Αβέβαιο το μέλλον του Ντάισελμπλουμ στην προεδρία του Eurogroup

0
136

Γέρουν

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΣ FAZ

Το μέλλον του Γερούν Ντάισελμπλουμ στην προεδρία του Eurogroup, όπως αναφέρει δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), θεωρείται αβέβαιο.

Στο δημοσίευμα υπενθυμίζεται ότι η θητεία του Ολλανδού ολοκληρώνεται την 1η Ιανουαρίου του 2018. Ωστόσο, ο Ντάισελμπλουμ ενδεχομένως, να αποχωρήσει νωρίτερα, λόγω των ολλανδικών εκλογών, οι οποίες είναι προγραμματισμένες για τις 15 Μαρτίου του 2017.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ο τρέχων κυβερνητικός συνασπισμός του κεντροδεξιού Λαϊκού Κόμματος και του κεντροαριστερού Εργατικού Κόμματος, στο οποίο ανήκει ο Ντάισελμπλουμ, δεν αναμένεται να διατηρηθεί στην εξουσία, γεγονός το οποίο θα συνεπάγεται την αποχώρηση του Ολλανδού από τη θέση του υπουργού Οικονομικών.

Μία τέτοια εξέλιξη, εκτιμάται ότι θα σηματοδοτήσει την απώλεια της εμπιστοσύνης της νέας ολλανδικής κυβέρνησης προς το πρόσωπο του Ντέισελμπλουμ για τη θέση της προεδρίας του Eurogroup. Ήδη μάλιστα, ακούγονται τα πρώτα ονόματα των πιθανών διαδόχων του. Το πρώτο είναι του Ισπανού, Λουίς ντε Γκίντος, και το δεύτερο του Σλοβάκου, Πίτερ Καζίμιρ.

Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικός και ο ρόλος των Ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών, οι οποίοι – μετά την επικείμενη αποχώρηση του Σουλτς από την προεδρία του ευρωκοινοβουλίου –  θα απαιτήσουν τη διατήρηση τουλάχιστον ενός υψηλού αξιώματος στα όργανα της Ε.Ε.

Δεδομένου ότι ο Ντάισελμπλουμ ανήκει στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, η FAZ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο παραμονής του στο «τιμόνι» Eurogroup, ακόμη και χωρίς τη στήριξη της ολλανδικής κυβέρνησης.

Αβέβαιο το μέλλον του Ντάισελμπλουμ στην προεδρία του Eurogroup

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here