέτοιο. Δηλαδή όταν έχεις υπέρ απόδοση εσόδων, δεν υπάρχει κανένας λόγος να προχωρείς σε περαιτέρω νομοθέτηση μέτρων λιτότητας.

Το δεύτερο όμως και σημαντικότερο είναι ότι είναι ζήτημα δημοκρατίας. Το κράτος δικαίου, οι δημοκρατικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ισχύουν, ο νομικός πολιτισμός που υπάρχει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν επιτρέπει την προληπτική νομοθέτηση μέτρων με αυτόν τον τρόπο για διάστημα πολύ μεταγενέστερο του παρόντος πολιτικού πλαισίου».

Αχτσιόγλου: Δίνουμε μάχη για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here