Έκθεση-σοκ για τα ακίνητα. Στον ''πάγο'' τουλάχιστον μέχρι το 2050

0
178
Έκθεση-σοκ για τα ακίνητα. Στον ''πάγο'' τουλάχιστον μέχρι το 2050

Καίριο πλήγμα επέφερε στην κτηματαγορά η οικονομική κρίση και, σύμφωνα με έρευνα της PriceWaterhouseCoopers που αποκαλύπτει η εφημερίδα «Αγορά» που κυκλοφορεί το Σάββατο, θα χρειαστούν 34 χρόνια ακόμη προκειμένου οι τιμές των σπιτιών να επανέλθουν στα επίπεδα προ μνημονίων.

 

 

Μάλιστα, αυτό είναι το αισιόδοξο σενάριο, το οποίο προϋποθέτει, μεταξύ άλλων, να υπάρξει αλματώδης ανάπτυξη για να αυξηθεί το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών, να επαναλειτουργήσει το τραπεζικό σύστημα με χορηγήσεις στεγαστικών δανείων, να μειωθούν οι φόροι και να ισορροπήσει η προσφορά με τη ζήτηση μέσω και της απορρόφησης του αποθέματος ακινήτων που υπάρχει σήμερα.

Σύμφωνα με την έκθεση-σοκ του διεθνούς οίκου, από το 2008 έως σήμερα ο αριθμός των αγοραπωλησιών ακινήτων μειώθηκε κατά 72%, οι τιμές των κατοικιών έπεσαν κατά 41% (με τη μεγαλύτερη πτώση να καταγράφεται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη), ενώ η φορολογία στην ακίνητη περιουσία αυξήθηκε κατά 6 φορές.

Στην έκθεση προτείνονται τολμηρές λύσεις για να επανέλθει η κανονικότητα, όπως η «απόσυρση» (κατεδάφιση) κτιρίων και η δημιουργία «Τράπεζας Γης».

Ωστόσο, θεωρείται πλέον απίθανο να αποτελέσει η κτηματαγορά την «ατμομηχανή» που θα οδηγήσει την οικονομία σε έξοδο από την κρίση.

madata.gr

Έκθεση-σοκ για τα ακίνητα. Στον ''πάγο'' τουλάχιστον μέχρι το 2050

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here