"Χτυπούν" τα τύμπανα της διαπραγμάτευσης!

0
35

ΑΠΟ ΤΙΣ 29 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ – ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ, ΕΣΟΔΑ ΚΑΙ ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΟ «ΜΕΝΟΥ» ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ         

Με άγριες διαθέσεις, έρχονται οι δανειστές, για την διπλή διαπραγμάτευση του Φθινοπώρου και μετά από ένα ήσυχο Αύγουστο, ακολουθεί η «θύελλα» του Σεπτεμβρίου.  Την υλοποίηση σχεδόν πενήντα προαπαιτούμενων, θα εξετάσουν οι δανειστές, που στο ίσως τελευταίο «πακέτο», δύσκολων μέτρων του μνημονίου, δύσκολα θα κάνουν πίσω, σε Εργασιακά, Αγορές και Αποκρατικοποιήσεις. Καλοκαίρι τέλος για το οικονομικό επιτελείο, που από την Δευτέρα 29 Αυγούστου, θα πρέπει να παρουσιάσουν στους ομολόγους τους, από τα άλλα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην θερινή λίστα με τα 15 προαπαιτούμενα που «ξεκλειδώνουν» την υπό-δόση των 2,8 δις ευρώ.

 Το θερμόμετρο ανεβαίνει και παρά τις πιέσεις των δανειστών για νέα μέτρα, η κυβέρνηση έχει προτεραιότητα την ανατροπή της ύφεσης και την σταδιακή έξοδο στις αγορές. Το πραγματικό δείγμα επιτυχίας, θα φανεί στο λογαριασμό. Δηλαδή, στην εκτέλεση του προϋπολογισμού χωρίς να χρειαστούν νέα σκληρά μέτρα και χωρίς την ενεργοποίηση του «κόφτη».

Το πρώτο μεγάλο ραντεβού είναι το  EuroWorking Group (EWG) στις 29 Αυγούστου, που το ακολουθεί το Eurogroup της Παρασκευής  9 Σεπτεμβρίου. Εκεί θα κριθεί το πότε θα εκταμιευθούν τα 2,8 δις ευρώ, που περιμένει πως και πως η αγορά, αφού σημαντικό μέρος τους θα χρησιμοποιηθεί για την ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου!

  Επί της ουσίας πρόκειται για μία μικρή αξιολόγηση, μία πρόγευση, πριν από την δεύτερη αξιολόγηση, του ελληνικού προγράμματος.  Μία καλή απόφαση από το Eurogroup, εκτός από τα χρήματα, θα φέρει και άλλες θετικές εξελίξεις όπως την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (QE).

 Στην μεγάλη αξιολόγηση του Σεπτεμβρίου οι δανειστές, περιμένουν να δουν σημαντική πρόοδο, σε θέματα όπως την στελέχωση του εποπτικού συμβουλίου του υπερταμείου ιδιωτικοποιήσεων, την υλοποίηση του ελληνικού σχεδίου για  τον ΑΔΜΗΕ και την επικύρωση της σύμβασης του Ελληνικού.

Το μεγάλο παιχνίδι, παίζεται στα έσοδα. Εκεί θα κριθεί και αν το πρόγραμμα βγαίνει ή θα χρειαστούμε νέα μέτρα, που αν κρίνουμε από την μνημονιακή ιστορία στην χώρα μας, θα συνοδευόντουσαν από νέους φόρους! Στο κομμάτι των εσόδων, το σκηνικό είναι «θολό».  Αν και το πρώτο εξάμηνο η χρονιά ξεκίνησε καλά, τον Ιούλιο παρουσίασε «τρύπα» 517 εκατ. ευρώ!

  Συγκεκριμένα, οι εισπράξεις Ιουλίου εμφανίζονται χαμηλότερες κατά 337 εκατ. ευρώ ή  6,04%, από το στόχο, που μαζί με τις αυξημένες επιστροφές, άνοιξαν ένα «κενό» 517 εκατ. ευρώ. Από το οικονομικό επιτελείο περιμένουν πως η κατάσταση θα ξεκαθαρίσει τον επόμενο μήνα όταν θα έρθουν τα στοιχεία για τα έσοδα του Σεπτεμβρίου, που είναι μήνα «δείκτης» για τα έσοδα. Τότε, θα φανεί κατά πόσο πληρώθηκαν η δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος (1,2 δις ευρώ), η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ (550 εκατ. ευρώ) και τις εισπράξεις από τον αυξημένο ΦΠΑ, που λόγω και της τουριστικής σεζόν αναμένονται αυξημένα.

  Το αυξημένο ενδιαφέρον επικεντρώνεται, στο πόσο θα έχουν επηρεαστεί τα έσοδα από την αύξηση του φόρου και την πτώση της κατανάλωσης. Προς το παρόν, τον Ιούλιο τα έσοδα από τον ΦΠΑ ήταν μειωμένα κατά 3,9% σε σχέση με το 2015, παρά την αύξηση του συντελεστή στο 24%. Στο επτάμηνο, χάρη στην καλή πορεία των εσόδων τους προηγούμενου μήνες, αυξήθηκαν κατά 11% σε σχέση με πέρσι.

"Χτυπούν" τα τύμπανα της διαπραγμάτευσης!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here