Συνάντηση Μπουτάρη-Καλαφάτη για το δάνειο των 37,5 εκατ. ευρώ

0
60
Συνάντηση Μπουτάρη-Καλαφάτη για το δάνειο των 37,5 εκατ. ευρώ

Σε μία προσπάθεια να πείσει για την αναγκαιότητα λήψης δανείου, ύψους 37,5 εκατ. ευρώ, μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για τη χρηματοδότηση σειράς έργων του δήμου Θεσσαλονίκης, ο Γιάννης Μπουτάρης σκοπεύει να ανοίξει μέσα στην επόμενη εβδομάδα κύκλο επαφών

έναν προς έναν με τους δημοτικούς συμβούλους του συνδυασμού του, καθώς και με τον επικεφαλής της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης Σταύρο Καλαφάτη.

Το θέμα της σύναψης δανείου με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων στην τελευταία συνεδρίαση της δημοτικής ομάδας του Γιάννη Μπουτάρη, η οποία πάντως διεξήχθη χωρίς εντάσεις. Σε αυτό συνετέλεσε το γεγονός ότι απουσίαζαν ο Ανδρέας Κουράκης, ο Γιώργος Αρβανίτης, ο Στέλιος Λιακόπουλος και ο Λάζαρος Ζαχαριάδης, οι οποίοι και με την ιδιότητα των μελών της οικονομικής επιτροπής έχουν εκφράσει έντονες επιφυλάξεις για τη διαδικασία της δανειοδότησης. Εξάλλου από τη συνεδρίαση της «Πρωτοβουλίας» απουσίαζαν ακόμη ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Αβραμόπουλος, όπως και ο Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο οποίος πολλές φορές έχει διαχωρίσει τη θέση του από κεντρικές επιλογές της διοίκησης Μπουτάρη.

Να ξεκολλήσουν από τις ιδεοληψίες

Απευθυνόμενος στα στελέχη της «Πρωτοβουλίας» ο Γιάννης Μπουτάρης είπε ότι θα αναζητήσει τρόπους να πείσει όσους στέκονται κριτικά απέναντι σε αυτή τη διαδικασία ότι «δεν πρέπει να κολλήσουν στην ιδεοληψία τους, που λέει ‘δεν δανείζομαι’».

Επαναλαμβάνοντας όσα είχε πει και ένα εικοσιτετράωρο νωρίτερα, σε συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης επισήμανε ότι το συγκεκριμένο δάνειο δεν προωθείται ούτε για την αποπληρωμή χρεών ούτε για την καταβολή μισθών αλλά για την υλοποίηση έργων αναπτυξιακού χαρακτήρα, για τα οποία στην παρούσα οικονομική συγκυρία είναι ανέφικτο να εξασφαλιστούν άλλες πηγές χρηματοδότησης.

Για δάνειο με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους έκανε λόγο η αρμόδια αντιδήμαρχος Οικονομικών Γιούλη Ρανέλλα. Απαντώντας μάλιστα σε όσους επικρίνουν τη δημοτική αρχή για τα έργα τα οποία συμπεριέλαβε στον κατάλογο που απεστάλη προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η κυρία Ρανέλλα σημείωσε ότι αυτός είναι μόνον ενδεικτικός και πρόκειται να τροποποιηθεί και να εμπλουτιστεί με πρόσθετες παρεμβάσεις, που θα αξιολογηθεί ότι έχουν αναπτυξιακό και ανταποδοτικό χαρακτήρα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στα στελέχη της «Πρωτοβουλίας» το δάνειο θα έχει 25ετή διάρκεια, ενώ το επιτόκιο αναμένεται να διαμορφωθεί σε 1,718% ετησίως.

Της Βαρβάρας Ζούκα

makthes.gr

Συνάντηση Μπουτάρη-Καλαφάτη για το δάνειο των 37,5 εκατ. ευρώ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here