Υπουργείο Οικονομικών: Γραφικές οι προσπάθειες καταστροφολογίας για τα έσοδα!

0
26

Η αντιπολίτευση να μάθει να μετρά σωστά τα μεγέθη του προϋπολογισμού πριν προσπαθήσουν να υπονομεύσουν τη δημοσιονομική προσπάθεια, διαφορετικά κινδυνεύουν να εκτεθούν για πολλοστή φορά, τονίζουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, απαντώντας σε αυτό που χαρακτηρίζουν ως  «επιμονή της αντιπολίτευσης και μερίδας του Τύπου να παρουσιάσουν μια εικόνα οικονομικής καταστροφής», η οποία όπως προσθέτουν οι ίδιες πηγές,  «έχει ξεπεράσει κάθε όριο γραφικότητας».

Η απάντηση αυτή έρχεται σε συνέχεια, των αναλύσεων που έγιναν με βάση τα στοιχεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού για το επτάμηνο, όπου τα έσοδα του Ιουλίου, εμφανίζονται 354 εκατ. ευρώ κάτω από τον στόχο.  Σε αυτή την αριθμητική, οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο για λάθος τρόπο υπολογισμού, καθώς δεν θα έπρεπε να περιλαμβάνονται στον υπολογισμό και τα έσοδα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και στο ότι «η προσπάθεια διαστρέβλωσης της δημοσιονομικής εικόνας της χώρας, στηρίζεται στα μεγέθη του κρατικού προϋπολογισμού και όχι του τακτικού».

Όπως τονίζουν κύκλοι του υπουργείο Οικονομικών, η επιμονή της αντιπολίτευσης και μερίδας του Τύπου να παρουσιάσουν μια εικόνα οικονομικής καταστροφής έχει ξεπεράσει κάθε όριο γραφικότητας.

Τελευταίο δείγμα αποτελεί ο σχολιασμός του δελτίου εκτέλεσης κρατικού προϋπολογισμού Ιανουαρίου-Ιουλίου 2016, όπου κάποιοι διαπιστώνουν κατάρρευση εσόδων, απόκλιση από τους στόχους, κίνδυνο ενεργοποίησης του κόφτη και άλλα τέτοια δραματικά.

Όλη αυτή η εικόνα καταστροφής στηρίζεται στο γεγονός ότι τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού κατά το μήνα Ιούλιο,​ εμφανίζονται 354 εκατ. ευρώ κάτω από τον στόχο.

Η απόκλιση αυτή αφορά μόνο το συγκεκριμένο μήνα και υπερκαλύπτεται από την ιδιαίτερα θετική πορεία του προηγούμενου εξαμήνου. Έτσι, για ολόκληρο το επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου τα καθαρά έσοδα τακτικού προϋπολογισμού είναι 422 εκατ. πάνω από το στόχο, με δεδομένο μάλιστα ότι οι επιστροφές φόρων (που εξ’ ορισμού μειώνουν τα καθαρά έσοδα) είναι αυξημένες κατά 220 εκατ. πάνω από το στόχο.

Συνεπώς, με βάση τον τακτικό προϋπολογισμό, η πορεία των εσόδων δεν εμπνέει καμία απολύτως ανησυχία για την επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου του 2016.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η προσπάθεια διαστρέβλωσης της δημοσιονομικής εικόνας της χώρας, στηρίζεται στα μεγέθη του κρατικού προϋπολογισμού και όχι του τακτικού. Η  βασική διαφορά τους είναι ότι ο πρώτος περιλαμβάνει και τον Προϋπολογισμό Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), που φυσικά δεν έχει καμία σχέση με τη φορολογία και υπόκειται σε μεγάλες εποχικές διακυμάνσεις.

Αν κάποιος θέλει να εξετάσει στα σοβαρά την πορεία των εσόδων θα πρέπει να δει τον τακτικό προϋπολογισμό. Αντίθετα, αν θέλει να παραπλανήσει και να δημιουργήσει ψευδείς εντυπώσεις, θα επικαλεστεί τον ΠΔΕ ή οτιδήποτε άλλο εξυπηρετεί στην εξαγωγή αυθαίρετων συμπερασμάτων.

Συνιστάται, λοιπόν, στην αντιπολίτευση και στους συνοδοιπόρους της να μάθουν τουλάχιστον  να μετρούν σωστά τα μεγέθη του προϋπολογισμού πριν προσπαθήσουν να υπονομεύσουν τη δημοσιονομική προσπάθεια. Διαφορετικά κινδυνεύουν να εκτεθούν για πολλοστή φορά.

Υπουργείο Οικονομικών: Γραφικές οι προσπάθειες καταστροφολογίας για τα έσοδα!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here