Τη συνεργασία τους σε θέματα τρομοκρατίας συμφώνησαν να εμβαθύνουν Πεκίνο – Άγκυρα

0
99

Ερντογάν

Παραμερίζοντας προηγούμενες διαφωνίες σχετικά με τη μεταχείριση από την Κίνα μιας τουρκόφωνης μουσουλμανικής μειονότητας, ο Kινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ και ο Tούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησαν το Σάββατο να εμβαθύνουν την αντιτρομοκρατική συνεργασία.

Σε συνάντησή τους στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Ομάδας των Είκοσι (G20) στην πόλη Χανγκτσόου της ανατολικής Κίνας, ο Σι είπε στον Ερντογάν ότι εκτιμά το γεγονός πως η Τουρκία υπογράμμισε ότι δεν θα επιτρέψει το έδαφός της να χρησιμοποιηθεί για ενέργειες που βλάπτουν την ασφάλεια της Κίνας.

Εκατοντάδες Ουιγούροι, που προσπαθούν να διαφύγουν από την αναταραχή στη δυτική κινεζική περιφέρεια Σιντζιάνγκ, ταξίδευσαν λαθραία μέσω της νοτιοανατολικής Ασίας προς την Τουρκία, με την οποία πολλοί από τους Ουιγούρους θεωρούν πως έχουν κοινούς θρησκευτικούς και πολιτιστικούς δεσμούς. Το Πεκίνο υποστηρίζει πως μερικοί από τους Ουιγούρους στη συνέχεια κατέληξαν να πολεμούν στο πλευρό ισλαμιστών στο Ιράκ και τη Συρία.

Όμως, η Άγκυρα δήλωσε πέρυσι ότι θα κρατήσει τις πόρτες της ανοικτές για τους Ουιγούρους μετανάστες που διαφεύγουν από αυτό που ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν αποκαλέσει θρησκευτικό διωγμό στην Κίνα. Το Πεκίνο αρνείται, ωστόσο, τις κατηγορίες ότι περιορίζει τις θρησκευτικές ελευθερίες της εθνοτικής ομάδας.

Η Κίνα «ελπίζει πως οι δύο πλευρές μπορούν να επιτύχουν ακόμη πιο ουσιαστικά αποτελέσματα στην αντιτρομοκρατική συνεργασία», δήλωσε ο Σι, σύμφωνα με το κρατικό κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα. «Η μάχη εναντίον της τρομοκρατίας είναι ένα μακροπρόθεσμο ζήτημα και είναι επίσης ένα μακροπρόθεσμο θέμα που συζητείται από τη G20», δήλωσε.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Νέα Κίνα, ο Ερντογάν ευχαρίστησε επίσης την Κίνα για τη βοήθειά της στη διατήρηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην Τουρκία και είπε πως ελπίζει σε μεγαλύτερη αντιτρομοκρατική συνεργασία.

Τη συνεργασία τους σε θέματα τρομοκρατίας συμφώνησαν να εμβαθύνουν Πεκίνο – Άγκυρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here