Το «ουδέν σχόλιο» του ΔΝΤ για τα «πλαστά στοιχεία» και τα νέα ερωτηματικά

0
73

«Ουδέν σχόλιο», αλλά… Αυτή είναι η στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ)  για την εκ νέου παραπομπή του πρώην επικεφαλής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), Ανδρέα Γεωργίου, σε δίκη. Οι δανειστές, δεν δείχνουν άμεσο ενδιαφέρον για τις εξελίξεις σε θέματα δικαιοσύνης, καθώς υπάρχει σαφής διαχωριστική γραμμή, για το μέχρι που φτάνει η συμμετοχή τους στα εσωτερικά δρώμενα της χώρας. Από την άλλη, παρακολουθούν με αυξημένο ενδιαφέρον τις εξελίξεις, καθώς μετά το μπαράζ παραδοχών για λάθη στο ελληνικό πρόγραμμα από πλευράς του Ταμείου, μία υπόθεση «ψευδούς βεβαίωσης» ή «πλαστών» στοιχείων που ενδέχεται να έβαλαν την χώρα πιο βαθιά στη κόλαση των μνημονίων, θα μπορούσε να φέρει σημαντικές εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις.

 Αξιωματούχος του ΔΝΤ απάντησε  «κανένα σχόλιο»  σε ερώτηση της εφημερίδας «Καθημερινή της Κυριακής», τονίζοντας πως «το ΔΝΤ γνωρίζει την υπόθεση, και είναι πολιτική του να μη σχολιάζει δικαστικές διαδικασίες στα κράτη-μέλη του».

 Αυτή η απόσταση που παίρνουν με την σιωπή τους οι θεσμοί, φαίνεται να  προκαλεί εντύπωση σε όσου συνεργάσθηκαν στο παρελθόν με τον Ανδρέα Γεωργίου, καθώς σύμφωνα με το δημοσίευμα, χαρακτηρίζουν μέχρι και «πραξικοπηματική» την εκ νέου παραπομπή του σε δίκη. «Η παραπομπή δεν συνάδει με δημοκρατική, ευρωπαϊκή χώρα» και προβλέπουν ότι το κόστος για τη χώρα θα είναι «τεράστιο»», δήλωσαν.

Η αυξημένη ανησυχία, ενδεχομένως να οφείλεται και στο γεγονός ότι ακόμα και όταν ο κ. Γεωργίου ανέλαβε τα καθήκοντά του στην ΕΛΣΤΑΤ, είχε για ένα διάστημα παραμείνει και στο μισθολόγιο του Ταμείου. Αυτή η σύνδεση είναι που κάνει τους δανειστές από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, να κρατούν μία απόσταση αφού δεν θέλουν η στάση τους να προκαλέσει άλλους συσχετισμούς.

Το «ουδέν σχόλιο» του ΔΝΤ για τα «πλαστά στοιχεία» και τα νέα ερωτηματικά

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here